Najlepsza Babka Cioci Janki

Dzisiaj trochę inny, niecodzienny post na moim blogu. Już odwykłam od publikowania klasycznych przepisów, ale dla tego musiało pojawić się miejsce! Ohhhh ta babka chodziła za mną już kilka miesięcy. To dla mnie wspomnienie dzieciństwa, lata i domu. Najlepsza babka, jaką jadłam kiedykolwiek, wilgotna, treściwa i taka dobra. Robiła ją moja Ciocia Janka (ps. kurczaka z rożna też robi najlepszego na ŚWIECIE!). Kilka dni temu poprosiłam o przepis, bo moje myśli na jej temat doprowadzały mnie do szaleństwa! Mama podyktowała mi dokładną recepturę, a ja oczywiście ją pozmieniałam. Zmniejszyłam ilość mąki, masła, cukru i stworzyłam to oto cudo.

Kochani przepis na FIT babkę również się pojawi. Wybaczcie, w tym przepisie nie będzie tabeli kalorii oraz ewentualnych zamienników. Potraktowałam ten post jako klasykę i nie  polecam w nią ingerować. Czasami można zgrzeszyć, a nawet należy!

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

UWAGA!! wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
 390 g mąki pszennej typ 550 ą
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 200 g masła
 1 szklanka cukru
 4 jajka
 250 ml jogurtu naturalnego
 3 łyżki kakao
Składniki na polewę: 
 2 łyżki kakako
 2 łyżki masła
 1 łyżka cukru pudru
 2 łyżki śmietanki lub mleka do kawy

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.

3

W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)

4

Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.

5

¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.

6

Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

7

Przygotować polewę. Wszystkie jej  składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)

Wartości odżywcze

Porcji 15

Składniki

UWAGA!! wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
 390 g mąki pszennej typ 550 ą
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 200 g masła
 1 szklanka cukru
 4 jajka
 250 ml jogurtu naturalnego
 3 łyżki kakao
Składniki na polewę: 
 2 łyżki kakako
 2 łyżki masła
 1 łyżka cukru pudru
 2 łyżki śmietanki lub mleka do kawy

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.

3

W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)

4

Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.

5

¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.

6

Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

7

Przygotować polewę. Wszystkie jej  składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)

Najlepsza Babka Cioci Janki

 

(Wyświetlono 1 096 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

23 komentarzy

  1. Avatar Anita 24 lutego 2019 o 14:48

    Mi też wyszedł zakalec.

  2. Avatar Alina 8 kwietnia 2018 o 20:36

    Dzisiaj ponownie chciałam upiec tę babkę i znowu mi nie wyszła. Pomimo, że trzymałam się ściśle przepisu, składniki miały temperaturę pokojową. Nie wie gdzie popełniam błąd.

    1. Avatar Justyn 20 czerwca 2019 o 12:53

      Zakalec. Żałuję, że nie przeczytałam komentarzy 😔

  3. Avatar Alina 21 marca 2018 o 16:55

    W dalszym ciągu zastanawiam się gdzie popełniłam błąd. Mam pytania;1. czym mieszamy mąkę- mikserem czy łyżką
    2. nie wyszło mi ciasto płynne, a Pani pisze że przelewamy ciasto

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:25

      ciasto mieszałam mikserem
      składniki powinny mieć temp pokojową

  4. Avatar Alina 21 marca 2018 o 16:46

    Mnie też wyszedł zakalec, chociaż też trzymałam się przepisu. Może w tym przepisie jest za dużo mąki

    1. admin admin 29 marca 2018 o 17:24

      a czy składniki miały temp pokojową?

  5. Avatar Kasia 16 lutego 2018 o 13:45

    Mi tez niestety wyszedl zakalec …chociaz trzymalam sie przepisu i nie wiem dlaczego ? ?

    1. admin admin 17 lutego 2018 o 10:41

      a czy skadniki miały temperaturę pokojową? typ mąki również ma znaczenie

  6. Avatar Iza 12 lutego 2018 o 14:56

    Babka piękna na zdjęciach, niestety mimo trzymania się przepisu wyszedł mi książkowy zakalec. 🙁

  7. Avatar Jula 5 lutego 2018 o 14:18

    Pani Kingo jeszcze pytanie odnośnie cukru? co można dodać w zamian? ksylitol czy cukier trzcinowy?

    1. admin admin 5 lutego 2018 o 17:12

      tak – spokojnie można dodać

  8. Avatar Jula 5 lutego 2018 o 10:47

    Piękna babka 🙂 Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć pszennej pełnoziarnistej?

    1. admin admin 5 lutego 2018 o 11:35

      tak – ale polecam dodać jej nieco mniej gdyż jest ciężka i babka mogłaby wyjść zbita

      1. Avatar Jula 5 lutego 2018 o 11:56

        ok, a inna mąka? np. owsiana? wtedy w jakich proporcjach?

        1. admin admin 5 lutego 2018 o 17:13

          owsianej też dajemy mniej gdyż jest chłonna ok 3/4 porcji

          1. Avatar Monika 31 lipca 2019 o 14:50

            Upiekłam wlasnie. Pięknie wyrosła! Pachniała obłędnie! ❤️ Ale niestety jest z zakalcem 😭nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się to, gdy korzystałam w Twoich przepisów 😁wniosek: muszą być tu tylko Twoje przepisy! ❤️

  9. Avatar Iga 5 lutego 2018 o 01:53

    Wyglada przepysznie…czy mogezastapic maka kokosowa lub migdalowa i w jakich proporcjach? Dziekuje z gory Kingo <3

    1. admin admin 5 lutego 2018 o 11:36

      tak możesz daj połowę porcji maki kokosowej, migdałowa zostaje w takich samych proporcjach

  10. Avatar Kaska 4 lutego 2018 o 12:17

    Pamiętam tą babkę moja mama często robiła, ale niestety do dziś przepisu nie znalazłam dziękuję. Mleko pytanko co zrobić jeśli nie mam robota kuchennego tylko mikser czym wyrobić to masło mikserem?

    1. admin admin 4 lutego 2018 o 16:34

      tak spokojnie uda się mikserem 🙂

  11. Avatar adam0006 3 lutego 2018 o 21:55

    Mmm wygląda rewelacyjnie warto a nawet trzeba wypróbować !! 🙂

    1. admin admin 4 lutego 2018 o 11:43

      polecam 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *