Jaglanka z owocami

Zupełnie nowa jaglanka. Cały jej sekret tkwi w zmiksowaniu ziaren prosa. Skosztuj jakie to dobre!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce

1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Składniki

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce

Przygotowanie

1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Jaglanka z owocami
(Wyświetlono 5 307 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *