Dziś kolejna inspiracja na lekkie Święta. W moim domu przygotowuję już dla Was mnóstwo przepisów które w grudniu będą pojawiać się na blogu. Fit tarty powstały z bakalii, a mus jogurtowy można podawać solo w kieliszkach lub wypełniać nim przygotowane spody. Deser ten powstaje bez pieczenia w zawrotnie szybkim tempie. Pachnie cynamonem, skórką z pomarańczy i czekoladą. Spokojnie możecie przygotować ten deser dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Mała, lekka rzecz a cieszy i smakuje. Polecam na Święta.
Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.
Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.
Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.
Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.
Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.
Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.
Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.
Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.
Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.
Notes