Peperonata – papryka z pomidorami i czosnkiem

Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane. Mam dla  Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Można ją zrobić na 2 sposoby każdy jest pyszny

♥ niezwykle aromatyczny – polega na podpieczeniu całych papryk w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż lekko się przypalą (wtedy uwalniają swój słodki  i lekko wędzony smak) następnie należy umieścić je w torebce foliowej na 10 minut i po tym czasie obrać ze skóry – resztę robi się tak jak w przepisie pomijając już piekarnik tylko całość dusić na głębokiej patelni.

♥ niezwykle szybki – polega na pominięciu pieczenia papryki w piekarniku, całe danie można zrobić na patelni.

Ja zrobiłam kombinację tych dwóch sposobów i wyszła moja fenomenalna peperonata. Zresztą zobaczcie przepis.

Aaaaa! Co ważne jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe, przechowywać je można w lodówce do tygodnia.

 

 

 

Smacznego 🙂

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 2 papryki żółte
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 3 pomidory
 3 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 łyżka białego octu winnego
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 płatki papryczki chili (opcjonalnie – ja lubię ostry smak)

1

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.

2

Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.

3

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.

4

Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.

Możliwości:
5

ocet można zastąpić sokiem z cytryny

6

peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie238
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.6g19%
Węglowodany 25.6g10%
Błonnik pokarmowy 4.89g18%
Białko 4.5g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 papryki żółte
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 3 pomidory
 3 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 łyżka białego octu winnego
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 płatki papryczki chili (opcjonalnie – ja lubię ostry smak)

Przygotowanie

1

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.

2

Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.

3

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.

4

Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.

Możliwości:
5

ocet można zastąpić sokiem z cytryny

6

peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu

Notes

Peperonata – papryka z pomidorami i czosnkiem
(Wyświetlono 20 139 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)