Pieczona feta z warzywami

Pamiętam, kiedy pierwszy raz jadłam fetę przygotowaną w ten sposób na grillu, przez znajomych greków! To jest coś genialnego i musicie tego spróbować.

Ilość porcji4 porcje

 1 kostka fety 200g
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 czerwona cebula
 1 świeża bazylia
 suszone oregano

1

Piekarnik nagrzać do 200° C. Papryki pokroić w 1 cm paseczki, a cebulę w piórka.

2

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który
należy przykryć odsuniętymi warzywami.

3

Całość piec przez około 20 minut. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi. warzywami typu seler naciowy, marchewka.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie216
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.2g21%
Węglowodany 11g4%
Białko 8.7g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 kostka fety 200g
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 czerwona cebula
 1 świeża bazylia
 suszone oregano

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 200° C. Papryki pokroić w 1 cm paseczki, a cebulę w piórka.

2

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który
należy przykryć odsuniętymi warzywami.

3

Całość piec przez około 20 minut. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi. warzywami typu seler naciowy, marchewka.

Notes

Pieczona feta z warzywami
(Wyświetlono 29 972 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)