U nas dzisiaj wielki dzień. Nasza Jagienka zjadła swój pierwszy posiłek 🙂 Naszą przygodę z rozszerzaniem diety zaczęliśmy od dyni. Dostaje od Was mnóstwo pytań dotyczących posiłków dla najmłodszych. Jeżeli tylko nasza „szefowa” zaakceptuje moje pomysły obiecuję, że będą się one pojawiać na blogu.
Na dobre rozpoczęcie weekendu przygotowałam dla Was jak zwykle ekspresowy i pyszny przepis na czekoladowe babeczki jogurtowe.
Częstujcie się i dzielcie przepisem 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.
Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.
Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.
Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.
Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy
do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce
zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka
Porcji 12
- Ilość na porcję
- Kalorie 200
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9g14%
- Węglowodany 31g11%
- Białko 4g8%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.
Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.
Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.
Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.
Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy
do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce
zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka
Czy można zastąpić banany innym składnikiem? 😉
startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
Poraz kolejny korzystam z Pani przepisów 🙂 Dziękuje bo mój synek zaczyna być w końcu szczęśliwy, że wypieki mamuni się udają??? Do babeczek dodałam tak jak Pani zasugerowała suszone owoce, u mnie były śliwki, żurawina, morele pyyyyyyycha .
bardzo dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*
Szanowna Pani Kingo,
czy zamiast mąki pszennej można użyć np kokosowej albo orkiszowej?
Czy jest możliwość podawania ilości produktów w g zamiast szkl? Albo w obu miarach – jak w przypadku czekolady…
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
postaram się od najbliższych przepisów wprowadzić takie miary
Czy mogę zastąpić syrop klonowy cukrem kokosowym? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Pozdrawiam serdecznie!
2 łyżki cukru kokosowego
Dziękuję za odpowiedź!
Babeczki wyszły bardzo smaczne. Miały być na trzy dni, niestety mąż spałaszował swoją część w dwa i jeszcze dybał na moją ?
Synek jest uczulony na białko jaja kurzego. Ile trzeba dać jajek przepiórczych, lub zrezygnować z jajek w ogóle?
polecam zamienić na jaka z siemienia na każde tradycyjne jajko przypada 1 łyzka mielonego siemienia lnianego wymieszana w 3 łyżkach wody
w przypadku przepiórczych 1 jajko = 3 jajka przepiórcze
Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego naturalnego? Oraz czy można zamienić syrop klonowy na miód? 🙂
tak można użyć tych zamienników
Czy wogole innym olejem niz kokosowym ?
można np z oliwą lub olejem z pestek winogron
Mialam pytac o to samo 🙂
Można zastąpić olej kokosowy, np. olejem z winogron ? Pozdrawiam
tak 🙂