Suflet czekoladowy z truskawkami

Jak ja kocham gotowa膰 kiedy po prostu nie musz臋 tego robi膰 馃檪 i zrozumia艂am to w艂a艣nie przy tym suflecie. Powsta艂 spontanicznie bo mia艂am siln膮 potrzeb臋 wyczarowania czego艣 dobrego do truskawek mocno sch艂odzonych w lod贸wce. Uwielbiam ten moment kiedy wchodz臋 do kuchni i w moich r臋kach same znajduj膮 si臋 sk艂adniki, kiedy jestem wolna, kiedy w艂a艣nie nic nie musz臋 馃檪 Wtedy tworz臋 najlepsze dania, ciesz臋 si臋 gotowaniem i bawi臋 si臋 smakiem.

Zapraszam dzisiaj na suflet kt贸ry si臋 udaje bo jest w nim moja rado艣膰 i 聽pasja.

Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji3 porcje

Sk艂adniki na 2聽du偶e聽suflety lub 4 ma艂e
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 艂y偶ki cukru
 1 艂y偶eczka kakao wymieszana z 1 艂y偶eczk膮 cukru
 1 艂y偶eczka mas艂a do posmarowania ramekin贸w
 艣wie偶e truskawki 聽i lody orzechowe

1

Czekolad臋 rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej i przestudzi膰. Piekarnik nastawi膰 na temperatur臋 200 C z funkcj膮 grzania g贸ra- d贸艂.

2

呕贸艂taka oddzieli膰 od bia艂ek i ubija膰 je z 3 艂y偶kami cukru przez oko艂o 6 minut a偶 podwoja swoj膮 obj臋to艣膰.

3

Ramekiny wysmarowa膰 mas艂em i obsypa膰 mieszank膮 kakao i cukru

4

Do masy z ubitych 偶贸艂tek doda膰 rozpuszczon膮 czekolad臋 ca艂y czas mieszaj膮c.

5

W osobnym naczyniu ubi膰 bia艂ka na sztywno. Po艂膮czy膰 delikatnie 1/3 masy bia艂ek z mas膮 czekoladow膮. Doda膰 pozosta艂膮 cz臋艣膰 i delikatnie wymiesza膰.

6

Gotow膮 mas臋 przek艂a膰 do przygotowanych foremek, wyr贸wna膰 z g贸ry i ostrym no偶em oddzieli膰 mas臋 sufletow膮 od brzegu foremki, po to aby suflet m贸g艂 si臋 艂atwo wspina膰 do g贸ry.

7

Piec 10-14 min a偶 suflet uro艣nie. Podawa膰 od razu ze 艣wie偶ymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Sk艂adniki

Sk艂adniki na 2聽du偶e聽suflety lub 4 ma艂e
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 艂y偶ki cukru
 1 艂y偶eczka kakao wymieszana z 1 艂y偶eczk膮 cukru
 1 艂y偶eczka mas艂a do posmarowania ramekin贸w
 艣wie偶e truskawki 聽i lody orzechowe

Przygotowanie

1

Czekolad臋 rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej i przestudzi膰. Piekarnik nastawi膰 na temperatur臋 200 C z funkcj膮 grzania g贸ra- d贸艂.

2

呕贸艂taka oddzieli膰 od bia艂ek i ubija膰 je z 3 艂y偶kami cukru przez oko艂o 6 minut a偶 podwoja swoj膮 obj臋to艣膰.

3

Ramekiny wysmarowa膰 mas艂em i obsypa膰 mieszank膮 kakao i cukru

4

Do masy z ubitych 偶贸艂tek doda膰 rozpuszczon膮 czekolad臋 ca艂y czas mieszaj膮c.

5

W osobnym naczyniu ubi膰 bia艂ka na sztywno. Po艂膮czy膰 delikatnie 1/3 masy bia艂ek z mas膮 czekoladow膮. Doda膰 pozosta艂膮 cz臋艣膰 i delikatnie wymiesza膰.

6

Gotow膮 mas臋 przek艂a膰 do przygotowanych foremek, wyr贸wna膰 z g贸ry i ostrym no偶em oddzieli膰 mas臋 sufletow膮 od brzegu foremki, po to aby suflet m贸g艂 si臋 艂atwo wspina膰 do g贸ry.

7

Piec 10-14 min a偶 suflet uro艣nie. Podawa膰 od razu ze 艣wie偶ymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Suflet czekoladowy z truskawkami
(Wy艣wietlono 87 razy, 2 wy艣wietle艅 dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Asia 23 czerwca 2014 o 12:40

    Cuudowne…!

    mam pytanie czy organizujesz jakies warsztaty kulinarne gdzies niedaleko Poznania? ewentualnie Warszawa ?:D bardzo chetnie bym gotowa艂a i piek艂a pod Twoim okiem 馃檪
    podziwiam!

    1. admin admin 23 czerwca 2014 o 22:19

      ASiu bardzo mi mi艂o i dzi臋kuj臋 za taki komentarz. Niestety na razie nie organizuj臋 warsztat贸w jednak jak tylko to si臋 zmieni to dam zna膰 na blogu 馃檪

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *