Musli dr Birchera

Muesli dr Birchera zostało stworzone około 1900 roku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Birchera-Brennera dla swoich pacjentów. Do dziś jest bardzo popularnym śniadaniem w Szwajcarii i Niemczech. Nazwane jest też surówka piękności, ale to już za sprawą Heleny Rubinstein, która zalecała jadanie jej codziennie dla pięknej skóry, włosów i paznokci. Kiedy byłam nastolatką, jadłam ją codziennie na śniadanie i teraz znowu przyszedł ten czas, w którym przypomina mi o sobie.

Polecam spróbować i przekonać się „na własnej skórze” jakie daje efekty 🙂

Czyli surówka piękności!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas8 godziny

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki soku jabłkowego
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka syropu klonowego
 200 g jogurtu naturalnego
 1 Szczypta cynamonu
 1 łyżka dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
 1 jabłko
 opcjonalnie owoce do dekoracji

1

W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.

2

Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.

3

Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami

Możliwości
4

można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie403
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g12%
Węglowodany 66.5g25%
Białko 12.5g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki soku jabłkowego
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka syropu klonowego
 200 g jogurtu naturalnego
 1 Szczypta cynamonu
 1 łyżka dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
 1 jabłko
 opcjonalnie owoce do dekoracji

Przygotowanie

1

W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.

2

Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.

3

Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami

Możliwości
4

można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym

Notes

Musli dr Birchera
(Wyświetlono 12 086 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)