To ciasto przygotowuje się ekspresowo. Podobnie jak w muffinach mieszamy tylko mokre składniki z suchymi. Dzięki maślance jest wilgotne i długo świeże, za to olej sprawia że jest puszyste i lekkie. Placek ten zrobiłam z jagodami ale można je zastąpić innymi owocami lub bakaliami.
Smacznego:)
100 g jagód (mogą być mrożone)
Składniki mokre:
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki oleju
3 jajka
Składniki suche:
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
100 g masła
100 g mąki
100 g cukru
20 g sezamu
20 g migdałów w płatkach.
1
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.
2
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. (sezam i migdały można pominąć).
3
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.
4
Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączania.
5
Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.
6
Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.
7
Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
0 porcji
Serving size
Składniki
100 g jagód (mogą być mrożone)
Składniki mokre:
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki oleju
3 jajka
Składniki suche:
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
100 g masła
100 g mąki
100 g cukru
20 g sezamu
20 g migdałów w płatkach.
(Wyświetlono 2 752 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)