Jaglanka z owocami

Zupełnie nowa jaglanka. Cały jej sekret tkwi w zmiksowaniu ziaren prosa. Skosztuj jakie to dobre!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce

1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

980g


Amount per serving
Kalorie390
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.25g30%
Węglowodany 41g15%
Błonnik pokarmowy 5g18%
Białko 3.75g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce

Przygotowanie

1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Notes

Jaglanka z owocami
(Wyświetlono 14 547 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)