Sernik kokosowy z lukrem ananasowym

Dawno na blogu nie pojawił się sernik. Smak, który Wam dzisiaj przedstawiam chodził za mną już długo. Połączenie kokosu i ananasa jak zwykle okazało się  niezawodne. Przepis ten jest łatwy, przygotowuje się go bardzo szybko jednak ja jestem zdania, że sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ser wtedy dostaje odpowiedniej konsystencji, a smaki idealnie się łączą. W tym wypadku masa ma ciekawą strukturę poprzez dodanie do środka wiórków kokosowych, jest aksamitna i kremowa. Lukierananasowy wieńczy dzieło:) a kwiaty zrobione z tego owocu dodają całości elegancji.  Pomysł na ich wykonanie zaczerpnęłam od Marthy Stewart.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 250 g ciastek owsianych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
 500 g sera tłustego 3-krotnie mielonego (można użyć masy sernikowej w wiaderku)
 250 g sera mascarpone (można pominąć i użyć zwykłego 3-krotnie mielonego sera tłustego)
 1 puszka mleka kokosowego
 1 szklanka drobnego cukru
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 3 jajka
 1 skórka starta z jednej cytryny
 2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej)
Składniki na lukier:
 1 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku ananasowego (można zastąpić tylko sokiem z cytryny)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczka glukozy w proszku
Składniki na kwiaty z ananasa:
 1 ananasa

Przygotowanie spodu:
1

Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

2

Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.

3

Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.

Masa serowa:
4

Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.

5

Dodajemy powoli po jednym jajku.

6

Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.

7

Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.

8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.

9

Wkładamy na noc do lodówki.

Lukier:
10

Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie  gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.

11

Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik

Kwiaty z ananasa:
12

Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.

13

Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

14

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na spód:
 250 g ciastek owsianych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
 500 g sera tłustego 3-krotnie mielonego (można użyć masy sernikowej w wiaderku)
 250 g sera mascarpone (można pominąć i użyć zwykłego 3-krotnie mielonego sera tłustego)
 1 puszka mleka kokosowego
 1 szklanka drobnego cukru
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 3 jajka
 1 skórka starta z jednej cytryny
 2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej)
Składniki na lukier:
 1 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku ananasowego (można zastąpić tylko sokiem z cytryny)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczka glukozy w proszku
Składniki na kwiaty z ananasa:
 1 ananasa

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

2

Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.

3

Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.

Masa serowa:
4

Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.

5

Dodajemy powoli po jednym jajku.

6

Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.

7

Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.

8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.

9

Wkładamy na noc do lodówki.

Lukier:
10

Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie  gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.

11

Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik

Kwiaty z ananasa:
12

Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.

13

Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

14

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.

Notes

Sernik kokosowy z lukrem ananasowym
(Wyświetlono 2 573 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)