Pieczona feta z warzywami

Pamiętam, kiedy pierwszy raz jadłam fetę przygotowaną w ten sposób na grillu, przez znajomych greków! To jest coś genialnego i musicie tego spróbować.

Ilość porcji4 porcje

 1 kostka fety 200g
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 czerwona cebula
 1 świeża bazylia
 suszone oregano

1

Piekarnik nagrzać do 200° C. Papryki pokroić w 1 cm paseczki, a cebulę w piórka.

2

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który
należy przykryć odsuniętymi warzywami.

3

Całość piec przez około 20 minut. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi. warzywami typu seler naciowy, marchewka.

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 216
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.2g25%
Węglowodany 11g4%
Białko 8.7g18%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 kostka fety 200g
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 czerwona cebula
 1 świeża bazylia
 suszone oregano

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 200° C. Papryki pokroić w 1 cm paseczki, a cebulę w piórka.

2

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który
należy przykryć odsuniętymi warzywami.

3

Całość piec przez około 20 minut. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi. warzywami typu seler naciowy, marchewka.

Pieczona feta z warzywami
(Wyświetlono 20 992 razy, 5 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Ewa 17 marca 2020 o 12:36

    Bardzo fajne danie i już u nas dwa razy było na obiad, z tym że oliwa zamieniona na olej rzepakowy i smakuje świetnie. Do tego robię gotową kaszę z dodatkami i wszyscy najedzeni

    Odpowiedz
  2. masajka.wroclaw.pl 18 lutego 2020 o 21:24

    Przepiękne jedzenie, myślę, ze zdecydowanie warto jest się nauczyć tak gotować jak Ty

    Odpowiedz
  3. Karolina 29 listopada 2019 o 19:29

    Proste, zdrowe i genialnie pyszne! Dzięki Pani zdrowe odżywianie jest łatwiejsze ❤️❤️❤️

    Odpowiedz
  4. Zuzanna 29 listopada 2019 o 16:00

    mniam, mniam – pyszności 😀 uwielbiam jak troszkę się rozpuści i delikatnie ciągnie, ahh!

    Odpowiedz
  5. Marta 28 listopada 2019 o 16:39

    Uwielbiam takie smaki! Nie ma nic lepszego niż pieczona papryka. Jakie jeszcze warzywa pasowałyby do tego dania, żeby nie poprzestawać na papryce?

    Odpowiedz
  6. Karolcia 24 listopada 2019 o 18:11

    Mmmm właśnie zjadłam…pyszne, kolorowe….na pewno to danie wejdzie na stale do mego menu?

    Odpowiedz
  7. pro-porcja 24 listopada 2019 o 13:52

    Świetna inspiracja na dzisiejszy wieczór i okazja do wspomnień… 🙂

    Odpowiedz
  8. Kate 22 listopada 2019 o 10:54

    Mniam, pyszności! Masz rację – muszę spróbować 😀

    Odpowiedz
  9. Małgorzata 20 listopada 2019 o 10:10

    Kingo jakiej fety używasz? Możesz zdradzić firmę?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 21 listopada 2019 o 10:36

      z Lidla

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *