Osoby, które są ze mną już dobre kilka lat wiedzą, że miałam epizod ze swoim własnym programem kulinarnym o nazwie „ZUPA”. Nie był to zbyt udany debiut, jednak wiele mnie nauczył. W programie tym gotowałam, jak nazwa wskazuje zupy. Jesteśmy narodem, który spożywa najwięcej zup na świecie i to jest super! Bo zupy mają moc! Rozgrzewają w zimne dni lub chłodzą w upalne popołudnia, leczą (rosół idealny przy przeziębieniu) i mają w sobie mnóstwo cennych wartości.
W mojej kuchni obecne są codziennie. Kombinuję z nimi, modyfikuje i cały czas ulepszam. Bulion pyka na piecu bez przerwy. Dziś przedstawiam Wam rozgrzewającą zupę z warzywami i ryżem. Pyszna, pożywna i prosta!
Ps. zawsze mówię, że o marzeniach należy mówić głośno – więc chciałabym jeszcze raz spróbować gotować w TV ze swoim programem na Fit dania dla wszystkich, na dietę ze smakiem, napisać kulinarny bestseller i stworzyć swoją kolorową restaurację!
Pożywna i pyszna!
W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.
Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.
Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.
Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.
można użyć dowolnego bulionu
wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym
7 porcji
- Amount per serving
- Kalorie227
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9.5g13%
- Węglowodany 29.6g11%
- Białko 6.3g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.
Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.
Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.
Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.
można użyć dowolnego bulionu
wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym