Zielona sałatka z kuskusem

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, cieplejsze i przyjemniejsze moja kuchnia wypełnia się kolorem zielonym. Uwielbiam ten kolor. Uspokaja i uzdrawia.

Dziś przedstawiam Wam ekspresową sałatkę z kuskusem i pysznym dressingiem. Idealna na obiad, kolację czy do pracy.

Idealna tej wiosny!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki kuskusu
 2 szklanki mrożonego groszku
 ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
 ½ szklanki pokruszonego sera feta
 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
składniki na dressing:
 1 szklanka liści bazylii
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz

1

Kuskus przełożyć do miski i zalać gorącą wodą tak aby przykrywała ziarna ponad 1 cm. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut. Wystudzić.

2

Groszek ugotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, następnie odcedzić i przełożyć do miski z lodem.

3

Do dużej miski przełożyć kuskus, odcedzony zielony groszek, drobno posiekana pietruszkę, pokruszony ser feta oraz posiekane orzechy włoskie.

4

Przygotować dressing poprzez zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich jego składników. Sosem polać składniki sałatki – wszystko wymieszać.

Możliwości
5

zamiast sera feta można użyć wędzonego twarogu
zamiast kuskusu można użyć ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej lub makaronu
można użyć dowolnych orzechów lub nasion
sałatkę można podawać również na ciepło

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie274
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18.4g24%
Węglowodany 21.6g8%
Białko 8.2g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 ½ szklanki kuskusu
 2 szklanki mrożonego groszku
 ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
 ½ szklanki pokruszonego sera feta
 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
składniki na dressing:
 1 szklanka liści bazylii
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Kuskus przełożyć do miski i zalać gorącą wodą tak aby przykrywała ziarna ponad 1 cm. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut. Wystudzić.

2

Groszek ugotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, następnie odcedzić i przełożyć do miski z lodem.

3

Do dużej miski przełożyć kuskus, odcedzony zielony groszek, drobno posiekana pietruszkę, pokruszony ser feta oraz posiekane orzechy włoskie.

4

Przygotować dressing poprzez zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich jego składników. Sosem polać składniki sałatki – wszystko wymieszać.

Możliwości
5

zamiast sera feta można użyć wędzonego twarogu
zamiast kuskusu można użyć ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej lub makaronu
można użyć dowolnych orzechów lub nasion
sałatkę można podawać również na ciepło

Notes

Zielona sałatka z kuskusem
(Wyświetlono 11 016 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)