Podczas przygotowania fit tarty ze szpinakiem pozostały mi cienkie plastry batatów. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Są szybko trawione przez nasz organizm. Ich słodki smak sprawia, że z powodzeniem możemy wykorzystać je w wypiekach zastępując nimi masło. Dzisiejszy przepis jest zdrowym zamiennikiem klasycznych chipsów dostępnych na półkach. Warto poświęcić 5 minut na jego przygotowanie. Mam nadzieję, że ta przekąska zdobędzie wasze serca tak samo jak kuleczki pieczonej cieciorki.
Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.
Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).
Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.
Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.
Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).
Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.
Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili
Notes