Muesli dr Birchera zostało stworzone około 1900 roku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Birchera-Brennera dla swoich pacjentów. Do dziś jest bardzo popularnym śniadaniem w Szwajcarii i Niemczech. Nazwane jest też surówka piękności, ale to już za sprawą Heleny Rubinstein, która zalecała jadanie jej codziennie dla pięknej skóry, włosów i paznokci. Kiedy byłam nastolatką, jadłam ją codziennie na śniadanie i teraz znowu przyszedł ten czas, w którym przypomina mi o sobie.
Polecam spróbować i przekonać się „na własnej skórze” jakie daje efekty 🙂
Czyli surówka piękności!
W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.
Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.
Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami
można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym
2 porcji
- Amount per serving
- Kalorie403
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9g12%
- Węglowodany 66.5g25%
- Białko 12.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.
Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.
Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami
można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym