Panna Cotta FIT z marakują

Rozkręciłam się w Fit –  kuchni i bardzo mi odpowiada to zawirowanie. Z chęcią zamieniam ulubione klasyczne desery i ciasta na odchudzone wersje. Śmieszne jest to, że już teraz zastanawiam się nad odchudzoną wersją pączków i faworków, które już wkrótce będą miały swoje 5 minut (testy trwają 🙂 ).  Zanim jednak to nastąpi mamy jeszcze Walentynki i wrzucam już pierwszą propozycję, Panna Cotta z marakują w wersji light. Śmietanę zastąpiłam kefirem jednak polecam znaleźć taki o łagodnym smaku. Wzbogaciłam go o wanilię, która jest afrodyzjakiem.Swoim zapachem i smakiem wzbudza pożądanie i podnosi libido 🙂 więc ten deser gwarantuje Wam udany wieczór:)

Marakuja nazwana „owocem namiętności” doskonale wypełnia finalny smak wnosząc nuty egzotyki, słońca i radości.

Hmmm tyle miłości w jednym kieliszku 🙂 – ja się w tej Pannie co zowią ją COTTA zakochałam:)

Smacznego:)

Ilość porcji5 porcji

Składniki: (na 5 porcji)
 450 ml kefiru naturalnego (można użyć waniliowy)
 2 łyżki miodu
 1 laska wanilii
 1 ½ łyżeczki żelatyny
 5 owoców marakui

1

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody.

2

Kefir wymieszać z miodem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii należy przekroić na pół i wydrążyć ziarenka wanilii).

3

Do żelatyny dodać 4 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszać tak aby się rozpuściła.

4

Rozpuszczona żelatynę dodać do kefiru cały czas mieszając.  Rozlać do kieliszków i odstawić w chłodne miejsce do stężenia na około 1 godzinę.

5

Udekorować z góry miąższem marakui i listkami melisy.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size

Składniki

Składniki: (na 5 porcji)
 450 ml kefiru naturalnego (można użyć waniliowy)
 2 łyżki miodu
 1 laska wanilii
 1 ½ łyżeczki żelatyny
 5 owoców marakui

Przygotowanie

1

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody.

2

Kefir wymieszać z miodem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii należy przekroić na pół i wydrążyć ziarenka wanilii).

3

Do żelatyny dodać 4 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszać tak aby się rozpuściła.

4

Rozpuszczona żelatynę dodać do kefiru cały czas mieszając.  Rozlać do kieliszków i odstawić w chłodne miejsce do stężenia na około 1 godzinę.

5

Udekorować z góry miąższem marakui i listkami melisy.

Notes

Panna Cotta FIT z marakują
(Wyświetlono 2 945 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)