Bezglutenowy torcik marchewkowy

Tworząc przepisy najczęściej w moim przypadku powstają one z „resztek”. To zaskakujące jak wiele smaku zawierają tzw. odpadki. Tym razem w roli głównej marchewka ?a raczej jej wytłoczyny po soku. Widzę, jak wielu z Was poszukuje przepisów bezglutenowych. Ten przepis właśnie Wam dedykuję. Kiedy na moim Instagram Stories pokazałam ten przepis zaczęła się istna rewolucja. Zaskakujecie mnie – uwielbiam, kiedy tak żywo reagujecie.  Bezglutenowy torcik marchewkowy ?jest niesamowicie prosty w przygotowaniu – wystarczy tylko w jednej misce wymieszać wszystkie składniki. W przepisie podaję również wersję dla wegan i tabelę kaloryczną.

Częstujcie się przepisem, dzielcie się opiniami i jeśli Wam podoba się to, co robię mówcie o tym dalej ?

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 20 minut

 300 g startej marchewki lub wytłoczyn z jej soku
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 200 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
 40 ml oleju z pestek winogron
 100 g syropu klonowego
 ½ szklanki rodzynek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do dekoracji: jogurt kokosowy, skórka z pomarańczy

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

 W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.

3

Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

5

Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.

Możliwości:
6

Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką

7

Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko =  1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)

8

Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej

9

Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie284
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18.3g24%
Węglowodany 25.5g10%
Białko 7.4g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 300 g startej marchewki lub wytłoczyn z jej soku
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 200 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
 40 ml oleju z pestek winogron
 100 g syropu klonowego
 ½ szklanki rodzynek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do dekoracji: jogurt kokosowy, skórka z pomarańczy

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

 W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.

3

Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

5

Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.

Możliwości:
6

Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką

7

Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko =  1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)

8

Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej

9

Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym

Notes

Bezglutenowy torcik marchewkowy ?

 

(Wyświetlono 8 397 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)