Zielona sałatka z kuskusem

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, cieplejsze i przyjemniejsze moja kuchnia wypełnia się kolorem zielonym. Uwielbiam ten kolor. Uspokaja i uzdrawia.

Dziś przedstawiam Wam ekspresową sałatkę z kuskusem i pysznym dressingiem. Idealna na obiad, kolację czy do pracy.

Idealna tej wiosny!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki kuskusu
 2 szklanki mrożonego groszku
 ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
 ½ szklanki pokruszonego sera feta
 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
składniki na dressing:
 1 szklanka liści bazylii
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz

1

Kuskus przełożyć do miski i zalać gorącą wodą tak aby przykrywała ziarna ponad 1 cm. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut. Wystudzić.

2

Groszek ugotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, następnie odcedzić i przełożyć do miski z lodem.

3

Do dużej miski przełożyć kuskus, odcedzony zielony groszek, drobno posiekana pietruszkę, pokruszony ser feta oraz posiekane orzechy włoskie.

4

Przygotować dressing poprzez zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich jego składników. Sosem polać składniki sałatki – wszystko wymieszać.

Możliwości
5

zamiast sera feta można użyć wędzonego twarogu
zamiast kuskusu można użyć ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej lub makaronu
można użyć dowolnych orzechów lub nasion
sałatkę można podawać również na ciepło

Składniki

 ½ szklanki kuskusu
 2 szklanki mrożonego groszku
 ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
 ½ szklanki pokruszonego sera feta
 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
składniki na dressing:
 1 szklanka liści bazylii
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Kuskus przełożyć do miski i zalać gorącą wodą tak aby przykrywała ziarna ponad 1 cm. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut. Wystudzić.

2

Groszek ugotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, następnie odcedzić i przełożyć do miski z lodem.

3

Do dużej miski przełożyć kuskus, odcedzony zielony groszek, drobno posiekana pietruszkę, pokruszony ser feta oraz posiekane orzechy włoskie.

4

Przygotować dressing poprzez zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich jego składników. Sosem polać składniki sałatki – wszystko wymieszać.

Możliwości
5

zamiast sera feta można użyć wędzonego twarogu
zamiast kuskusu można użyć ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej lub makaronu
można użyć dowolnych orzechów lub nasion
sałatkę można podawać również na ciepło

Zielona sałatka z kuskusem
(Wyświetlono 860 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Avatar Daniela 3 kwietnia 2019 o 16:33

    Sałatka wyszła pycha, świetny i prosty przepis, dziękuję 🙂

  2. Avatar Gosia 20 marca 2019 o 21:34

    Wygląda pysznie więc będzie jutro na drugie śniadanie <3 Dzięki za ten przepis 🙂

  3. Avatar Monika Babicka 19 marca 2019 o 22:03

    Jak zawsze! Genialny, prosty i jakże smaczny przepis!

    1. admin admin 20 marca 2019 o 19:10

      cudownie czytać takie wiadomości -dziękuję 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *