Pizza z polenty z warzywami

Dziś zapraszam Was na doskonałą, nowoczesną wersję pizzy. Wykonałam ją z polenty, więc ciasto przygotujecie ekspresowo. Prosiliście o przepisy z dużą ilością warzyw takie, jakie możecie wziąć ze sobą do pracy lub przygotować na imprezę. Oto on.

Korzystając z okazji już dziś zapraszam Was do odwiedzin tego bloga jutro, ponieważ przygotowałam dla Was pyszną propozycję sałatki do pracy. Przypominam Wam również o tym, aby zostawić po sobie ślad, jeżeli wykonacie którykolwiek z przepisów.

Uciekam teraz na spacer z Jagienką, a Was częstują kawałkiem pizzy. 🙂

Zupełnie coś nowego!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas30 minut

 750 ml bulionu warzywnego
 160 g polenty ekspresowej
 1 pęczek świeżej bazylii
 3 łyżki startego parmezanu
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 cukinia
 1 bakłażan
 1 czerwona papryka
 10 pomidorków koktajlowych
 sól i pieprz
 rukola

1

W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

2

Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.

3

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).

4

Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.

5

Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.

6

Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.

7

Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.

Możliwości
8

zamiast polenty można użyć kaszy manny

9

warzywa można zapiec z serem feta lub halumi

10

całość dodatkowo można podawać z pesto

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie510
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 20g26%
Węglowodany 73g27%
Białko 21g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 750 ml bulionu warzywnego
 160 g polenty ekspresowej
 1 pęczek świeżej bazylii
 3 łyżki startego parmezanu
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 cukinia
 1 bakłażan
 1 czerwona papryka
 10 pomidorków koktajlowych
 sól i pieprz
 rukola

Przygotowanie

1

W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

2

Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.

3

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).

4

Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.

5

Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.

6

Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.

7

Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.

Możliwości
8

zamiast polenty można użyć kaszy manny

9

warzywa można zapiec z serem feta lub halumi

10

całość dodatkowo można podawać z pesto

Notes

Pizza z polenty z warzywami

 

(Wyświetlono 5 179 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)