Czekoladowy mus jogurtowy z owocami

Taki prosty, a taki elegancji i genialny w smaku! Podawaj koniecznie mocno schłodzony!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 400 g jogurtu greckiego
 ½ szklanka masła orzechowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 4 łyżki syropu klonowego
do dekoracji:
 dowolne owoce
 kleks jogurtu

1

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy. (można też w mikrofalówce w odstępach 3 x 30 sekund) Przestudzić.

2

W oddzielnej misce wymieszać jogurt, syrop klonowy i masło orzechowe, aż będzie gładka masa. Następnie stopniowo wlewać cały czas mieszając wystudzoną czekoladę.

3

Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 400 g jogurtu greckiego
 ½ szklanka masła orzechowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 4 łyżki syropu klonowego
do dekoracji:
 dowolne owoce
 kleks jogurtu

Przygotowanie

1

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy. (można też w mikrofalówce w odstępach 3 x 30 sekund) Przestudzić.

2

W oddzielnej misce wymieszać jogurt, syrop klonowy i masło orzechowe, aż będzie gładka masa. Następnie stopniowo wlewać cały czas mieszając wystudzoną czekoladę.

3

Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Czekoladowy mus jogurtowy z owocami
(Wyświetlono 7 103 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Avatar Jadzka 20 października 2019 o 02:08

    Co to za warstwa biała w Pani deserze na zdjęciu ?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:57

      jogurt

  2. Avatar Karolina 15 sierpnia 2019 o 21:54

    Pani KIngo czym można zastąpić masło orzechowe?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 17 sierpnia 2019 o 15:01

      zwykłym masłem lub musem kokosowym

  3. Avatar Basia 1 sierpnia 2019 o 13:26

    Pani Kingo, czy można syrop klonowy zastąpić miodem? pozdrawiam

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 4 sierpnia 2019 o 10:52

      tak

  4. Avatar Justyna 5 lipca 2019 o 20:19

    Zrobiłam, nawet chciałam pochwalić się na IG, ale nie zdążyłam :)). Naprawdę pyszny :)). Po powrocie z wakacji mam zamiar na bieżąco testować Pani przepisy :))

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 22:29

      bardzo mi miło 🙂 oczywiście polecam się na przyszłość i życzę udanych wakacji :*

    2. Avatar Aga 19 października 2019 o 16:46

      Polecam sernik z wiórkami kokosowymi i z lukrem z sokiem ananasowym, pyszny 😍😍

  5. Avatar Iwi 5 lipca 2019 o 15:03

    Czy mogłabym zastąpić jogurt greckim jogurtem roślinnym?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 22:30

      tak 🙂

  6. Avatar Marta 1 lipca 2019 o 23:25

    Najpyszniejszy deser jaki ostatnio jadłam! Rewelacja 🙂 Ja też miałam masło z kawałkami orzechów ale w ogóle to nie przeszkadzało…

  7. Avatar Asia 1 lipca 2019 o 20:42

    Jakie używasz maslo orzechowe? Bo moje ma takie czasteczki orzechów i nie wyszło takie idealne w wyglądzie jak Twoje.

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 1 lipca 2019 o 21:07

      najcześciej robie sama

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *