Chcę, abyście wiedzieli, że na tym blogu każdy przepis jest przeze mnie sprawdzony. Każdy musi smakować doskonale. Chcę w tym miejscu tworzyć zupełnie nowe receptury, takich, jakich nie znajdziecie w innych miejscach. Internet jest pełen przepisów, jednak przepisów lekkich, pożywnych, z dostępnych składników jest niewiele. Nie chciałam tworzyć miejsca, w którym będą kolejne receptury na „oklepane” dania, chcę tworzyć miejsce, w którym świadome odżywianie jest ważne tak samo dla mnie, jak i dla Ciebie drogi czytelniku. Cieszy mnie każdy wykorzystany przepis i każdy komentarz. Dziś częstuję pyszną sałatką z ziemniaków – niby zwykła, a niezwykła za sprawą dressingu. Koniecznie przeczytajcie i wypróbujcie tę recepturę.
Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.
Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.
Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.
W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.
Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.
można użyć również ogórków konserwowych
Porcji 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 298
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 17.6g28%
- Węglowodany 35.3g12%
- Białko 5g10%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.
Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.
Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.
W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.
Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.
można użyć również ogórków konserwowych
Idealna na pozostałości młodych ziemniaków po obiedzie ? pycha!!! U mnie był jeszcze koperek, bo były nimi posypane ziemniaki przed obiadem ?
Woda z ogórków kiszonych?:)
tak
Kinga świetna sałatka zrobiłam co prawda bez kiełków i szczypiorku, zniknęła w mgnieniu oka, nawet 10 letnia córka która nie przepada za avokado zjadła z dokłada, pozdrawiam
Pani Kingo przepyszna sałatka! Właśnie zrobiłam i się zajadam – ciężko przestać jeść 🙂
Teraz wypróbuje przepis na łososia w papilotach, bo ostatnio robiłam ale w foli aluminiowej.
Pozdrawiam Panią serdecznie i czekam zawsze na nowe przepisy!
cudownie! bardzo się cieszę że przepisy się sprawdzają 🙂
Ta sałatka jest genialna w swojej prostocie i smaku! Zrobiłam dziś ale nie studziłam ziemniaków, jeszcze gorące wymieszałam z resztą cudnych składników, cała rodzina rzuciła się z widelcami więc nie wiem jak smakuje na zimno? na ciepło jest przepyszna i wchodzi na stałe do menu! Dziękuję Kinga❤️
cudownie! nawet nie wiesz ile dla mnie znaczą takie komentarze :* dziękuję
Rewelacja.wyprobuje oczywiscie napewno.ziemniaki obrac z lupinek po ugotowaniu?
nie trzeba obierać 🙂
Super!!! Dziś robię . Moje ulubione smaki;) dziękuję