Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane. Mam dla Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Można ją zrobić na 2 sposoby każdy jest pyszny
♥ niezwykle aromatyczny – polega na podpieczeniu całych papryk w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż lekko się przypalą (wtedy uwalniają swój słodki i lekko wędzony smak) następnie należy umieścić je w torebce foliowej na 10 minut i po tym czasie obrać ze skóry – resztę robi się tak jak w przepisie pomijając już piekarnik tylko całość dusić na głębokiej patelni.
♥ niezwykle szybki – polega na pominięciu pieczenia papryki w piekarniku, całe danie można zrobić na patelni.
Ja zrobiłam kombinację tych dwóch sposobów i wyszła moja fenomenalna peperonata. Zresztą zobaczcie przepis.
Aaaaa! Co ważne jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe, przechowywać je można w lodówce do tygodnia.
Smacznego 🙂
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.
Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.
ocet można zastąpić sokiem z cytryny
peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu
3 porcji
- Amount per serving
- Kalorie238
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14.6g19%
- Węglowodany 25.6g10%
- Błonnik pokarmowy 4.89g18%
- Białko 4.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.
Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.
ocet można zastąpić sokiem z cytryny
peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu