Jaglanka z owocami

Zupełnie nowa jaglanka. Cały jej sekret tkwi w zmiksowaniu ziaren prosa. Skosztuj jakie to dobre!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce

1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Wartości odżywcze

Ilość 980g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 390
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.25g36%
Węglowodany 41g14%
Błonnik pokarmowy 5g20%
Białko 3.75g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce

Przygotowanie

1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Jaglanka z owocami
(Wyświetlono 14 412 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Ewa 13 sierpnia 2019 o 03:02

    Czy mozna proporcje mleczka kokosowego zamienic na 250 mleczka kokosowego i 250 mleka migdalowego?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 17 sierpnia 2019 o 15:04

      oczywiście

      Odpowiedz
  2. Marlena 19 czerwca 2019 o 18:27

    To jest mega pyszne, uzależnia.

    Odpowiedz
  3. Kinga 31 maja 2019 o 12:51

    czy kaszę należy najpierw wypłukać?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 16 czerwca 2019 o 20:46

      nie

      Odpowiedz
  4. Paula 11 maja 2019 o 09:52

    Mleko kokosowe z puszki czy z kartonu? To ma jakiś znaczenie? Mi się wydaje że tak. Te mleka mają raczej różną konsystencję….

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:40

      Z puszki – ja używam tylko takiego

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.