Dawno na blogu nie pojawił się sernik. Smak, który Wam dzisiaj przedstawiam chodził za mną już długo. Połączenie kokosu i ananasa jak zwykle okazało się niezawodne. Przepis ten jest łatwy, przygotowuje się go bardzo szybko jednak ja jestem zdania, że sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ser wtedy dostaje odpowiedniej konsystencji, a smaki idealnie się łączą. W tym wypadku masa ma ciekawą strukturę poprzez dodanie do środka wiórków kokosowych, jest aksamitna i kremowa. Lukierananasowy wieńczy dzieło:) a kwiaty zrobione z tego owocu dodają całości elegancji. Pomysł na ich wykonanie zaczerpnęłam od Marthy Stewart.
Smacznego:)
Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.
Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.
Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.
Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.
Dodajemy powoli po jednym jajku.
Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.
Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.
Wkładamy na noc do lodówki.
Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.
Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik
Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.
Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.
Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.
Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.
Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.
Dodajemy powoli po jednym jajku.
Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.
Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.
Wkładamy na noc do lodówki.
Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.
Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik
Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.
Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.