Dziś zapraszam Was na doskonałą, nowoczesną wersję pizzy. Wykonałam ją z polenty, więc ciasto przygotujecie ekspresowo. Prosiliście o przepisy z dużą ilością warzyw takie, jakie możecie wziąć ze sobą do pracy lub przygotować na imprezę. Oto on.
Korzystając z okazji już dziś zapraszam Was do odwiedzin tego bloga jutro, ponieważ przygotowałam dla Was pyszną propozycję sałatki do pracy. Przypominam Wam również o tym, aby zostawić po sobie ślad, jeżeli wykonacie którykolwiek z przepisów.
Uciekam teraz na spacer z Jagienką, a Was częstują kawałkiem pizzy. 🙂
Zupełnie coś nowego!
W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).
Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.
Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.
Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.
zamiast polenty można użyć kaszy manny
warzywa można zapiec z serem feta lub halumi
całość dodatkowo można podawać z pesto
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie510
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 20g26%
- Węglowodany 73g27%
- Białko 21g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).
Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.
Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.
Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.
zamiast polenty można użyć kaszy manny
warzywa można zapiec z serem feta lub halumi
całość dodatkowo można podawać z pesto
Notes