Czekoladowe babeczki jogurtowe

U nas dzisiaj wielki dzień. Nasza Jagienka zjadła swój pierwszy posiłek 🙂 Naszą przygodę z rozszerzaniem diety zaczęliśmy od dyni. Dostaje od Was mnóstwo pytań dotyczących posiłków dla najmłodszych. Jeżeli tylko nasza „szefowa” zaakceptuje moje pomysły obiecuję, że będą się one pojawiać na blogu.

Na dobre rozpoczęcie weekendu przygotowałam dla Was jak zwykle ekspresowy i pyszny przepis na czekoladowe babeczki jogurtowe.

Częstujcie się i dzielcie przepisem 🙂

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 3 banany
 ¼ szklanki syropu klonowego
  szklanki jogurtu greckiego
  szklanki oleju kokosowego, roztopionego
 1 jajko
 2 łyżki kakao
 1 ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  szklanki (50g )gorzkiej czekolady lub mini dropsów czekoladowych

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.

3

Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.

4

Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.

5

Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.

6

Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy

Możliwości:
7

do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce

8

zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 200
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g14%
Węglowodany 31g11%
Białko 4g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 3 banany
 ¼ szklanki syropu klonowego
  szklanki jogurtu greckiego
  szklanki oleju kokosowego, roztopionego
 1 jajko
 2 łyżki kakao
 1 ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  szklanki (50g )gorzkiej czekolady lub mini dropsów czekoladowych

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.

3

Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.

4

Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.

5

Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.

6

Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy

Możliwości:
7

do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce

8

zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka

Czekoladowe babeczki jogurtowe

 

 

(Wyświetlono 7 943 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. MagdalenaS 9 lutego 2020 o 10:21

    Czy można zastąpić banany innym składnikiem? 😉

    1. Kinga Paruzel 9 lutego 2020 o 14:48

      startym jabłkiem lub ugotowanym batatem

  2. forju 14 września 2019 o 09:24

    Poraz kolejny korzystam z Pani przepisów 🙂 Dziękuje bo mój synek zaczyna być w końcu szczęśliwy, że wypieki mamuni się udają??? Do babeczek dodałam tak jak Pani zasugerowała suszone owoce, u mnie były śliwki, żurawina, morele pyyyyyyycha .

    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:25

      bardzo dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

  3. Katarzyna 24 marca 2019 o 21:23

    Szanowna Pani Kingo,
    czy zamiast mąki pszennej można użyć np kokosowej albo orkiszowej?

  4. Ulepka 24 marca 2019 o 09:39

    Czy jest możliwość podawania ilości produktów w g zamiast szkl? Albo w obu miarach – jak w przypadku czekolady…
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

    1. admin 24 marca 2019 o 19:24

      postaram się od najbliższych przepisów wprowadzić takie miary

  5. Gabrysia 22 lutego 2019 o 02:17

    Czy mogę zastąpić syrop klonowy cukrem kokosowym? Jeśli tak to w jakiej ilości?
    Pozdrawiam serdecznie!

    1. admin 23 lutego 2019 o 13:15

      2 łyżki cukru kokosowego

      1. Gabrysia 26 lutego 2019 o 03:19

        Dziękuję za odpowiedź!

        Babeczki wyszły bardzo smaczne. Miały być na trzy dni, niestety mąż spałaszował swoją część w dwa i jeszcze dybał na moją ?

  6. Basia 17 lutego 2019 o 20:09

    Synek jest uczulony na białko jaja kurzego. Ile trzeba dać jajek przepiórczych, lub zrezygnować z jajek w ogóle?

    1. admin 19 lutego 2019 o 15:25

      polecam zamienić na jaka z siemienia na każde tradycyjne jajko przypada 1 łyzka mielonego siemienia lnianego wymieszana w 3 łyżkach wody
      w przypadku przepiórczych 1 jajko = 3 jajka przepiórcze

  7. Aga 15 lutego 2019 o 22:07

    Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego naturalnego? Oraz czy można zamienić syrop klonowy na miód? 🙂

    1. admin 16 lutego 2019 o 17:15

      tak można użyć tych zamienników

  8. Karolina 15 lutego 2019 o 20:01

    Czy wogole innym olejem niz kokosowym ?

    1. admin 16 lutego 2019 o 17:15

      można np z oliwą lub olejem z pestek winogron

  9. Karolina 15 lutego 2019 o 20:00

    Mialam pytac o to samo 🙂

  10. Asia 15 lutego 2019 o 18:33

    Można zastąpić olej kokosowy, np. olejem z winogron ? Pozdrawiam

    1. admin 16 lutego 2019 o 17:15

      tak 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *