Szybkie i łatwe pralinki z maliną

Dzisiejszy przepis to idealna propozycja na szybkie zaspokojenie zapotrzebowania na „coś słodkiego” lub jako uroczy prezent dla kogoś bliskiego. Ostatnio udało mi się zdobyć suszone maliny, które świetnie wzbogacają smak pralinek. Bardzo prosty i smaczny przepis.
Zapraszam
Smacznego:)

Ilość porcji8 porcji

Składniki na 8 sztuk
 1 szklanka mleka w proszku
 70 g miękkiego masła
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka cukru pudru
 1 garść suszonych malin (można pominąć)
 skórka starta z cytryny
Składniki na lukier
 1 szklanka przesianego cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny
 różowy barwnik w proszku lub sok malinowy zamiast soku z cytryny

1

Wszystkie składniki z wyjątkiem malin umieścić w misce i dokładnie wymieszać aż powstanie gęsta masa nadająca się do formowania. Jeżeli masa jest zbyt lepka dodaj mleka w proszku jeżeli zbyt sucha soku z cytryny.

2

Do masy dodaj pokruszone maliny i formuj kulki odmierzając łyżką ilość tak aby wszystkie były jednakowej wielkości.

3

Umieść w lodówce i poczekaj ok 20-30 min aż stwardnieją.

Lukier:
4

Cukier z barwnikiem ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.

5

Pralinki zanurzać w lukrze i odkładać na blaszkę wyłożona papierem lub na metalową kratkę. Ozdobić kolorowymi cukrowymi serduszkami.

Wartości odżywcze

Porcji 8

Składniki

Składniki na 8 sztuk
 1 szklanka mleka w proszku
 70 g miękkiego masła
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka cukru pudru
 1 garść suszonych malin (można pominąć)
 skórka starta z cytryny
Składniki na lukier
 1 szklanka przesianego cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny
 różowy barwnik w proszku lub sok malinowy zamiast soku z cytryny

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki z wyjątkiem malin umieścić w misce i dokładnie wymieszać aż powstanie gęsta masa nadająca się do formowania. Jeżeli masa jest zbyt lepka dodaj mleka w proszku jeżeli zbyt sucha soku z cytryny.

2

Do masy dodaj pokruszone maliny i formuj kulki odmierzając łyżką ilość tak aby wszystkie były jednakowej wielkości.

3

Umieść w lodówce i poczekaj ok 20-30 min aż stwardnieją.

Lukier:
4

Cukier z barwnikiem ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.

5

Pralinki zanurzać w lukrze i odkładać na blaszkę wyłożona papierem lub na metalową kratkę. Ozdobić kolorowymi cukrowymi serduszkami.

Szybkie i łatwe pralinki z maliną
(Wyświetlono 95 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar muzykoholik1 7 lutego 2017 o 13:03

    Jak zanurzać, żeby nie zniszczyć i żeby nie były widoczne odciski palców? 🙂

    1. admin admin 7 lutego 2017 o 15:40

      wystarczy nabić je na wykałaczkę

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *