Kolejny dowód na to że kolor na talerzu smakuje pysznie i ma w sobie moc wartości!
Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.
Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.
Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.
Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.
zamiast serka można użyć humusu
zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe
6 porcji
1114g
- Amount per serving
- Kalorie286
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 15g20%
- Węglowodany 31.1g12%
- Błonnik pokarmowy 5.6g20%
- Białko 9.6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.
Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.
Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.
Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.
zamiast serka można użyć humusu
zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe