Tak jak kimchi podbija świat tak od kilku lat nieustannie w czołówce „zapożyczanych” przepisów jest hummus.
I bardzo dobrze gdyż jest fantastyczny, bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu jeżeli tylko poświęcisz mu trochę uwagi. Ten domowy nie ma sobie równych. Mój przepis to zbiór doświadczeń i poszukiwań idealnego smaku. Nie lubię kiedy w hummusie dominuje tahina, za to przemawia do mnie nuta czosnku. Najważniejsze jest aby zrobić go od początku samemu – od gotowania ciecierzycy po dekorowanie sporą ilością pietruszki.
Tą pastę zawsze zabieram ze sobą, kiedy odwiedzam znajomych. Wędruje na stół ze sporą ilością warzyw. To fanatyczna zdrowa przekąska.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszy, aksamitny i kremowy hummus – nie zawiodę Cię!
UWAGA! hummus mogą spożywać osoby biorące udział w AKCJI REGENERACJI jednak bez dodatku oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.
Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.
Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".
Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.
Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)
Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie
warto do przygotowania hummusu użyć mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia
lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki
1 porcji
Składniki
Przygotowanie
W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.
Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.
Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".
Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.
Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)
Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie
warto do przygotowania hummusu użyć mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia
lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki