Czekoladowe babeczki jogurtowe

U nas dzisiaj wielki dzień. Nasza Jagienka zjadła swój pierwszy posiłek 🙂 Naszą przygodę z rozszerzaniem diety zaczęliśmy od dyni. Dostaje od Was mnóstwo pytań dotyczących posiłków dla najmłodszych. Jeżeli tylko nasza „szefowa” zaakceptuje moje pomysły obiecuję, że będą się one pojawiać na blogu.

Na dobre rozpoczęcie weekendu przygotowałam dla Was jak zwykle ekspresowy i pyszny przepis na czekoladowe babeczki jogurtowe.

Częstujcie się i dzielcie przepisem 🙂

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 3 banany
 ¼ szklanki syropu klonowego
  szklanki jogurtu greckiego
  szklanki oleju kokosowego, roztopionego
 1 jajko
 2 łyżki kakao
 1 ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  szklanki (50g )gorzkiej czekolady lub mini dropsów czekoladowych

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.

3

Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.

4

Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.

5

Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.

6

Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy

Możliwości:
7

do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce

8

zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie200
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g12%
Węglowodany 31g12%
Białko 4g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 3 banany
 ¼ szklanki syropu klonowego
  szklanki jogurtu greckiego
  szklanki oleju kokosowego, roztopionego
 1 jajko
 2 łyżki kakao
 1 ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  szklanki (50g )gorzkiej czekolady lub mini dropsów czekoladowych

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.

3

Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.

4

Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.

5

Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.

6

Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy

Możliwości:
7

do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce

8

zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka

Notes

Czekoladowe babeczki jogurtowe

 

 

(Wyświetlono 11 183 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)