Dietetyczna FIT pizza z płatkami owsianymi

Mój organizm źle reaguje na mąkę pszenną i przetworzone jedzenie. Staram się unikać tych produktów choć przyznam, że czasami nie umiem sobie odmówić klasycznej pizzy, świeżej bułki z masłem czy pączka 🙂 Zazwyczaj od razu puchnę, czuję się ciężko, a mój brzuch przypomina piłkę lekarską. Ostatnio postanowiłam zmienić trochę zasady i totalnie unikam białego pieczywa i słodkości. Od razu lepiej się czuję, jestem najedzona wręcz pełna na długi okres czasu, a nie jak w przypadku „tradycyjnych” wypieków zapchana, a po godzinie znowu głodna.  Tak więc dzisiaj proponuję wam pyszną, łatwą w przygotowaniu i co najważniejsze „odchudzoną” pizzę. Mój mąż (przeciwnik wersji fit czegokolwiek) zjadł całą z apetytem i stwierdził: „noooooooooo dobra, bardzo dobra, taką możesz mi robić”. Uwierzycie jak spróbujecie, a warto!

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 ½ szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka suchych drożdży lub 12 g świeżych
 1 szczypta cukru
 1 łyżka oleju
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
 ½ szklanki mąki żytniej
 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 łyżeczka soli
 * jeśli chcesz możesz zamienić mąkę pełnoziarnistą i żytniąoraz płatki owsiane na 1½ szklanki zwykłej mąki pszennej wtedy uzyskasz klasyczną pizzę na cienkim cieście.
Składniki na pizze:
 przecier pomidorowy
 świeża bazylia
 ½ cukinii
 kilka pomidorków koktajlowych
 kiełki cieciorki i soczewicy
 wędzona pierś kurczaka
 ser feta ligt
 świeża rukola
 sól i pieprz

1

W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.

2

Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.

3

Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

4

Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm

5

Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.

6

Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz

7

Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.

8

Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.

RADA:
9

Jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka suchych drożdży lub 12 g świeżych
 1 szczypta cukru
 1 łyżka oleju
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
 ½ szklanki mąki żytniej
 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 łyżeczka soli
 * jeśli chcesz możesz zamienić mąkę pełnoziarnistą i żytniąoraz płatki owsiane na 1½ szklanki zwykłej mąki pszennej wtedy uzyskasz klasyczną pizzę na cienkim cieście.
Składniki na pizze:
 przecier pomidorowy
 świeża bazylia
 ½ cukinii
 kilka pomidorków koktajlowych
 kiełki cieciorki i soczewicy
 wędzona pierś kurczaka
 ser feta ligt
 świeża rukola
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.

2

Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.

3

Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

4

Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm

5

Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.

6

Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz

7

Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.

8

Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.

RADA:
9

Jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)

Notes

Dietetyczna FIT pizza z płatkami owsianymi

 

 

 

(Wyświetlono 5 699 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)