Chipsy ze słodkich ziemniaków

Podczas przygotowania fit tarty ze szpinakiem pozostały mi cienkie plastry batatów. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Są szybko trawione przez nasz organizm. Ich słodki smak sprawia, że z powodzeniem możemy wykorzystać je w wypiekach zastępując nimi masło. Dzisiejszy przepis jest zdrowym zamiennikiem klasycznych chipsów dostępnych na półkach. Warto poświęcić 5 minut na jego przygotowanie.   Mam nadzieję, że ta przekąska zdobędzie wasze serca tak samo jak kuleczki pieczonej cieciorki.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 1 batat - słodki ziemniak
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 sól różowa himalajska
 opcjonalnie pieprz cayenne, chili, tymianek

1

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

3

Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).

4

Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.

Uwaga!
5

Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 1 batat - słodki ziemniak
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 sól różowa himalajska
 opcjonalnie pieprz cayenne, chili, tymianek

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

3

Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).

4

Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.

Uwaga!
5

Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili

Notes

Chipsy ze słodkich ziemniaków

 

(Wyświetlono 8 435 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)