Focaccia z grilla ???

Ten przepis jest genialny! Focaccia z suszonymi pomidorami ? i świeżą bazylią ? Zrobiłam ją w grillu elektrycznym, ale spokojnie możecie zrobić w piekarniku – taką wersję też podaję w przepisie. To dowód na to, że gluten smakuje obłędnie ? Jeżeli tylko możesz –  skuś się! Jeżeli nie ? – zrób wersję bezglutenową – używając do tego gotowej mieszanki takiej mąki. Nie mogę doczekać się, kiedy wypróbuję ten przepis w plenerze, na grillu ogrodowym. Najlepiej smakuje mi z odrobiną oliwy i balsamico. Kto chętny może pokusić się o zrobienie na jej podstawie grubej pizzy ?

Jestem ciekawa, którą wersję wypróbujecie? Obowiązkowo dajcie znać ?

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas50 minut

 1 łyżeczka drożdży instant
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ¾ szklanki letniej wody
 1 ½ szklanki mąki typ 00
 ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
 1 płaska łyżeczka soli
 2 łyżki oliwy z oliwek
 5 suszonych pomidorów w zalewie
 kilka liści świeżej bazylii

1

 Przygotować zaczyn. Małej miseczce wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut.

2

W misie robota z końcówką haka umieścić mąkę, kaszę kukurydzianą, sól i oliwą z oliwek. Całość wymieszać. Dodać zaczyn.

3

Wyrabiać ciasto przez 10 minut -  do momentu, w którym będzie jednolitej i gładkie. (Jeśli nie masz robota -  tyle samo czasu wyrabiaj ciasto ręcznie).

4

Po tym czasie z ciasta uformować kulę, wyłożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Grill elektryczny rozgrzać do temperatury maksymalnej. Jego powłoki posmarować oliwą z oliwek.

6

Z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto.

7

Przełożyć przygotowaną focaccie na grill, domknąć górną pokrywę i grillować 10 minut. Pod koniec (ostatnie 2 minuty ) uchylić i na wierzch wyłożyć świeżę liście bazylii.

Wersja pieczona w piekarniku
8

 Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. Kratkę do pieczenia ułożyć na środkowym poziomie piekarnika.

9

Na drewnianą deskę wyłożyć papier do pieczenia.  Papier posmarować delikatnie oliwą.

10

Uformować na nim z wyrośniętego ciasta prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto. Z wierzchu również całość posmarować oliwą.

11

Energicznym ruchem przesunąć papier wraz z focaccią do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 10-15 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.

Możliwości:
12

zamiast drożdży instant można użyć 10 g drożdży świeżych

13

cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem

14

mąkę typ 00 - można zastąpić dowolną mąką pszenną jednak można wtedy nieco zwiększyć ilość drożdży

15

kasza kukurydziana (polenta) można zastąpić mąką kukurydzianą

16

suszone pomidory można zastąpić oliwkami, pesto, orzechami, kulkami mozzarelli

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie283
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 0.8g2%
Węglowodany 59.7g22%
Białko 7.9g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 łyżeczka drożdży instant
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 ¾ szklanki letniej wody
 1 ½ szklanki mąki typ 00
 ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
 1 płaska łyżeczka soli
 2 łyżki oliwy z oliwek
 5 suszonych pomidorów w zalewie
 kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie

1

 Przygotować zaczyn. Małej miseczce wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut.

2

W misie robota z końcówką haka umieścić mąkę, kaszę kukurydzianą, sól i oliwą z oliwek. Całość wymieszać. Dodać zaczyn.

3

Wyrabiać ciasto przez 10 minut -  do momentu, w którym będzie jednolitej i gładkie. (Jeśli nie masz robota -  tyle samo czasu wyrabiaj ciasto ręcznie).

4

Po tym czasie z ciasta uformować kulę, wyłożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Grill elektryczny rozgrzać do temperatury maksymalnej. Jego powłoki posmarować oliwą z oliwek.

6

Z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto.

7

Przełożyć przygotowaną focaccie na grill, domknąć górną pokrywę i grillować 10 minut. Pod koniec (ostatnie 2 minuty ) uchylić i na wierzch wyłożyć świeżę liście bazylii.

Wersja pieczona w piekarniku
8

 Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. Kratkę do pieczenia ułożyć na środkowym poziomie piekarnika.

9

Na drewnianą deskę wyłożyć papier do pieczenia.  Papier posmarować delikatnie oliwą.

10

Uformować na nim z wyrośniętego ciasta prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto. Z wierzchu również całość posmarować oliwą.

11

Energicznym ruchem przesunąć papier wraz z focaccią do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 10-15 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.

Możliwości:
12

zamiast drożdży instant można użyć 10 g drożdży świeżych

13

cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem

14

mąkę typ 00 - można zastąpić dowolną mąką pszenną jednak można wtedy nieco zwiększyć ilość drożdży

15

kasza kukurydziana (polenta) można zastąpić mąką kukurydzianą

16

suszone pomidory można zastąpić oliwkami, pesto, orzechami, kulkami mozzarelli

Notes

Focaccia z grilla ???

 

(Wyświetlono 4 875 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)