Uwielbiam czekoladę, orzechy i awokado. Z tego zestawu musiał powstać przepis doskonały. Kolejny szybki w przygotowaniu, prosty, nieskomplikowany.
Ps. Już za niedługo zmiany na blogu. Jestem ciekawa czego Wam tutaj brakuje? – piszcie proszę w komentarzach.
Koniecznie meldujcie również wykonanie tego przepisu, a już lada dzień zapraszam ponownie na blog, bo pojawi się przepis na …. kotleciki z indykiem i … awokado 🙂
W prostocie siła!!!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy blendera włożyć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość zmiksować na bardzo gładką masę.
Następnie dodać kakao, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i sól. Ponownie całość zmiksować.
Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Delikatnie ją wymieszać.
Przelać ciasto do przygotowanej foremki z wierzchu dekorując orzechami pecan i włożyć do piekarnika. Brownie piec 25 do 30 min. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru kokosowego lub ksylitolu
Zamiast oleju kokosowego można użyć masła innego oleju
Zamiast mielonych migdałów można używać innych zmielonych orzechów
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać dowolne orzechy owoce
Porcji 12
- Ilość na porcję
- Kalorie 184
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 13.5g21%
- Węglowodany 10.9g4%
- Białko 4.9g10%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy blendera włożyć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość zmiksować na bardzo gładką masę.
Następnie dodać kakao, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i sól. Ponownie całość zmiksować.
Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Delikatnie ją wymieszać.
Przelać ciasto do przygotowanej foremki z wierzchu dekorując orzechami pecan i włożyć do piekarnika. Brownie piec 25 do 30 min. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru kokosowego lub ksylitolu
Zamiast oleju kokosowego można użyć masła innego oleju
Zamiast mielonych migdałów można używać innych zmielonych orzechów
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać dowolne orzechy owoce
Olej kokosowy roztopiony trzy łyżki czy stały? Łatwiej by było w gramach podawać ilości składników ?
stałej
Niebo w buzi!!!!takiego pysznego,wilgotnego brownie nie jadlam jeszcze!!!definitywnie nie wroce do tego z fasoli!zamiast cukru dodalam miodu w postaci plynnej.
Super ?
Witam,
Uwielbiam Pani przepisy! Moje dzieci maja nietolerancje mleka i czesto udaje mi sie u Pani znalezc fajny przepis bez kombinowania co czym zastapic zeby uniknac klopotliwego nabiału.
To brownie brzmi ekstra! Czy moze mi Pani tylko powiedziec czy mielone migdaly mige zastapic zwykla maka w takiej samej proporcji?
Pozdrawiam serdecznie
Tak można zamienić w takich samych proporcjach zwykła mąką. Dziekuje za miłe słowa ?
Chyba się skuszę i zrobię na dniach 🙂
A czy zamiast jajka można dać siemię lub 2×3 łyżki aquafaby?
tak oczywiście