Wiosenna sałatka ziemniaczana

Chcę, abyście wiedzieli, że na tym blogu każdy przepis jest przeze mnie sprawdzony. Każdy musi smakować doskonale. Chcę w tym miejscu tworzyć zupełnie nowe receptury, takich, jakich nie znajdziecie w innych miejscach. Internet jest pełen przepisów, jednak przepisów lekkich, pożywnych, z dostępnych składników jest niewiele. Nie chciałam tworzyć miejsca, w którym będą kolejne receptury na „oklepane” dania, chcę tworzyć miejsce, w którym świadome odżywianie jest ważne tak samo dla mnie, jak i dla Ciebie drogi czytelniku. Cieszy mnie każdy wykorzystany przepis i każdy komentarz. Dziś częstuję pyszną sałatką z ziemniaków – niby zwykła, a niezwykła za sprawą dressingu. Koniecznie przeczytajcie i wypróbujcie tę recepturę.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 5 ziemniaków sałatkowych
 pęczek rzodkiewek
 3 ogórki kiszone
 szczypiorek
 1 awokado
 3 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka wody z ogórków
 sól i pieprz
 kiełki rzeżuchy

1

Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.

2

Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.

3

Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.

4

W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.

5

Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości
6

można użyć również ogórków konserwowych

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie298
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 17.6g23%
Węglowodany 35.3g13%
Białko 5g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 5 ziemniaków sałatkowych
 pęczek rzodkiewek
 3 ogórki kiszone
 szczypiorek
 1 awokado
 3 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka wody z ogórków
 sól i pieprz
 kiełki rzeżuchy

Przygotowanie

1

Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.

2

Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.

3

Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.

4

W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.

5

Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości
6

można użyć również ogórków konserwowych

Notes

Wiosenna sałatka ziemniaczana

 

(Wyświetlono 9 354 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)