Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym z cynamonem

Dziś kolejna inspiracja na lekkie Święta. W moim domu przygotowuję już dla Was mnóstwo przepisów które w grudniu będą pojawiać się na blogu. Fit tarty powstały z bakalii, a mus jogurtowy można podawać solo w kieliszkach lub wypełniać nim przygotowane spody. Deser ten powstaje bez pieczenia w zawrotnie szybkim tempie. Pachnie cynamonem, skórką z pomarańczy i czekoladą. Spokojnie możecie przygotować ten deser dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Mała, lekka rzecz a cieszy i smakuje. Polecam na Święta.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórek kokosowych
Składniki na mus:
 100 g gorzkiej czekolady 70%
 3 białka
 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
 1 ½ łyżki jogurtu greckiego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Przygotowanie musu:
3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

4

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.

5

Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.

6

Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

7

Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.

8

Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórek kokosowych
Składniki na mus:
 100 g gorzkiej czekolady 70%
 3 białka
 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
 1 ½ łyżki jogurtu greckiego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Przygotowanie musu:
3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

4

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.

5

Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.

6

Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

7

Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.

8

Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.

Notes

Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym z cynamonem

 

(Wyświetlono 1 424 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)