Złote mleko

Złote mleko czyli napój na dobry sen lub znane też pod nazwą mleko z kurkumą. Jest indyjskim napojem, który zyskuje u nas coraz większą popularność.

Uwielbiam wieczorami delektować się tym „eliksirem” – już samo trzymanie go w dłoniach uspokaja, a każdy łyk rozpieszcza smakiem.

Napój ten jest banalnie prosty w przygotowaniu. Zachwyci każdego, kto lubi korzenne smaki.

Polecam Wam go  z powodu wielu korzyści zdrowotnych.  Często stosowany jest jako alternatywa dla wzmocnienia odporności. Poniżej 10 korzyści z picia złotego mleka:

  1. Złote mleko jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać choroby i infekcje i przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
  2. Kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki złotego mleka, mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć stan zapalny i ból stawów.
  3. Niektóre składniki złotego mleka mogą pomóc w zachowaniu pamięci i zapobieganiu osłabienia funkcji mózgu.
  4. Kurkumina, składnik aktywny w kurkumie, może pomóc w zmniejszeniu objawów depresji.
  5. Może chronić przed chorobą serca.
  6. Pomaga obniżyć poziom cukru w krwi.
  7. Badania wskazują, że cynamon, imbir i kurkuma mogą zapewnić  ochronę przed zachorowaniem na raka.
  8. Składniki użyte do przygotowania złotego mleka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, które mogą chronić organizm przed infekcjami. Ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne mogą również wzmocnić układ odpornościowy.
  9. Imbir i kurkuma, dwa składniki w złotym mleku, które mogą pomóc złagodzić niestrawność i poprawić trawienie.
  10. Złote mleko może być bogate w wapń i witaminę D w zależności od użytego mleka. Oba te składniki przyczyniają się do  zmniejszenia ryzyka chorób kości.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania3 minutCałkowity czas5 minut

 1 szklanka mleka migdałowego
 2 łyżeczki syropu klonowego
 1 łyżeczka masła orzechowego
 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki cynamonu - plus dodatkowo do serwowania
 ¼ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta imbiru
 1 szczypta pieprzu

1

Połączyć mleko, syrop, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, cynamon, kurkumę, imbir, pieprz w małym rondlu.

2

Całość podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając aż połączą się wszystkie składniki.

Możliwości :
3

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego

4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy czy cukru kokosowego

5

można użyć przypraw do piernika

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie156
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.15g10%
Węglowodany 16.11g6%
Białko 4.63g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka mleka migdałowego
 2 łyżeczki syropu klonowego
 1 łyżeczka masła orzechowego
 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki cynamonu - plus dodatkowo do serwowania
 ¼ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta imbiru
 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie

1

Połączyć mleko, syrop, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, cynamon, kurkumę, imbir, pieprz w małym rondlu.

2

Całość podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając aż połączą się wszystkie składniki.

Możliwości :
3

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego

4

zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy czy cukru kokosowego

5

można użyć przypraw do piernika

Notes

Złote mleko

 

(Wyświetlono 28 976 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)