Pasta z białej fasoli

 

Tak jak obiecałam, tak będzie! Na blogu pojawiać się będzie znacznie więcej przepisów. Większość z nich będzie lekka, szybka do przygotowania i przede wszystkim pyszna.

Dziś zapraszam Was na pastę z białej fasoli z rozmarynem-idealnie smakuje ze świeżymi warzywami jak jako dodatek np. do pieczywa. Lubię takie szybkie kombinacje kilku składników. Fantastycznie sprawdzają się, kiedy w domu pojawiają się „spontanicznie” goście.
Ps. uwielbiam tę pastę z łuskanym słonecznikiem, ale z powodzeniem możecie użyć orzechów Pini, laskowych czy włoskich.

Zapraszam Was do skosztowania 🙂

 

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 400 g białej fasoli z puszki
 3 ząbki czosnku
 ½ sok z cytryny
 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

1

Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.

2

Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.

3

Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.

Możliwości i ciekawostki:
4

do masy można dodać pieczoną paprykę

5

masę można wzbogacić o ser typu feta

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie1263
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 102g131%
Węglowodany 58g22%
Białko 24g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 400 g białej fasoli z puszki
 3 ząbki czosnku
 ½ sok z cytryny
 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

Przygotowanie

1

Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.

2

Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.

3

Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.

Możliwości i ciekawostki:
4

do masy można dodać pieczoną paprykę

5

masę można wzbogacić o ser typu feta

Notes

Pasta z białej fasoli
(Wyświetlono 90 065 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)