DESERnik mango bez sera i pieczenia

Dzisiaj coś słodkiego dla osób na diecie, dla osób które uwielbiają serniki. Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie użyłam do jego zrobienia sera. Tajemniczym składnikiem są orzechy nerkowca. Należy je dzień wcześniej lub na kilka godzin zalać ciepłą wodą i pozostawić. Po tym czasie deSERnik powstaje dosłownie ekspresowo. Moja wersja z mango oraz polewą jogurtową z dodatkiem granata i pistacji przeniesie Was w tropiki. A co! Bawmy się:)

Ps. wersja dla wegan – pomijamy polewę jogurtową, miód zastępujemy syropem z agawy:)

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki: (na 2 porcje)
 1 szklanka orzechów nerkowca
 1 mango
 2 łyżki miodu
 1 jogurt naturalny
 1 skórka z limonki
 1 granat
 1 garść pistacji

1

Orzechy namoczyć ciepłą wodą - kilka godzin, tak aby woda je przykryła. Najlepiej dzień wcześniej.

2

Obrać mango. Pokroić w kostkę. Orzechy wraz z wodą i mango zmiksować na gładki, aksamitny krem. Można osłodzić łyżką miodu.

3

W osobnej miseczce wymieszać jogurt, miód, skórkę z limonki.

4

Do pucharków wlać masę "serową" powstałą z orzechów, na nią masę jogurtową. Udekorować granatem i siekanymi pistacjami. Schłodzić.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki: (na 2 porcje)
 1 szklanka orzechów nerkowca
 1 mango
 2 łyżki miodu
 1 jogurt naturalny
 1 skórka z limonki
 1 granat
 1 garść pistacji

Przygotowanie

1

Orzechy namoczyć ciepłą wodą - kilka godzin, tak aby woda je przykryła. Najlepiej dzień wcześniej.

2

Obrać mango. Pokroić w kostkę. Orzechy wraz z wodą i mango zmiksować na gładki, aksamitny krem. Można osłodzić łyżką miodu.

3

W osobnej miseczce wymieszać jogurt, miód, skórkę z limonki.

4

Do pucharków wlać masę "serową" powstałą z orzechów, na nią masę jogurtową. Udekorować granatem i siekanymi pistacjami. Schłodzić.

DESERnik mango bez sera i pieczenia
(Wyświetlono 372 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Avatar Ola 26 kwietnia 2016 o 15:52

    Przepycha!!! 🙂

    1. admin admin 26 kwietnia 2016 o 15:59

      :* bardzo się cieszę 🙂

  2. Avatar li 17 lutego 2014 o 21:36

    Dziś deser był u nas. Pyszny 🙂

    1. admin admin 18 lutego 2014 o 23:38

      :**********

  3. Avatar Ola 16 lutego 2014 o 14:32

    stoi już w lodówce i się chłodzi ^^ wygląda równie pięknie, nie mogę się doczekać efektów smakowych 😀

  4. Avatar EwMaria 14 lutego 2014 o 11:00

    Kochana AleBabko ;)) A jakiś nowy przepis na ciasto ??? (takie z pieczeniem, dietetyczne lub nie) :)) (uśmiecham się do Ciebie szeroko i pliiiiiiiiissssss

  5. Avatar Kinga Kornacka 13 lutego 2014 o 08:07

    Od razu na myśl nasunął mi się duet kefir+ żelatyna, więc ta opcja jest dla mnie fajnym zaskoczeniem, mimo, że już wcześniej znana 😉

  6. Avatar Marta 13 lutego 2014 o 00:50

    O wygląda super! Akurat jutro idę kupić mango ;D

    1. Avatar Marta 18 lutego 2014 o 23:30

      A jeszcze takie one question, inne orzechy się nie nadadzą? 🙂 To musi być tylko nerkowiec, tak? 🙂

      1. admin admin 18 lutego 2014 o 23:38

        Marta jakie chcesz:) pełna dowolność:) tak samo kawę można zastąpić np 1 łyżeczką cynamonu lub kakao

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *