Tworząc przepisy najczęściej w moim przypadku powstają one z „resztek”. To zaskakujące jak wiele smaku zawierają tzw. odpadki. Tym razem w roli głównej marchewka ?a raczej jej wytłoczyny po soku. Widzę, jak wielu z Was poszukuje przepisów bezglutenowych. Ten przepis właśnie Wam dedykuję. Kiedy na moim Instagram Stories pokazałam ten przepis zaczęła się istna rewolucja. Zaskakujecie mnie – uwielbiam, kiedy tak żywo reagujecie. Bezglutenowy torcik marchewkowy ?jest niesamowicie prosty w przygotowaniu – wystarczy tylko w jednej misce wymieszać wszystkie składniki. W przepisie podaję również wersję dla wegan i tabelę kaloryczną.
Częstujcie się przepisem, dzielcie się opiniami i jeśli Wam podoba się to, co robię mówcie o tym dalej ?
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.
Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.
Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką
Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)
Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej
Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym
8 porcji
- Amount per serving
- Kalorie284
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 18.3g24%
- Węglowodany 25.5g10%
- Białko 7.4g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.
Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.
Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką
Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)
Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej
Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym
Notes