Wiosenna sałatka ziemniaczana

Chcę, abyście wiedzieli, że na tym blogu każdy przepis jest przeze mnie sprawdzony. Każdy musi smakować doskonale. Chcę w tym miejscu tworzyć zupełnie nowe receptury, takich, jakich nie znajdziecie w innych miejscach. Internet jest pełen przepisów, jednak przepisów lekkich, pożywnych, z dostępnych składników jest niewiele. Nie chciałam tworzyć miejsca, w którym będą kolejne receptury na „oklepane” dania, chcę tworzyć miejsce, w którym świadome odżywianie jest ważne tak samo dla mnie, jak i dla Ciebie drogi czytelniku. Cieszy mnie każdy wykorzystany przepis i każdy komentarz. Dziś częstuję pyszną sałatką z ziemniaków – niby zwykła, a niezwykła za sprawą dressingu. Koniecznie przeczytajcie i wypróbujcie tę recepturę.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 5 ziemniaków sałatkowych
 pęczek rzodkiewek
 3 ogórki kiszone
 szczypiorek
 1 awokado
 3 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka wody z ogórków
 sól i pieprz
 kiełki rzeżuchy

1

Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.

2

Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.

3

Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.

4

W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.

5

Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości
6

można użyć również ogórków konserwowych

Składniki

 5 ziemniaków sałatkowych
 pęczek rzodkiewek
 3 ogórki kiszone
 szczypiorek
 1 awokado
 3 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka wody z ogórków
 sól i pieprz
 kiełki rzeżuchy

Przygotowanie

1

Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.

2

Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.

3

Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.

4

W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.

5

Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości
6

można użyć również ogórków konserwowych

Wiosenna sałatka ziemniaczana

 

(Wyświetlono 911 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar Marta 13 marca 2019 o 16:06

    Kinga świetna sałatka zrobiłam co prawda bez kiełków i szczypiorku, zniknęła w mgnieniu oka, nawet 10 letnia córka która nie przepada za avokado zjadła z dokłada, pozdrawiam

  2. Avatar Kasia 12 marca 2019 o 20:55

    Pani Kingo przepyszna sałatka! Właśnie zrobiłam i się zajadam – ciężko przestać jeść 🙂
    Teraz wypróbuje przepis na łososia w papilotach, bo ostatnio robiłam ale w foli aluminiowej.
    Pozdrawiam Panią serdecznie i czekam zawsze na nowe przepisy!

    1. admin admin 13 marca 2019 o 14:49

      cudownie! bardzo się cieszę że przepisy się sprawdzają 🙂

  3. Avatar Katrina 7 marca 2019 o 18:20

    Ta sałatka jest genialna w swojej prostocie i smaku! Zrobiłam dziś ale nie studziłam ziemniaków, jeszcze gorące wymieszałam z resztą cudnych składników, cała rodzina rzuciła się z widelcami więc nie wiem jak smakuje na zimno😄 na ciepło jest przepyszna i wchodzi na stałe do menu! Dziękuję Kinga❤️

    1. admin admin 8 marca 2019 o 18:19

      cudownie! nawet nie wiesz ile dla mnie znaczą takie komentarze :* dziękuję

  4. Avatar ANIA P. 6 marca 2019 o 17:45

    Rewelacja.wyprobuje oczywiscie napewno.ziemniaki obrac z lupinek po ugotowaniu?

    1. admin admin 8 marca 2019 o 18:18

      nie trzeba obierać 🙂

  5. Avatar Justyna 6 marca 2019 o 17:21

    Super!!! Dziś robię . Moje ulubione smaki;) dziękuję

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *