Dzisiaj trochę inny, niecodzienny post na moim blogu. Już odwykłam od publikowania klasycznych przepisów, ale dla tego musiało pojawić się miejsce! Ohhhh ta babka chodziła za mną już kilka miesięcy. To dla mnie wspomnienie dzieciństwa, lata i domu. Najlepsza babka, jaką jadłam kiedykolwiek, wilgotna, treściwa i taka dobra. Robiła ją moja Ciocia Janka (ps. kurczaka z rożna też robi najlepszego na ŚWIECIE!). Kilka dni temu poprosiłam o przepis, bo moje myśli na jej temat doprowadzały mnie do szaleństwa! Mama podyktowała mi dokładną recepturę, a ja oczywiście ją pozmieniałam. Zmniejszyłam ilość mąki, masła, cukru i stworzyłam to oto cudo.
Kochani przepis na FIT babkę również się pojawi. Wybaczcie, w tym przepisie nie będzie tabeli kalorii oraz ewentualnych zamienników. Potraktowałam ten post jako klasykę i nie polecam w nią ingerować. Czasami można zgrzeszyć, a nawet należy!
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.
W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)
Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.
¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować polewę. Wszystkie jej składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)
15 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.
W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)
Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.
¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować polewę. Wszystkie jej składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)
Notes