Kiedy napisała do mnie Pani Weronika Chilmon na fanpagu bloga (klik TUTAJ) od razu złapałyśmy wspólny język. Tak jak ja jest pasjonatką kuchni a jej przepisy publikowane są na łamach Nasz Racibórz i Cafe Rybnik.
Od razu przejrzałam wszystkie receptury i muszę przyznać, że są naprawdę smaczne:) Mnie skusił bardzo szybki placek ze śliwkami. Nie ma to jak pyszne, tradycyjne ciasto na leniwe popołudnie. Przepis lekko zmodyfikowałam o cynamon, imbir, świeży tymianek i lawendę które idealnie pasowały mi do śliwki Renklody. mmmmmmmmmm PYCHA!! Dziękuję Pani Weroniko! jest Pani fajną otwartą Babką:) a takich ludzi uwielbiam:)
A może Wy macie jakieś przepisy które chcecie aby znalazły się na tym blogu?Albo inne życzenia, sugestię? czekam na propozycje:)
Zapraszam po przepis
Smacznego:)
3 duże jaja
¾ szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
800 g śliwek ja użyłam odmiany Renkloda
cukier trzcinowy
świeży tymianek
lawenda
cynamon i imbir
cukier puder do posypania
1
Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut)
2
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać
3
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
4
Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.
5
Śliwki posypać cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.
6
Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu "suchego patyczka"
7
Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem, świeżymi listkami tymianku i kwiatami lawendy.
Wartości odżywcze
0 porcji
Serving size
Składniki
3 duże jaja
¾ szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
800 g śliwek ja użyłam odmiany Renkloda
cukier trzcinowy
świeży tymianek
lawenda
cynamon i imbir
cukier puder do posypania
(Wyświetlono 1 592 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)