Placek na maślance

To ciasto przygotowuje się ekspresowo. Podobnie jak w muffinach mieszamy tylko mokre składniki z suchymi. Dzięki maślance jest wilgotne i długo świeże, za to olej sprawia że jest puszyste i lekkie. Placek ten zrobiłam z jagodami ale można je zastąpić innymi owocami lub bakaliami.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 100 g jagód (mogą być mrożone)
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki oleju
 3 jajka
Składniki suche:
 1 łyżeczka skórki z cytryny
 2 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki cukru
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
 100 g masła
 100 g mąki
 100 g cukru
 20 g sezamu
 20 g migdałów w płatkach.

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.

2

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. (sezam i migdały można pominąć).

3

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.

4

Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączania.

5

Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.

6

Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.

7

Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.

Składniki

 100 g jagód (mogą być mrożone)
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki oleju
 3 jajka
Składniki suche:
 1 łyżeczka skórki z cytryny
 2 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki cukru
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
 100 g masła
 100 g mąki
 100 g cukru
 20 g sezamu
 20 g migdałów w płatkach.

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.

2

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. (sezam i migdały można pominąć).

3

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.

4

Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączania.

5

Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.

6

Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.

7

Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.

Placek na maślance
(Wyświetlono 393 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *