Klasyka i ideał czyli sernik, który zawsze się udaje i zawsze smakuje!
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 150 °C i piec około godziny. Zależnie od piekarnika ja w moim piekłam prawie 2 należy sprawdzić patyczkiem z góry czy ser jest ścięty. Jeżeli tak przygotowujemy masę z kwaśnej śmietany:
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości i wylać na sernik wyrównać i zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min.
Przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Ilość 2199g
Porcji 10
- Ilość na porcję
- Kalorie 430
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 21g33%
- Węglowodany 34.9g12%
- Białko 26.2g53%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 150 °C i piec około godziny. Zależnie od piekarnika ja w moim piekłam prawie 2 należy sprawdzić patyczkiem z góry czy ser jest ścięty. Jeżeli tak przygotowujemy masę z kwaśnej śmietany:
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości i wylać na sernik wyrównać i zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min.
Przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Czy spód po upieczeniu ciasta powinien być kruchy??
nie do końca – gdyż masa sernikowa sama w sobie jest wilgotna więc spód też ją dostanie
Kingo sernik z Twojego przepisu upiekł mi dziś mąż na urodziny. W połączeniu z owocami był rewelacyjny, najlepszy jaki jadłam, idealny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Czy folia owijamy sam spod tortownicy czy cała formę od góry do dołu tak zeby była zamknięta ?
owijamy tortownice tylko z zewnątrz tak aby woda nie przedostała się do ciasta – z wierzchu zostawiamy bez folii
Czy można czymś zastąpić cukier oraz mąkę pszenną? Wiem, że serniki to wrażliwe ciasta, więc pewnie trudno o zamienniki, ale może jednak…?
cukier mozna zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, mąkę pszenną można zastąpić 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sernik przepyszny. Piekłam godzinę, spód zrobiłam z czekoladowego ciasta, które zostało mi z innego wypieku. Do tego truskawkowa polewa i …..obłęd!