Kurczak w stylu włoskim

Pyszny i soczysty kurczak pachnący bazylią. Idealny na lekki obiad.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas50 minut

 2 piersi z kurczaka (400g)
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 1 kulki mozzarelli (125g)
 2 sztuki pomidorów (340g)
 1 sztuka szalotki (20g)
 ½ papryczki chili (10g)
 1 pęczek bazylii (10g)
 ½ sztuka limonki (30g)
 sól i piperz

1

Przygotować marynatę. W miseczce lub w woreczku strunowym wymieszać ze sobą wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz po ¼ łyżeczki soli i pieprzu.

2

W marynacie umieścić piersi kurczaka i odstawić na 5-10 minut (najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Jeśli piersi z kurczaka są grube, należy je przekroić w pół - pomoże to kurczakowi szybciej i równomiernie się upiec.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją pieczenia góra-dół.

4

Do miski pokroić w kostkę pomidory wraz szalotką. Dodać do nich drobno posiekane chili, posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem – wymieszać.

5

Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso wraz z marynatą. Na każdą pierś wyłożyć salsę z pomidorów. Na całość zetrzeć ser mozzarella. Zapiekać przez 35-45 minut.

Możliwości
6

zamiast kurczaka można użyć indyka lub wieprzowiny

7

jeżeli nie zjemy całego mięsa może ono posłużyć jako wypełnienie tortilli lub do sałatek

8

podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub sałatką

Wartości odżywcze

Ilość 962 g

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 450
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23g36%
Węglowodany 16.5g6%
Białko 47g94%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 piersi z kurczaka (400g)
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 1 kulki mozzarelli (125g)
 2 sztuki pomidorów (340g)
 1 sztuka szalotki (20g)
 ½ papryczki chili (10g)
 1 pęczek bazylii (10g)
 ½ sztuka limonki (30g)
 sól i piperz

Przygotowanie

1

Przygotować marynatę. W miseczce lub w woreczku strunowym wymieszać ze sobą wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz po ¼ łyżeczki soli i pieprzu.

2

W marynacie umieścić piersi kurczaka i odstawić na 5-10 minut (najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Jeśli piersi z kurczaka są grube, należy je przekroić w pół - pomoże to kurczakowi szybciej i równomiernie się upiec.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją pieczenia góra-dół.

4

Do miski pokroić w kostkę pomidory wraz szalotką. Dodać do nich drobno posiekane chili, posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem – wymieszać.

5

Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso wraz z marynatą. Na każdą pierś wyłożyć salsę z pomidorów. Na całość zetrzeć ser mozzarella. Zapiekać przez 35-45 minut.

Możliwości
6

zamiast kurczaka można użyć indyka lub wieprzowiny

7

jeżeli nie zjemy całego mięsa może ono posłużyć jako wypełnienie tortilli lub do sałatek

8

podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub sałatką

Kurczak w stylu włoskim
(Wyświetlono 33 319 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Anna 3 stycznia 2020 o 23:44

    To jest takie pyszne!!! Czasami dodaje suche risotto pod kurczaka, zeby sie juz nie bawic w gotowanie ziemniaczkow/ryzu, a brak bazylii zastepuje zielonym pesto xxx

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:03

      bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu

      Odpowiedz
  2. Kama 13 czerwca 2019 o 22:36

    Uwielbiam kuchnię włoską, włoskie smaki i przyprawy <3

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.