Kolejna prosta receptura – łosoś w papilotach. Oczywiście możecie użyć dowolnej ryby i przygotować ją w ten sposób. Aby łatwo zawinąć rybę w papier do pieczenia polecam Wam pewien tik. Wystarczy odpowiedni w rozmiarze kawałek papieru zgnieść w kulkę, zmoczyć wodą pod kranem, odcisnąć nadmiar wody i dopiero wtedy na takim „materiale” układać rybę lub inne produkty.
Sposób pieczenia w „papilotach” sprawia, że ryba jest delikatna i soczysta. To coś w rodzaju gotowania na parze.
Polecam wypróbować i sposób na rybę i trik na papier do pieczenia.
Ps. już jutro zapraszam Was na najlepsze chlebki Naan.
Z dipem koperkowym
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (rozmiar ok 40x40 cm)
W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny, posiekaną połowę pęczka koperku , słodką paprykę i szczyptę soli oraz pieprzu.
Na każdym arkuszu papieru ułożyć bardzo cienko pokrojone ziemniaki – doprawić je solą i pieprzem.
Następnie na nie położyć łososia i skropić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek. Na wierzch każdej ryby wyłożyć po 2 plasterki cytryny.
Z każdego zestawu utworzyć pakieciki poprzez złożenie papieru. Sakiewki przenieść na blachę do pieczenia i umieścić całość w piekarniku na około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W drugiej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i pozostały drobno posikany koperek oraz rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać łososia z dipem koperkowym.
można użyć dowolnej ryby
zamiast ziemniaków można użyć fasolki szparagowej, pokrojonej w talarki cukinii lub cienko pokrojonych batatów
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie362
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 21g27%
- Węglowodany 19g7%
- Białko 24g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (rozmiar ok 40x40 cm)
W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1 cytryny, posiekaną połowę pęczka koperku , słodką paprykę i szczyptę soli oraz pieprzu.
Na każdym arkuszu papieru ułożyć bardzo cienko pokrojone ziemniaki – doprawić je solą i pieprzem.
Następnie na nie położyć łososia i skropić przygotowanym sosem z oliwy z oliwek. Na wierzch każdej ryby wyłożyć po 2 plasterki cytryny.
Z każdego zestawu utworzyć pakieciki poprzez złożenie papieru. Sakiewki przenieść na blachę do pieczenia i umieścić całość w piekarniku na około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W drugiej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i pozostały drobno posikany koperek oraz rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać łososia z dipem koperkowym.
można użyć dowolnej ryby
zamiast ziemniaków można użyć fasolki szparagowej, pokrojonej w talarki cukinii lub cienko pokrojonych batatów