Najlepszy hummus

Tak jak kim­chi podbija świat tak od kilku lat nieustannie w czołówce „zapożyczanych” prze­pi­sów jest hummus.
I bardzo dobrze gdyż jest fantastyczny, bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu jeżeli tylko poświęcisz mu trochę uwagi. Ten domowy nie ma sobie równych. Mój przepis to zbiór doświadczeń i poszukiwań idealnego smaku. Nie lubię kiedy w hummu­sie dominuje tahina, za to przemawia do mnie nuta czosnku. Najważniejsze jest aby zrobić go od początku samemu – od gotowania ciecierzycy po deko­ro­wa­nie sporą ilością pietruszki.

Tą pastę zawsze zabieram ze sobą, kiedy odwiedzam znajomych. Wędruje na stół ze sporą ilością warzyw. To fanatyczna zdrowa przekąska.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszy, aksamitny i kremowy hummus – nie zawiodę Cię!

UWAGA! hummus mogą spożywać osoby biorące udział w AKCJI REGENERACJI jednak bez dodatku oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

 

Ilość porcji1 porcja

 400 g suchej ciecierzycy
 180 g tahiny BIO naturalnej (jasnej)
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 liście laurowe
 4 ząbki czosnku
 120 ml lodowatej wody
 ½ łyżeczki soli różowej
 sok z ½ cytryny
 1 natka pietruszki
 1 łyżeczka płatków chili
 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1

 W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.

2

Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.

3

Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".

4

Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.

5

Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)

6

Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Uwaga!
7

soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie

8

warto do przygotowania hummusu użyć  mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia

9

lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 400 g suchej ciecierzycy
 180 g tahiny BIO naturalnej (jasnej)
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 liście laurowe
 4 ząbki czosnku
 120 ml lodowatej wody
 ½ łyżeczki soli różowej
 sok z ½ cytryny
 1 natka pietruszki
 1 łyżeczka płatków chili
 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przygotowanie

1

 W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.

2

Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.

3

Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".

4

Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.

5

Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)

6

Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Uwaga!
7

soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie

8

warto do przygotowania hummusu użyć  mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia

9

lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki

Notes

Najlepszy hummus
(Wyświetlono 17 433 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)