Dawno na blogu nie pojawił się sernik. Smak, który Wam dzisiaj przedstawiam chodził za mną już długo. Połączenie kokosu i ananasa jak zwykle okazało się niezawodne. Przepis ten jest łatwy, przygotowuje się go bardzo szybko jednak ja jestem zdania, że sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ser wtedy dostaje odpowiedniej konsystencji, a smaki idealnie się łączą. W tym wypadku masa ma ciekawą strukturę poprzez dodanie do środka wiórków kokosowych, jest aksamitna i kremowa. Lukierananasowy wieńczy dzieło:) a kwiaty zrobione z tego owocu dodają całości elegancji. Pomysł na ich wykonanie zaczerpnęłam od Marthy Stewart.
Smacznego:)
Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.
Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.
Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.
Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.
Dodajemy powoli po jednym jajku.
Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.
Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.
Wkładamy na noc do lodówki.
Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.
Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik
Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.
Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.
Składniki
Przygotowanie
Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.
Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.
Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.
Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.
Dodajemy powoli po jednym jajku.
Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.
Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.
Wkładamy na noc do lodówki.
Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.
Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik
Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.
Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.
Sernik jest po prostu pyszny, bałam się czy nie opadnie ale wyszedł idealny ?ponieważ nie lubię zbyt słodkich ciast użyłam połowy cukru a wierzch udekorowałam start gorzką czekoladą, polecam ten przepis
bardzo się cieszę że się udał 🙂
Dziękuję za odpowiedź. ..na pewno wypróbuję. Miłego wieczoru ?
Dobry wieczór. Zainteresował mnie ten przepis ale w związku z tym mam pytania:
1/ Czy mogę użyć samego twarogu?
2/ Czym mogę zastąpić mleko kokosowe?Czy jest ono konieczne?
3/ Czy mogę zastąpić skórkę cytrynową olejkiem cytrynowym?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ?
Pozdrawiam serdecznie ?
Już odpowiadam 🙂
ad 1. można użyć samego twarogu ale wtedy należy mascarpone również zastąpić twarogiem
ad 2. niestety mleko koksowe jest konieczne jeżeli zależy nam na serniku kokosowym jeżeli nie można użyć masła orzechowego
ad 3. można zastąpić olejkiem cytrynowym
Witam ponownie. Długo czaiłem się na ten serniczek i doczekał się on mojej pracy. Zrobiłem go na święta. Podpisuje się obydwoma rękami pod wszystkimi pozytywnymi komentarzami. JEST PYSZNY! Ze swojej strony zminiłem wierzch – pokroiłem ananasa w drobną kostkę posypując całość i plałem polewą z gorzkiej czekolady. PYCHA polecam. Ps. żona zachwycona.
cudownie! uwielbiam takie wiadomości 🙂
dzięki że znalazłeś czas aby napisać komentarz 🙂 doceniam to i tym bardziej jest mi miło 🙂
polecam się na przyszłość :*
REWELACJA!
Zrobiłam… Kupiłam ser biały naturalny – więc ilość cukru była doskonała, Ciasto rozeszło się z prędkością światła – ale nie wyglądało tak ślicznie jak Twoje… Dużo wyższa wyszła mi część serowa, no i kwiaty mi nie wyszły 🙁
Jednak puszystość…. hmmmm poezja!
Proszę o więcej takich rewelacji!
Zrobiłam zarówno wersję tego sernika pani Kingi, jak i wersję z o połowę mniejszą ilością cukru w masie serowej i muszę powiedziec, że ten drugi zniknął cały w przeciągu doby, natomiast zrobiony dokładnie wg powyższego przepisu był za słodki i nie cieszył się zainteresowaniem wśród rodziny. W efekcie musiałam go zamrozic. Aż zęby bolały i ciarki przechodziły. Dlatego polecam dac pół szklanki drobnego cukru, ew 3/4, zamiast całej, na te 700-750g sera łącznie. Dodatkowo na ogół nie przepadam za lukrem, chociaż ten ananasowy zjadłam – pięknie aromatyczny i ozdobne „kwiaty” z ananasa też dodały uroku 🙂 Aha, jest jeden szkopuł, mianowicie puszka mleka kokosowego, które kupuję, nie zawiera suchej masy – jedynie śmietanowy płyn. Ale za drugim razem nie miałam z tym problemu, bo użyłam prawdziwego kokosa. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
proszę zwracać się do mnie po imieniu:) dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂 pozdrawiam
mleko kokosowe jeżeli stoi na półce i nie jest „wstrząsane” oddziela się w nim woda i masa kokosowa 🙂
Mam problem nie dodalam 2 lyzek budyniu :((((( czy to bardzo zle
nie, sernik może słabiej się ściąć.
Absolutnie przepyszny 🙂 zrobiłem wraz z żoną. Był tak pyszny, że w sumie nawet nie zdązyliśmy wyjąć go z formy i zjedliśmy w jeden dzień.
Pozdrawiam
ja niestety miałam ananasa z puszki i teraz nie wiem jak powiesic te plasterki na kieliszkach żeby wyszły takie piękne kwiaty.A moje mleczko kokosowe było całkiem gęstą masą!
z ananasa z puszki niestety nie da się zrobić takich kwiatów. A to że mleko gęste to akurat bardzo dobrze 🙂
Jakbym podwoiła składniki mogłabym zrobić ten pyszny serniczek 😛 na dużej brytwance ?
oczywiście:)
czemu tak rzadko dodajesz wpisy
ponieważ mam bardzo duzo pracy w codziennej pracy, jestem w trakcie nagrań swojego programu kulinarnego i zaczęłam studia food designu 🙂 postaram się wszystko uporządkować i przywrócić do normy 🙂
Z przyjemnością codziennie odwiedzam Twojego bloga w oczekiwaniu na kolejny wpis.
Uwielbiam Twoje przepisy.
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję Ci bardzo za ten komentarz:) takie słowa dodają skrzydeł:) Pozdrawiam i do zobaczenia
Wlasnie bylam na zakupach i kupilam mleczko kokosowe, otwieram a tam tylko mleczko nie mam zadnej masy kokosowej….. iwec mam zle mleko kokosowe?
dobre tylko musiało się wymieszać z wodą która się wytrąca jeżeli ono stoi. Należy wtedy dodać go mniej do sernika
W takim razie trzeba wybrać się na zakupy 🙂 Już mi ślinka cieknie.
Sernik wygląda obłędnie. Pozdrawiam
http://mamypasje.blogspot.com/
Ten Ananas jak wygląda – nigdy czegoś takiego nie widziałam !! 🙂 życzę miłego dnia Kochana ;*
Kingo,
czy można użyć sera chudego zamiast tłustego?:)
i czym zastąpić glukozę w lukrze, czy można ją pominąć?:)
glukozne pominąć. Sernik lepiej smakuje zrobiony na tłustym twarogu jednak z chudym tez wyjdzie
A jesli moj piekarnik nie ma funkcji pieczenia gora-dol? Czy czas pozostaje ten sam? Pozdrawiam.
możesz skrócić do 50 min. Jeżeli masz termoobieg to w 140 C piecz przez 1 h