Suflet czekoladowy z truskawkami

Jak ja kocham gotowa膰 kiedy po prostu nie musz臋 tego robi膰 馃檪 i zrozumia艂am to w艂a艣nie przy tym suflecie. Powsta艂 spontanicznie bo mia艂am siln膮 potrzeb臋 wyczarowania czego艣 dobrego do truskawek mocno sch艂odzonych w lod贸wce. Uwielbiam ten moment kiedy wchodz臋 do kuchni i w moich r臋kach same znajduj膮 si臋 sk艂adniki, kiedy jestem wolna, kiedy w艂a艣nie nic nie musz臋 馃檪 Wtedy tworz臋 najlepsze dania, ciesz臋 si臋 gotowaniem i bawi臋 si臋 smakiem.

Zapraszam dzisiaj na suflet kt贸ry si臋 udaje bo jest w nim moja rado艣膰 i 聽pasja.

Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji3 porcje

Sk艂adniki na 2聽du偶e聽suflety lub 4 ma艂e
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 艂y偶ki cukru
 1 艂y偶eczka kakao wymieszana z 1 艂y偶eczk膮 cukru
 1 艂y偶eczka mas艂a do posmarowania ramekin贸w
 艣wie偶e truskawki 聽i lody orzechowe

1

Czekolad臋 rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej i przestudzi膰. Piekarnik nastawi膰 na temperatur臋 200 C z funkcj膮 grzania g贸ra- d贸艂.

2

呕贸艂taka oddzieli膰 od bia艂ek i ubija膰 je z 3 艂y偶kami cukru przez oko艂o 6 minut a偶 podwoja swoj膮 obj臋to艣膰.

3

Ramekiny wysmarowa膰 mas艂em i obsypa膰 mieszank膮 kakao i cukru

4

Do masy z ubitych 偶贸艂tek doda膰 rozpuszczon膮 czekolad臋 ca艂y czas mieszaj膮c.

5

W osobnym naczyniu ubi膰 bia艂ka na sztywno. Po艂膮czy膰 delikatnie 1/3 masy bia艂ek z mas膮 czekoladow膮. Doda膰 pozosta艂膮 cz臋艣膰 i delikatnie wymiesza膰.

6

Gotow膮 mas臋 przek艂a膰 do przygotowanych foremek, wyr贸wna膰 z g贸ry i ostrym no偶em oddzieli膰 mas臋 sufletow膮 od brzegu foremki, po to aby suflet m贸g艂 si臋 艂atwo wspina膰 do g贸ry.

7

Piec 10-14 min a偶 suflet uro艣nie. Podawa膰 od razu ze 艣wie偶ymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Warto艣ci od偶ywcze

Porcji 3

Sk艂adniki

Sk艂adniki na 2聽du偶e聽suflety lub 4 ma艂e
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 艂y偶ki cukru
 1 艂y偶eczka kakao wymieszana z 1 艂y偶eczk膮 cukru
 1 艂y偶eczka mas艂a do posmarowania ramekin贸w
 艣wie偶e truskawki 聽i lody orzechowe

Przygotowanie

1

Czekolad臋 rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej i przestudzi膰. Piekarnik nastawi膰 na temperatur臋 200 C z funkcj膮 grzania g贸ra- d贸艂.

2

呕贸艂taka oddzieli膰 od bia艂ek i ubija膰 je z 3 艂y偶kami cukru przez oko艂o 6 minut a偶 podwoja swoj膮 obj臋to艣膰.

3

Ramekiny wysmarowa膰 mas艂em i obsypa膰 mieszank膮 kakao i cukru

4

Do masy z ubitych 偶贸艂tek doda膰 rozpuszczon膮 czekolad臋 ca艂y czas mieszaj膮c.

5

W osobnym naczyniu ubi膰 bia艂ka na sztywno. Po艂膮czy膰 delikatnie 1/3 masy bia艂ek z mas膮 czekoladow膮. Doda膰 pozosta艂膮 cz臋艣膰 i delikatnie wymiesza膰.

6

Gotow膮 mas臋 przek艂a膰 do przygotowanych foremek, wyr贸wna膰 z g贸ry i ostrym no偶em oddzieli膰 mas臋 sufletow膮 od brzegu foremki, po to aby suflet m贸g艂 si臋 艂atwo wspina膰 do g贸ry.

7

Piec 10-14 min a偶 suflet uro艣nie. Podawa膰 od razu ze 艣wie偶ymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Suflet czekoladowy z truskawkami
(Wy艣wietlono 1 556 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Asia 23 czerwca 2014 o 12:40

    Cuudowne…!

    mam pytanie czy organizujesz jakies warsztaty kulinarne gdzies niedaleko Poznania? ewentualnie Warszawa ?:D bardzo chetnie bym gotowa艂a i piek艂a pod Twoim okiem 馃檪
    podziwiam!

    Odpowiedz
    1. admin 23 czerwca 2014 o 22:19

      ASiu bardzo mi mi艂o i dzi臋kuj臋 za taki komentarz. Niestety na razie nie organizuj臋 warsztat贸w jednak jak tylko to si臋 zmieni to dam zna膰 na blogu 馃檪

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *