Wpadam dosłownie na chwilkę z przepisem na pyszne kotleciki z indyka z awokado. Między pakowaniem walizek, sprzątaniem lodówki (nic nie może się zmarnować), podlewaniem kwiatków stwierdziłam, że muszę znaleźć czas na ten ostatni przepis w tym miesiącu.
Jak zwykle prosto i jak zwykle szybko 🙂
Nowoczesny obiad!
Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.
Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.
Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.
zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 956
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 56g87%
- Węglowodany 40g14%
- Białko 84g168%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.
Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.
Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.
zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut
Czy ktoś je próbował odgrzewać kolejnego dnia? Czy nie są przesuszone?
Są świetne! Absolutnie się nie wysuszają.
Próbował ktoś wersji z piekarnika?
Bie rozpadają się? Smak jest ok?
Ja zawsze robię w piekarniku i absolutnie nie rozpadają się.
Awokado pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych – jestem na tak! Poza tym jako dietetyk uwielbiam, gdy ktoś dodaje natkę pietruszki do potraw. Jest to mały-wielki dodatek, bo niby tylko dodaje smaku i aromatu, a tak naprawdę jest bombą witaminy C i żelaza.
Kotleciki obłędne! Robiłam już kilka razy i cały czas smakują wyśmienicie. Uwielbiamy! ?
Kotleciki pycha! 😀 Do powtórzenia na pewno 🙂 U nas w wersji z piekarnika 😉
Ależ zgłodniałam!
Bez soli to idealna opcja obiadowa dla mojego 11-miesięcznego szkraba:). Dzięki za przepis i udanych przygotowań do wyjazdu :)!
Super, że jest możliwość upieczenia, staram się ograniczać smażenie. Oj wydaje mi się, że wjadą na obiad w tym tygodniu 😀