Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).
Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂
Najlepsze jakie jadłeś!
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 213
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.7g11%
- Węglowodany 31.7g11%
- Białko 5.7g12%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko - ponownie całość wymieszać.
W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą
można użyć maki pełnoziarnistej
ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Zrobiłem Twoje placuszki i powiem, że przepyszne były. Na pewno będę wracał do Twoich przepisów
Wyszły super, ja też próbowałam wcześniej innych przepisów i nie były tak dobre. Dziękuję!
bardzo dziękuję za komentarz :*
Czy można czymś zastąpić jajko?
można spróbować zastąpić jajkiem z siemienia czyli na 1 łyżkę mielonego siemienia dajemy 3 łyzki wody i odstawiamy na 5 minut
O rany! Są przepyszne! Robiłam pierwszy raz w życiu i nie sądziłam, że z pozoru zwykle chlebki mogą byc takie dobre ?Dodałam suszone oregano do ciasta i sadzę, że ono tez zrobiło robotę. Chlebki wyszły mięciutkie, ziołowe, pachnące. Dziękuje za przepis!
Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną maką, ALE bezglutenową? 🙂
można spróbować mieszanką bezglutenową
pycha. wychodzą bez problemu z mąki orkiszowej.
Pyyyyszności 🙂
Są rzeczywiście najlepsze!!!! Próbowałam milion przepisów, a dopiero te wyszły idealne!
Dzisiaj zrobilem z mąki razowej. Pyszne. Daje tylko więcej soli (2 łyżeczki).
Jakiej wielkości wychodzą chlebki? Chciałam je przygotować na imprezę i zastanawiam się, czy zrobić z podwójnej porcji..
wielkośc około 10-15 cm
Wyszły pysznieeeee 🙂 Z sosem tikka masala posiadałam pół dnia…
Czy chlebki da się przygotować w piekarniku? Robiłam na suchej patelni i wyszły przepyszne, ale mam wrażenie, że od długotrwałego używania bez tłuszczu patelnia szybko się zniszczy – nie chcę stracić ulubionej patelni… Może na ustawieniach jak do pizzy? ?
można przygotwać w piekarniku najlepiej na kamieniu do pizzy
Przygotowałam wczoraj z podwójnej porcji na świeżych drożdżach i upiekłam w piekarniku. Wyszły… inne ? niż z patelni, ale też dobre – smakują bardziej jak klasyczna bułka pszenna. Myślę, że następnym razem przy podwójnej porcji dodam mniej mąki i/lub więcej jogurtu, żeby miały lżejszą konsystencję ? Będę eksperymentować ?
Kingo, dziękuję Ci za inspirację i świetny przepis ❤️❤️ Dodam, że nigdy wcześniej nie odważyłam się robić niczego na drożdżach – wydawało mi się to bardzo trudne i nieosiągalne – i jestem dumna, że wyszło tak dobrze za pierwszym razem! Jesteś matką mojego drożdżowego sukcesu ??
Placki smażymy na suchej patelni?
tak
Bea
Chlebki wyszły idealne?Dziękuję za super przepis?
Dzien dobry, czy mozna zastapic czymś jajko?
można spróbować zastąpić jajkiem z siemienia czyli na 1 łyżkę mielonego siemienia dajemy 3 łyzki wody i odstawiamy na 5 minut
Dzień dobry 🙂 ile drożdży suchych jest w przepisie? Są podane dwa razy w ilości składników – myślę że chodzi tylko o 2 łyżeczki – czyli jedno opakowanie 7g?
Ps. Gratulacje 🙂 piękna zmiana na blogu… cudowny, do korzystania i gotowania.
dokładnie 7 g suchych – już poprawiam całość
? super… dziś na kolację będą…
już poprawione -dzięki :*
Mega! Mega! Mega! Świetny przepis 🙂 wszystkim bardzo smakowały 🙂
bardzo się cieszę 🙂
Polecam, naprawdę przepyszne 🙂
Paulina pisze:, thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.
Czy ksiazka Fit Slodkosci jest jeszcze dostepna? Nie moge jej znalezc w zadnej ksiegarni online 🙁
wkrótce ponownie pojawi się na półkach – właśnie trwa dodruk
2 łyżeczki suchych to ile swieżych drożdży
na 7g drożdży instant (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
Witam, czy szklanka u Pani to 200 czy 250 ml? Pozdrawiam
250 ml
Czym można zastąpić jogurt?
maslanką lub kefirem
Boskie! Pulchne w środku i chrupkie na wierzchu, takie jak trzeba. Dziękuję:)
A ja mam pytanie czy chlebki trzeba zjeść odrazu czy można odgrzać i nie stracą smaku?
spokojnie można je odgrzać – najlepeij zawinąć je w ręcznik aby nie straciły świeżości
Jak obejść cukier?:-( miód tez nie wchodzi w grę
Cukier bądź miód pozwala drożdżom urosnąć, więc nie ma opcji żeby to czymś zastapić; przestańmy panicznie obawiac się cukru, łyżeczka do zaczynu nie zrobi różnicy.
dokładnie 🙂
Chlebki fantastyczne! Przepis łatwy. Wykonalam tez z mąki orkiszowej.
Czym mogę zastąpić jogurt???? Czy może być jogurt weganski????
mleczkiem kokosowym 🙂
Czy można dodać make orkiszowa jasna lub razowa ?