Rozgrzewająca zupa z warzywami i ryżem

Osoby, które są ze mną już dobre kilka lat wiedzą, że miałam epizod ze swoim własnym programem kulinarnym o nazwie „ZUPA”.  Nie był to zbyt udany debiut, jednak wiele mnie nauczył. W programie tym gotowałam, jak nazwa wskazuje zupy. Jesteśmy narodem, który spożywa najwięcej zup na świecie i to jest super! Bo zupy mają moc! Rozgrzewają w zimne dni lub chłodzą w upalne popołudnia, leczą (rosół idealny przy przeziębieniu) i mają w sobie mnóstwo cennych wartości.

W mojej kuchni obecne są codziennie. Kombinuję z nimi, modyfikuje i cały czas ulepszam. Bulion pyka na piecu bez przerwy. Dziś przedstawiam Wam  rozgrzewającą zupę z warzywami i ryżem. Pyszna, pożywna i prosta!

Ps. zawsze mówię, że o marzeniach należy mówić głośno – więc chciałabym jeszcze raz spróbować gotować w TV ze swoim programem na Fit dania dla wszystkich, na dietę ze smakiem, napisać kulinarny bestseller i stworzyć swoją kolorową restaurację!

 

Pożywna i pyszna!

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas45 minut

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 ¾ szklanki ryżu brązowego
 200 g pieczarek (najlepiej brązowych crimini)
 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
 2 łodygi selera naciowego
 1 batat
 2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki pszennej
 1 ½ szklanki mleka
 2 garście rukoli
 2 garście jarmużu
 1 łyżeczka przyprawy curry
 sól i pieprz

1

W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

2

Następnie dodać ryż, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.

3

Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.

4

Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.

5

Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.

6

Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnego bulionu

8

wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym

Składniki

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 ¾ szklanki ryżu brązowego
 200 g pieczarek (najlepiej brązowych crimini)
 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
 2 łodygi selera naciowego
 1 batat
 2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki pszennej
 1 ½ szklanki mleka
 2 garście rukoli
 2 garście jarmużu
 1 łyżeczka przyprawy curry
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

2

Następnie dodać ryż, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.

3

Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.

4

Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.

5

Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.

6

Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnego bulionu

8

wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym

Rozgrzewająca zupa z warzywami i ryżem
(Wyświetlono 366 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Avatar Marta 21 lutego 2019 o 23:12

    Kingo,
    bardzo lubię Twoje przepisy i chętnie je pórbuję 🙂 całkiem czesto robię też krem z ogórków kiszonych własnie z Twojego programu Z.U.P.A.
    Zachęzona powyższym przepisem na pewno spróbuję
    Pozdrawiam,
    Marta

    1. admin admin 23 lutego 2019 o 12:35

      ooo jak miło 🙂 dziekuję :*

  2. Avatar Karolina 20 lutego 2019 o 13:32

    Czy ryży dodaję ugotowany ? 🙂

    1. admin admin 20 lutego 2019 o 18:32

      nie – ryż ugotuje się w zupie 🙂

  3. Avatar SmakUla 16 lutego 2019 o 21:13

    Pięknie wygląda i przy tym bardzo prosta zupa. Chyba nigdy nie dodawałam świeżej rukoli do zupy, już czuję że to ogromny błąd 😉 Jutro wstawiam garnek z bulionem a później testuję Twój przepis.
    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 19 lutego 2019 o 15:22

      koniecznie daj znać jak Ci smakuje 🙂 ps. rukola genialnie sprawdza się w daniach na ciepło 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *