Ale Babka jogurtowa

Kiedy wszystko zaczyna się układać, snujemy plany, znowu zaczynamy marzyć, mamy tyle energii i radości. W końcu  przychodzi taka chwila która jest jak igła,  w mgnieniu oka potrafi ukłuć w najczulsze miejsce.  Denerwuje mnie to, że nie mam na to wpływu. Nagle zaczynam doceniać to co wokół i zmieniam totalnie myślenie. Z każdą łzą wiem co jest dla mnie najważniejsze, co daje sens. Zastanawiam się ciągle jak sobie poradzę i czy w ogóle dam radę.

Podsumuję ten post tylko tak : dziękuję wszystkim którzy pomagają, wspierają i po prostu są, dziękuję mojemu mężowi, że zawsze wie co zrobić. Zwykłe – niezwykłe dziękuję :*

Poniżej przepis na fenomenalną babkę jogurtową w różowej sukience czyli lukier buraczkowy.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki ( ważne aby miały temperaturę pokojową!):        
 180 g miękkiego masła
 200 g cukru
 5 jajek
 250 g jogurtu naturalnego
 1 cytryna
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 280 g mąki pszennej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżek soku z buraka
 1 łyżka soku z cytryny

1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę do pieczenia z kominem posmarować łyżką masła i obsypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem keksówkę.

2

Masło ucierać z cukrem oraz skórką startą z cytryny przez około 5 minut aż powstanie puszysta masa, dodawać po 1 żółtku następnie dodać jogurt i ekstrakt. Cały czas miksować.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać do masy maślano - jajecznej.

4

W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodać je do ciasta delikatnie mieszając.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec ok 45 -50 minut. Wyjąć i ostudzić.

Lukier:
6

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i buraka, ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.

7

Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.

8

Lukrem udekorować ciasto

Składniki

Składniki ( ważne aby miały temperaturę pokojową!):        
 180 g miękkiego masła
 200 g cukru
 5 jajek
 250 g jogurtu naturalnego
 1 cytryna
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 280 g mąki pszennej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżek soku z buraka
 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę do pieczenia z kominem posmarować łyżką masła i obsypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem keksówkę.

2

Masło ucierać z cukrem oraz skórką startą z cytryny przez około 5 minut aż powstanie puszysta masa, dodawać po 1 żółtku następnie dodać jogurt i ekstrakt. Cały czas miksować.

3

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać do masy maślano - jajecznej.

4

W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodać je do ciasta delikatnie mieszając.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec ok 45 -50 minut. Wyjąć i ostudzić.

Lukier:
6

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i buraka, ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.

7

Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.

8

Lukrem udekorować ciasto

Ale Babka jogurtowa

 

(Wyświetlono 137 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Joasia 10 listopada 2017 o 09:46

    Kinga, napisz mi proszę jak postępować, gdy już zmiksuję masło z cukrem wrzucę jedno żółtko- jak długo miksować to zzółtko-tylko do połączenia kilkanaście sekund czy np. 1 minutę, potem kolejne żółtko itd? Dziękuję pięknie:)

    1. admin admin 10 listopada 2017 o 10:50

      tylko do połączenia składników kilkanaście sekund

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *