Bezglutenowe naleśniki buraczane

Kolejny dowód na to że kolor na talerzu smakuje pysznie i ma w sobie moc wartości!

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

składniki na naleśniki:
 240 ml soku z buraków
 2 jajka
 190 g szklanki mąki gryczanej (1.3 szklanki)
 1 łyżeczka suszonej bazylii
 0,50 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju z pestek winogron
 0,30 szklanka wody (80 ml)
 do smażenia: olej z pestek winogron
składniki na wypełnienie:
 serek śmietankowy typu philadelphia
 1 kalarepka
 1 awokado
 rukola
 pestki dyni
 sól i pieprz

1

Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.

2

Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

3

Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.

4

Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.

5

Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.

Możliwości
6

zamiast serka można użyć humusu

7

zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe

Wartości odżywcze

6 porcji

Serving size

1114g


Amount per serving
Kalorie286
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 15g20%
Węglowodany 31.1g12%
Błonnik pokarmowy 5.6g20%
Białko 9.6g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

składniki na naleśniki:
 240 ml soku z buraków
 2 jajka
 190 g szklanki mąki gryczanej (1.3 szklanki)
 1 łyżeczka suszonej bazylii
 0,50 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju z pestek winogron
 0,30 szklanka wody (80 ml)
 do smażenia: olej z pestek winogron
składniki na wypełnienie:
 serek śmietankowy typu philadelphia
 1 kalarepka
 1 awokado
 rukola
 pestki dyni
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.

2

Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

3

Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.

4

Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.

5

Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.

Możliwości
6

zamiast serka można użyć humusu

7

zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe

Notes

Bezglutenowe naleśniki buraczane
(Wyświetlono 14 173 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)