Rozgrzewająca zupa z warzywami i ryżem

Osoby, które są ze mną już dobre kilka lat wiedzą, że miałam epizod ze swoim własnym programem kulinarnym o nazwie „ZUPA”.  Nie był to zbyt udany debiut, jednak wiele mnie nauczył. W programie tym gotowałam, jak nazwa wskazuje zupy. Jesteśmy narodem, który spożywa najwięcej zup na świecie i to jest super! Bo zupy mają moc! Rozgrzewają w zimne dni lub chłodzą w upalne popołudnia, leczą (rosół idealny przy przeziębieniu) i mają w sobie mnóstwo cennych wartości.

W mojej kuchni obecne są codziennie. Kombinuję z nimi, modyfikuje i cały czas ulepszam. Bulion pyka na piecu bez przerwy. Dziś przedstawiam Wam  rozgrzewającą zupę z warzywami i ryżem. Pyszna, pożywna i prosta!

Ps. zawsze mówię, że o marzeniach należy mówić głośno – więc chciałabym jeszcze raz spróbować gotować w TV ze swoim programem na Fit dania dla wszystkich, na dietę ze smakiem, napisać kulinarny bestseller i stworzyć swoją kolorową restaurację!

 

Pożywna i pyszna!

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas45 minut

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 ¾ szklanki ryżu brązowego
 200 g pieczarek (najlepiej brązowych crimini)
 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
 2 łodygi selera naciowego
 1 batat
 2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki pszennej
 1 ½ szklanki mleka
 2 garście rukoli
 2 garście jarmużu
 1 łyżeczka przyprawy curry
 sól i pieprz

1

W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

2

Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.

3

Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.

4

Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.

5

Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.

6

Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnego bulionu

8

wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym

Wartości odżywcze

7 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie227
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9.5g13%
Węglowodany 29.6g11%
Białko 6.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 ¾ szklanki ryżu brązowego
 200 g pieczarek (najlepiej brązowych crimini)
 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
 2 łodygi selera naciowego
 1 batat
 2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki pszennej
 1 ½ szklanki mleka
 2 garście rukoli
 2 garście jarmużu
 1 łyżeczka przyprawy curry
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

2

Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.

3

Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.

4

Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.

5

Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.

6

Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnego bulionu

8

wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym

Notes

Rozgrzewająca zupa z warzywami i ryżem
(Wyświetlono 8 692 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)