Tarta z białą czekoladą

Tarta która zawsze się udaje! LEkka i jak zwykle szybka w przygotowaniu. Kto spróbuje?

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas1 godz.

składniki na spód:
 1 ½ szklanki płatków owsianych
  szklanka orzechów włoskich
 4 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki syropu klonowego
 szczypta soli
 1 łyżki nasion lnu
składniki na wypełnienie:
 1 puszka mleka kokosowego – przez noc trzymana w lodówce
 150 g tabliczki białej czekolady
 1 łyżki syropu klonowego
 1 łyżki oleju kokosowego
 skórka starta z 1 limonki
 do dekoracji: dowolne owoce sezonowe

1

Piekarnik rozgrzać do 180C z funkcją grzania góra- dół

2

Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki spodu i zmiksować. Mieszankę przełożyć na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 10-15 minut, aż będzie nabierze złotego koloru. Wystudzić.

3

Przygotować wypełnienie:
W rondlu na małym ogniu połączyć stałą część mleka kokosowego (gęsty krem który powstała poprzez schłodzenie puszki z mlekiem) i pokrojoną w kostkę białą czekoladę.

4

Mieszać ciągle, aż czekolada się rozpuści. Usunąć z ognia i dodać pozostałe składniki.

5

Ponownie całość wymieszać. Masę lekko przestudzić i przelać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować sezonowymi owocami.

Uwaga! wartość kaloryczna policzona jest dla porcji bez owoców

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 339
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 21.28g33%
Węglowodany 31.25g11%
Błonnik pokarmowy 2.5g10%
Białko 5.8g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

składniki na spód:
 1 ½ szklanki płatków owsianych
  szklanka orzechów włoskich
 4 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki syropu klonowego
 szczypta soli
 1 łyżki nasion lnu
składniki na wypełnienie:
 1 puszka mleka kokosowego – przez noc trzymana w lodówce
 150 g tabliczki białej czekolady
 1 łyżki syropu klonowego
 1 łyżki oleju kokosowego
 skórka starta z 1 limonki
 do dekoracji: dowolne owoce sezonowe

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do 180C z funkcją grzania góra- dół

2

Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki spodu i zmiksować. Mieszankę przełożyć na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 10-15 minut, aż będzie nabierze złotego koloru. Wystudzić.

3

Przygotować wypełnienie:
W rondlu na małym ogniu połączyć stałą część mleka kokosowego (gęsty krem który powstała poprzez schłodzenie puszki z mlekiem) i pokrojoną w kostkę białą czekoladę.

4

Mieszać ciągle, aż czekolada się rozpuści. Usunąć z ognia i dodać pozostałe składniki.

5

Ponownie całość wymieszać. Masę lekko przestudzić i przelać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować sezonowymi owocami.

Uwaga! wartość kaloryczna policzona jest dla porcji bez owoców
Tarta z białą czekoladą
(Wyświetlono 1 089 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar Iwona 27 lipca 2019 o 19:46

    Kingo! Moja córka miała niedawno urodziny. Zrobiłam w przeciągu tygodnia 5 tortów ( do przedszkola, na imprezę dla dzieci z przedszkola, na wizytę chrzestnego, wizytę dziadków i znajomych). Byłam przesłodzona! No ale jak zobaczyłam ten przepis i te cudne zdjęcia, to nie mogłam się powstrzymać! Dzięki Tobie pobiłam rekord. 6 tortów w 7 dni. Dodałam czerwone porzeczki a do kremu maskarpone- a co tam, jak szaleć to szaleć! Wyszło pycha! Szkoda, że w komentarzach nie można dołączać zdjęć, bo bym pokazała mój wyczyn.

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 29 lipca 2019 o 14:14

      nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy dostaje takie wiadomości! bardzo Ci dziękuję że korzystasz z moich przepsiów :*

  2. Avatar Andzia 27 lipca 2019 o 12:00

    Czym zastąpić len?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 29 lipca 2019 o 14:15

      nasionami chia

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *