Sernik kokosowy z lukrem ananasowym

Dawno na blogu nie pojawił się sernik. Smak, który Wam dzisiaj przedstawiam chodził za mną już długo. Połączenie kokosu i ananasa jak zwykle okazało się  niezawodne. Przepis ten jest łatwy, przygotowuje się go bardzo szybko jednak ja jestem zdania, że sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ser wtedy dostaje odpowiedniej konsystencji, a smaki idealnie się łączą. W tym wypadku masa ma ciekawą strukturę poprzez dodanie do środka wiórków kokosowych, jest aksamitna i kremowa. Lukierananasowy wieńczy dzieło:) a kwiaty zrobione z tego owocu dodają całości elegancji.  Pomysł na ich wykonanie zaczerpnęłam od Marthy Stewart.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 250 g ciastek owsianych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
 500 g sera tłustego 3-krotnie mielonego (można użyć masy sernikowej w wiaderku)
 250 g sera mascarpone (można pominąć i użyć zwykłego 3-krotnie mielonego sera tłustego)
 1 puszka mleka kokosowego
 1 szklanka drobnego cukru
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 3 jajka
 1 skórka starta z jednej cytryny
 2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej)
Składniki na lukier:
 1 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku ananasowego (można zastąpić tylko sokiem z cytryny)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczka glukozy w proszku
Składniki na kwiaty z ananasa:
 1 ananasa

Przygotowanie spodu:
1

Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

2

Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.

3

Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.

Masa serowa:
4

Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.

5

Dodajemy powoli po jednym jajku.

6

Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.

7

Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.

8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.

9

Wkładamy na noc do lodówki.

Lukier:
10

Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie  gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.

11

Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik

Kwiaty z ananasa:
12

Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.

13

Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

14

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.

Składniki

Składniki na spód:
 250 g ciastek owsianych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
 500 g sera tłustego 3-krotnie mielonego (można użyć masy sernikowej w wiaderku)
 250 g sera mascarpone (można pominąć i użyć zwykłego 3-krotnie mielonego sera tłustego)
 1 puszka mleka kokosowego
 1 szklanka drobnego cukru
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 3 jajka
 1 skórka starta z jednej cytryny
 2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej)
Składniki na lukier:
 1 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku ananasowego (można zastąpić tylko sokiem z cytryny)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczka glukozy w proszku
Składniki na kwiaty z ananasa:
 1 ananasa

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

2

Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.

3

Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.

Masa serowa:
4

Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.

5

Dodajemy powoli po jednym jajku.

6

Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.

7

Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.

8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.

9

Wkładamy na noc do lodówki.

Lukier:
10

Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie  gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.

11

Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik

Kwiaty z ananasa:
12

Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.

13

Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

14

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.

Sernik kokosowy z lukrem ananasowym
(Wyświetlono 252 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

29 komentarzy

  1. Avatar Marta 5 listopada 2017 o 15:00

    Sernik jest po prostu pyszny, bałam się czy nie opadnie ale wyszedł idealny ?ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciast użyłam połowy cukru a wierzch udekorowałam start gorzką czekoladą, polecam ten przepis

    1. admin admin 6 listopada 2017 o 17:59

      bardzo się cieszę że się udał 🙂

  2. Avatar anulka 12 października 2017 o 23:26

    Dziękuję za odpowiedź. ..na pewno wypróbuję. Miłego wieczoru ?

  3. Avatar anulka 11 października 2017 o 21:27

    Dobry wieczór. Zainteresował mnie ten przepis ale w związku z tym mam pytania:
    1/ Czy mogę użyć samego twarogu?
    2/ Czym mogę zastąpić mleko kokosowe?Czy jest ono konieczne?
    3/ Czy mogę zastąpić skórkę cytrynową olejkiem cytrynowym?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ?
    Pozdrawiam serdecznie ?

    1. admin admin 12 października 2017 o 15:30

      Już odpowiadam 🙂
      ad 1. można użyć samego twarogu ale wtedy należy mascarpone również zastąpić twarogiem
      ad 2. niestety mleko koksowe jest konieczne jeżeli zależy nam na serniku kokosowym jeżeli nie można użyć masła orzechowego
      ad 3. można zastąpić olejkiem cytrynowym

  4. Avatar Sylwek 26 kwietnia 2017 o 20:13

    Witam ponownie. Długo czaiłem się na ten serniczek i doczekał się on mojej pracy. Zrobiłem go na święta. Podpisuje się obydwoma rękami pod wszystkimi pozytywnymi komentarzami. JEST PYSZNY! Ze swojej strony zminiłem wierzch – pokroiłem ananasa w drobną kostkę posypując całość i plałem polewą z gorzkiej czekolady. PYCHA polecam. Ps. żona zachwycona.

    1. admin admin 29 kwietnia 2017 o 14:46

      cudownie! uwielbiam takie wiadomości 🙂
      dzięki że znalazłeś czas aby napisać komentarz 🙂 doceniam to i tym bardziej jest mi miło 🙂
      polecam się na przyszłość :*

  5. Avatar drapcia82 11 listopada 2013 o 20:59

    REWELACJA!
    Zrobiłam… Kupiłam ser biały naturalny – więc ilość cukru była doskonała, Ciasto rozeszło się z prędkością światła – ale nie wyglądało tak ślicznie jak Twoje… Dużo wyższa wyszła mi część serowa, no i kwiaty mi nie wyszły 🙁
    Jednak puszystość…. hmmmm poezja!
    Proszę o więcej takich rewelacji!

  6. Avatar Paulina 11 listopada 2013 o 16:43

    Zrobiłam zarówno wersję tego sernika pani Kingi, jak i wersję z o połowę mniejszą ilością cukru w masie serowej i muszę powiedziec, że ten drugi zniknął cały w przeciągu doby, natomiast zrobiony dokładnie wg powyższego przepisu był za słodki i nie cieszył się zainteresowaniem wśród rodziny. W efekcie musiałam go zamrozic. Aż zęby bolały i ciarki przechodziły. Dlatego polecam dac pół szklanki drobnego cukru, ew 3/4, zamiast całej, na te 700-750g sera łącznie. Dodatkowo na ogół nie przepadam za lukrem, chociaż ten ananasowy zjadłam – pięknie aromatyczny i ozdobne „kwiaty” z ananasa też dodały uroku 🙂 Aha, jest jeden szkopuł, mianowicie puszka mleka kokosowego, które kupuję, nie zawiera suchej masy – jedynie śmietanowy płyn. Ale za drugim razem nie miałam z tym problemu, bo użyłam prawdziwego kokosa. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    1. admin admin 11 listopada 2013 o 22:46

      proszę zwracać się do mnie po imieniu:) dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂 pozdrawiam
      mleko kokosowe jeżeli stoi na półce i nie jest „wstrząsane” oddziela się w nim woda i masa kokosowa 🙂

  7. Avatar Karolina 5 listopada 2013 o 19:42

    Mam problem nie dodalam 2 lyzek budyniu :((((( czy to bardzo zle

    1. admin admin 8 listopada 2013 o 21:09

      nie, sernik może słabiej się ściąć.

  8. Avatar Piotr 4 listopada 2013 o 11:40

    Absolutnie przepyszny 🙂 zrobiłem wraz z żoną. Był tak pyszny, że w sumie nawet nie zdązyliśmy wyjąć go z formy i zjedliśmy w jeden dzień.

    Pozdrawiam

  9. Avatar Agata 25 października 2013 o 21:07

    ja niestety miałam ananasa z puszki i teraz nie wiem jak powiesic te plasterki na kieliszkach żeby wyszły takie piękne kwiaty.A moje mleczko kokosowe było całkiem gęstą masą!

    1. admin admin 28 października 2013 o 13:50

      z ananasa z puszki niestety nie da się zrobić takich kwiatów. A to że mleko gęste to akurat bardzo dobrze 🙂

  10. Avatar Ania 25 października 2013 o 18:30

    Jakbym podwoiła składniki mogłabym zrobić ten pyszny serniczek 😛 na dużej brytwance ?

    1. admin admin 28 października 2013 o 13:50

      oczywiście:)

  11. Avatar evcia 24 października 2013 o 20:19

    czemu tak rzadko dodajesz wpisy

    1. admin admin 28 października 2013 o 13:52

      ponieważ mam bardzo duzo pracy w codziennej pracy, jestem w trakcie nagrań swojego programu kulinarnego i zaczęłam studia food designu 🙂 postaram się wszystko uporządkować i przywrócić do normy 🙂

      1. Avatar evcia 31 października 2013 o 21:19

        Z przyjemnością codziennie odwiedzam Twojego bloga w oczekiwaniu na kolejny wpis.
        Uwielbiam Twoje przepisy.
        Pozdrawiam cieplutko 🙂

        1. admin admin 1 listopada 2013 o 11:55

          Dziękuję Ci bardzo za ten komentarz:) takie słowa dodają skrzydeł:) Pozdrawiam i do zobaczenia

  12. Avatar Ewa 23 października 2013 o 12:16

    Wlasnie bylam na zakupach i kupilam mleczko kokosowe, otwieram a tam tylko mleczko nie mam zadnej masy kokosowej….. iwec mam zle mleko kokosowe?

    1. admin admin 23 października 2013 o 23:10

      dobre tylko musiało się wymieszać z wodą która się wytrąca jeżeli ono stoi. Należy wtedy dodać go mniej do sernika

  13. Avatar Patrycja Miziołek 22 października 2013 o 09:22

    Ten Ananas jak wygląda – nigdy czegoś takiego nie widziałam !! 🙂 życzę miłego dnia Kochana ;*

  14. Avatar Dosia 22 października 2013 o 09:07

    Kingo,
    czy można użyć sera chudego zamiast tłustego?:)
    i czym zastąpić glukozę w lukrze, czy można ją pominąć?:)

    1. admin admin 22 października 2013 o 23:21

      glukozne pominąć. Sernik lepiej smakuje zrobiony na tłustym twarogu jednak z chudym tez wyjdzie

  15. Avatar Monika 21 października 2013 o 23:54

    A jesli moj piekarnik nie ma funkcji pieczenia gora-dol? Czy czas pozostaje ten sam? Pozdrawiam.

    1. admin admin 22 października 2013 o 00:01

      możesz skrócić do 50 min. Jeżeli masz termoobieg to w 140 C piecz przez 1 h

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *