Deser z werbeną i chia

Ten deser jest bardzo prosty w wykonaniu całą robotę wykonują dwa produkty. Nasiona chia, które sprawiają, że deser ma fantastyczną konsystencję i werbena odpowiedzialna za cudowny  smak i cytrynowy zapach. Jestem fanką ziół w kuchni. Uwielbiam ich aromat. Dookoła tarasu rośnie lawenda, w dużych donicach oregano, tymianek, różne gatunki mięty i moja ukochana werbena. Lipia bo też tak ją się nazywa, nigdy nie pozostaje mi obojętna. Zawsze muszę zerwać choć listek i potrzeć go o palce. Uwalnia fenomenalny zapach. Ahhhh wyobraźcie sobie go w deserze.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 300 g serka waniliowego
 3 łyżeczki nasion chia
 3 łyżki cukru
 1 garść świeżych listków werbeny
 300 g truskawek
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżka wody

1

Truskawki umyć, obrać i włożyć do rondelka. Posypać 2 łyżkami cukru i gotować aż powstanie mus około 20 min.(można gotować 10 min, następnie zbledować). Całość przecedzić na sicie.

2

Do gotującego się na małym ogniu, przecedzonego sosu truskawkowego dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Całość gotować aż nieco zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Sos truskawkowy można wzbogacić o skórkę z cytryny lub dosłodzić.

3

Serek waniliowy wymieszać z pestkami chia.

4

W moździerzu utrzeć łyżkę cukru z werbeną. Dodać całość do serka i wymieszać.

5

Do pucharków nałożyć przygotowany serek, a na niego wystudzony sos truskawkowy. Włożyć do lodówki na godzinę.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 300 g serka waniliowego
 3 łyżeczki nasion chia
 3 łyżki cukru
 1 garść świeżych listków werbeny
 300 g truskawek
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżka wody

Przygotowanie

1

Truskawki umyć, obrać i włożyć do rondelka. Posypać 2 łyżkami cukru i gotować aż powstanie mus około 20 min.(można gotować 10 min, następnie zbledować). Całość przecedzić na sicie.

2

Do gotującego się na małym ogniu, przecedzonego sosu truskawkowego dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Całość gotować aż nieco zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Sos truskawkowy można wzbogacić o skórkę z cytryny lub dosłodzić.

3

Serek waniliowy wymieszać z pestkami chia.

4

W moździerzu utrzeć łyżkę cukru z werbeną. Dodać całość do serka i wymieszać.

5

Do pucharków nałożyć przygotowany serek, a na niego wystudzony sos truskawkowy. Włożyć do lodówki na godzinę.

Deser z werbeną i chia
(Wyświetlono 119 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *