Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym z cynamonem

Dziś kolejna inspiracja na lekkie Święta. W moim domu przygotowuję już dla Was mnóstwo przepisów które w grudniu będą pojawiać się na blogu. Fit tarty powstały z bakalii, a mus jogurtowy można podawać solo w kieliszkach lub wypełniać nim przygotowane spody. Deser ten powstaje bez pieczenia w zawrotnie szybkim tempie. Pachnie cynamonem, skórką z pomarańczy i czekoladą. Spokojnie możecie przygotować ten deser dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Mała, lekka rzecz a cieszy i smakuje. Polecam na Święta.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórek kokosowych
Składniki na mus:
 100 g gorzkiej czekolady 70%
 3 białka
 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
 1 ½ łyżki jogurtu greckiego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Przygotowanie musu:
3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

4

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.

5

Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.

6

Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

7

Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.

8

Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórek kokosowych
Składniki na mus:
 100 g gorzkiej czekolady 70%
 3 białka
 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
 1 ½ łyżki jogurtu greckiego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Przygotowanie musu:
3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

4

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.

5

Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.

6

Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

7

Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.

8

Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.

Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym z cynamonem

 

(Wyświetlono 1 335 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

20 komentarzy

  1. Gosia 3 kwietnia 2017 o 07:04

    A czym można zastąpić migdały?

    Odpowiedz
    1. admin 4 kwietnia 2017 o 11:23

      innymi orzechami

      Odpowiedz
  2. Anna 20 marca 2017 o 17:15

    super pycha tarty 😉 czy daktyle suszone namacza pani przed zmiksowaniem ? czy trzeba je dlużej miksować zeby tarty mocno sie trzymaly? bo moje wyszly troche sypkie …a boje sie je dlugo miksowac zeby nie spalic kolejnego malaksera 😉 dziekuje za odpowiedz 😉

    Odpowiedz
    1. admin 21 marca 2017 o 16:05

      jeżeli daktyle są małe i suche wtedy namaczam je w soku z pomarańczy. sypkie spód może być spowodowany właśnie mało klejącymi daktylami 🙂

      Odpowiedz
  3. Gosia 5 marca 2017 o 15:13

    Czym można zastąpić cukier trzcinowy? Może być stewia albo ksylitol? Jeśli tak to ile dodać?

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2017 o 20:15

      Gosiu możesz zamienić na wskazane przez ciebie produkty. Ww takiej samej proporcji. Możesz też użyć miodu lub syropu klonowego.

      Odpowiedz
      1. Gosia 7 marca 2017 o 20:05

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 spróbuję zrobić te cuda w najbliższym czasie 😉

        Odpowiedz
        1. admin 7 marca 2017 o 21:23

          liczę na opinię 🙂

          Odpowiedz
          1. Gosia 26 marca 2017 o 13:37

            A jeszcze mam pytanie co do rozmiaru foremek. Jaką mają średnice oraz czy smaruje je Pani czymś przed wyłożeniem spodu?

          2. admin 26 marca 2017 o 22:35

            moje foremki mają średnicy 10 cm i niczym ich nie smaruję 🙂
            punkt 2 🙂 Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

  4. kleo67 7 stycznia 2016 o 17:25

    Witam Pani Kingo!
    Planuję zrobić tartę w formie 28 cm,proszę o informację czy podane składniki będą odpowiednie do takiej foremki,dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 8 stycznia 2016 o 23:29

      radziłabym zwiększyć ilość o połowę lub jeżeli chciałaby Pani wyższą to zrobić z podwójnej ilości

      Odpowiedz
      1. Kasia 11 lutego 2016 o 19:15

        Jaki czas pieczenia? Przeciez w przepisie nie ma mowy o pieczeniu???

        Odpowiedz
        1. admin 15 lutego 2016 o 12:27

          nie pieczemy tej tarty. Tabelka w której umieszczony jest przepis ma z automatu podane czasy. Skoro w tym punkcie nic nie pisze i w przepisie nic nie pisze o czasie pieczenia tzn że nie korzystamy z piekarnika

          Odpowiedz
          1. Kasia 2 marca 2016 o 16:45

            To czemu kawalek wyzej Pani pisze o wydluzeniu czasu pieczenia 🙂

          2. admin 3 marca 2016 o 11:54

            aaaaaaaaaaa zakręciłam się 🙂 myślałam że chodzi o inną tartę 🙂 przepraszam 🙂

    1. admin 2 stycznia 2016 o 16:05

      Cukier Trzcinowy brązowy BIO PLANET

      Odpowiedz
  5. karolina 13 grudnia 2015 o 22:15

    Dobry wieczór 🙂
    Cudowna tarta! Jestem ciekawa czy użyty tu mus nadawałby się do nadziewania babeczek?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 14 grudnia 2015 o 23:39

      Karolino mus nadaje się do nadziewania jednak babeczki muszą być wystudzone 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.