Łosoś w papilotach

Kolejna prosta receptura – łosoś w papilotach. Oczywiście możecie użyć dowolnej ryby i przygotować ją w ten sposób. Aby łatwo zawinąć rybę w papier do pieczenia polecam Wam pewien tik. Wystarczy odpowiedni w rozmiarze kawałek papieru  zgnieść w kulkę, zmoczyć wodą pod kranem, odcisnąć nadmiar wody i dopiero wtedy na takim „materiale” układać rybę lub inne produkty.

Sposób pieczenia w „papilotach” sprawia, że ryba jest delikatna i soczysta. To coś w rodzaju gotowania na parze.

Polecam wypróbować i sposób na rybę i trik na papier do pieczenia.

Ps. już jutro zapraszam Was na najlepsze chlebki Naan.

Z dipem koperkowym

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas30 minut

 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 2 ząbki czosnku
 2 cytryny
 1 pęczek świeżego koperku
 2 łyżeczki słodkiej papryki
 2 ziemniaki
 4 filetów z łososia (po 100-150g)
 sól i pieprz
 rukola
 250 g jogurtu greckiego

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (rozmiar ok 40x40 cm)

2

W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny, posiekaną połowę pęczka koperku , słodką paprykę i szczyptę soli oraz pieprzu.

3

Na każdym arkuszu papieru ułożyć bardzo cienko pokrojone ziemniaki – doprawić je solą i pieprzem.

4

Następnie na nie położyć łososia i skropić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek. Na wierzch każdej ryby wyłożyć po 2 plasterki cytryny.

5

Z każdego zestawu utworzyć pakieciki poprzez złożenie papieru. Sakiewki przenieść na blachę do pieczenia i umieścić całość w piekarniku na około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6

W drugiej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i pozostały drobno posikany koperek oraz rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać łososia z dipem koperkowym.

Możliwości 
7

można użyć dowolnej ryby
zamiast ziemniaków można użyć fasolki szparagowej, pokrojonej w talarki cukinii lub cienko pokrojonych batatów

Składniki

 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 2 ząbki czosnku
 2 cytryny
 1 pęczek świeżego koperku
 2 łyżeczki słodkiej papryki
 2 ziemniaki
 4 filetów z łososia (po 100-150g)
 sól i pieprz
 rukola
 250 g jogurtu greckiego

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (rozmiar ok 40x40 cm)

2

W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny, posiekaną połowę pęczka koperku , słodką paprykę i szczyptę soli oraz pieprzu.

3

Na każdym arkuszu papieru ułożyć bardzo cienko pokrojone ziemniaki – doprawić je solą i pieprzem.

4

Następnie na nie położyć łososia i skropić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek. Na wierzch każdej ryby wyłożyć po 2 plasterki cytryny.

5

Z każdego zestawu utworzyć pakieciki poprzez złożenie papieru. Sakiewki przenieść na blachę do pieczenia i umieścić całość w piekarniku na około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6

W drugiej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i pozostały drobno posikany koperek oraz rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać łososia z dipem koperkowym.

Możliwości 
7

można użyć dowolnej ryby
zamiast ziemniaków można użyć fasolki szparagowej, pokrojonej w talarki cukinii lub cienko pokrojonych batatów

Łosoś w papilotach
(Wyświetlono 353 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Avatar Marta 6 maja 2019 o 14:18

    Przepiękna nowa strona 🙂 Właśnie tego mi brakowało w poprzedniej wersji, możliwości przejścia do poprzednich stron z przepisami 🙂
    A pytanie mam odnośnie łososia. Jakiego polecasz łososia? Na co zwracać uwagę przy jego kupnie i który rodzaj jest najlepszy?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 maja 2019 o 21:56

      osobiście kupuję tylko łososia BIO w Lidlu – mam pewność jego hodowli w czystych wodach i karmiony naturalna paszą

      1. Avatar Marta 7 maja 2019 o 10:00

        Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *