Peperonata – papryka z pomidorami i czosnkiem

Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane. Mam dla  Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Można ją zrobić na 2 sposoby każdy jest pyszny

♥ niezwykle aromatyczny – polega na podpieczeniu całych papryk w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż lekko się przypalą (wtedy uwalniają swój słodki  i lekko wędzony smak) następnie należy umieścić je w torebce foliowej na 10 minut i po tym czasie obrać ze skóry – resztę robi się tak jak w przepisie pomijając już piekarnik tylko całość dusić na głębokiej patelni.

♥ niezwykle szybki – polega na pominięciu pieczenia papryki w piekarniku, całe danie można zrobić na patelni.

Ja zrobiłam kombinację tych dwóch sposobów i wyszła moja fenomenalna peperonata. Zresztą zobaczcie przepis.

Aaaaa! Co ważne jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe, przechowywać je można w lodówce do tygodnia.

 

 

 

Smacznego 🙂

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 2 papryki żółte
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 3 pomidory
 3 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 łyżka białego octu winnego
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 płatki papryczki chili (opcjonalnie – ja lubię ostry smak)

1

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.

2

Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.

3

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.

4

Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.

Możliwości:
5

ocet można zastąpić sokiem z cytryny

6

peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 2 papryki żółte
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 3 pomidory
 3 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 łyżka białego octu winnego
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 płatki papryczki chili (opcjonalnie – ja lubię ostry smak)

Przygotowanie

1

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.

2

Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.

3

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.

4

Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.

Możliwości:
5

ocet można zastąpić sokiem z cytryny

6

peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu

Peperonata – papryka z pomidorami i czosnkiem
(Wyświetlono 774 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Avatar dziemian9998 6 grudnia 2016 o 18:31

    Dziękuje za umilenie wieczoru tą potrawą 😉 Było smakowicie!

    1. admin admin 6 grudnia 2016 o 23:18

      cieszę się że skusiliście się na przepis 🙂 polecam się na przyszłość 🙂

  2. Avatar Joanna 16 lipca 2016 o 16:54

    Rewelacja!!!!!!!!! Ja nie chce nic mówić, ale to kolejny przepis którym jestem oczarowana….Po prostu przepyszne….gdyby nie to, że jestem na diecie to chyba zjadłabym całą brytfanke:) Nie mniej jednak od kilku dni moja dietka jest mega urozmaicona a ja szczęśliwsza, bo wiem, że kolejnego dnia znowu coś cudownego ugotuje dzięki tym magicznym przepisom:)
    Prosze tylko o małą podpowiedź jaki miód jest najlepszy? Ja dałam lipowy, bo taki miałam, jednakże chciałabym wiedzieć jaki Kiniu Ty dajesz:) I jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!

    1. admin admin 18 lipca 2016 o 10:30

      Asiu nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! Ten przepis zdobył i moje serce 🙂 kochana ja najczęściej używam również miodu lipowego 🙂

  3. Avatar Kasia 11 grudnia 2015 o 15:10

    Nigdy nie przypuszczałam, że mi wyjdzie.
    Aromatyczna i w smaku rewelacyjna.
    A taka prosta w wykonaniu.
    Moja przygoda z gotowaniem się zaczęła …
    Dziękuję za inspirację, przepis, książkę.
    Czy nowo wydana książka jest wzbogacona nowymi przepisami?
    Mam pierwszą, i jestem w dylemacie
    Pozdrawiam

    1. admin admin 11 grudnia 2015 o 16:41

      bardzo się cieszę że się udało i że smakowało 🙂

    2. admin admin 11 grudnia 2015 o 17:53

      Kasiu druga książka to reedycja zawiera te same przepisy co w starej + 30 top przepisów z bloga
      myślę że pierwsza ci wystarczy 🙂

      1. Avatar Kasia 22 grudnia 2015 o 23:52

        Witam serdecznie,
        dziękuję za odpowiedź. W takim razie czekam na następne książki.
        Korzystając z okazji zapytam o warsztaty gotowania? Czy cos takiego prowadzisz?
        Dobrych, Spokojnych Świąt życzę dla Ciebie i Najbliższych.

  4. Avatar ewa 7 listopada 2015 o 22:29

    Zrobiłam. Wiedziałam, że będzie pyszna, ale okazała się obłędna.

    1. admin admin 10 listopada 2015 o 15:40

      cudownie!!!!!!!! ale się cieszę z takich komentarzy :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *