Kolejny dowód na to że kolor na talerzu smakuje pysznie i ma w sobie moc wartości!
Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.
Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.
Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.
Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.
zamiast serka można użyć humusu
zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe
Ilość 1114g
Porcji 6
- Ilość na porcję
- Kalorie 286
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 15g24%
- Węglowodany 31.1g11%
- Błonnik pokarmowy 5.6g23%
- Białko 9.6g20%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Do wysokiej miski wlać sok z buraków oraz jajka – zmiksować aż się połączą.
Następnie dodać mąkę gryczaną, bazylię i sól – cały czas miksować, powoli dodając wodę i olej z pestek winogron. Ma powstać gładka masa. Odstawiać ciasto na około 15 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
Rozgrzać patelnię do naleśników i wlać na nią odrobine oleju z pestek winogron – nadmiar tłuszczu ściągnąć ręcznikiem papierowym.
Ciasto wylewać partiami na patelnie i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu 2 minut, aż do momentu w którym pojawią się pecherzyki powietrza a ciasto zacznie się ścinać.
Na każdy naleśnik wyłożyć na jego połowę odrobinę serka śmietankowego, następnie pokrojoną w słupki kalarepkę, plastry awokado, rukolę, całość oprószyć solą i pieprzem oraz pestkami dyni. Złożyć w pół.
zamiast serka można użyć humusu
zamiast soku z buraków można użyć soku z marchewki wtedy naleśniki będą pomarańczowe
Wyszły pyszne! dziękuję za przepis <3
Czy dodać zmiksowanego buraka zamiast soku?
oczywiście mozna
286 kalorii to wartość podaną na 1 porcje czy ilość ta należy podzielić na 6?
tak to wartość dla 1 porcji razem z wypełnieniem
Zrobiłam! Zmieniłam trochę przepis pod siebie (dałam mąkę pszenną, w sklepie nie bylo gryczanej; dodałam łososia bo taka miałam wizję). Bardzo smaczne! A jak pięknie się prezentuje na talerzu!
czym można zastąpić olej z pestek winogron? Smażę na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Pozdrawiam 🙂
można zastąpić podanymi tłuszczami