Moim zdaniem to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Cudownie wilgotne, proste w przygotowaniu, lekkie (1 porcja = 72 kcal), bezglutenowe i takie czekoladowe! Idealne dla dzieci, dorosłych, fanów czekolady.
Przygotowałam je dla Was podczas Live na moim fanpage (zobacz TUTAJ). Tym przepisem chce udowodnić, że w kuchni można wszystko wykorzystać! Głównym składnikiem tego Brownie są resztki – wytłoczyny z wyciskarki do skoków. Ten przepis jest nafaszerowany błonnikiem. Wielu z Was może dziwić obecność sody i proszku jednak soda w tym przypadku szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a proszek odpowiada za rośnięcie w dalszej części pieczenia.
Koniecznie dajcie znać, jak tylko wypróbujecie ten przepis! Jestem taka ciekawa Waszej opinii ?
PS. moje „resztki” – wytłoczyny po wysikaniu soku stanowiły: jarmuż, marchewka, kiwi, pomarańcza, jabłko. Polecam używać dowolnych warzyw i owoców np. pietruszki, selera naciowego, gruszki, pomidora. Gwarantuję, że ciasto wyjdzie na każdym wybranym przez Was zestawieniu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.
Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.
Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować
Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane
Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy
Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami: mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej
Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)
Porcji 12
- Ilość na porcję
- Kalorie 72
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 1.8g3%
- Cholesterol 27mg9%
- Sód 195mg9%
- Potas 214mg7%
- Węglowodany 14.5g5%
- Białko 2.4g5%
- Wapń 37%
- Żelazo 1%
- Witamina D 3%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.
Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.
Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować
Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane
Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy
Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami: mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej
Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)
Znalazłam ten przepis jakoś półmroku temu…ciasto robię cały czas! Nie ma u mnie w domu już innego ?Jest cudowne…ja jeszcze robię polewę z gorzkiej czekolady ❤️❤️ tak wygląda właśnie niebo ??
Świetny przepis! Ciasto przepyszne. Polecam!!!
Mam mrożone wytłoczyny po soku czy przed dodaniem do ciasta mam je rozmrozić?
tak
Potwierdzam, ciasto wyszło bardzo dobre 🙂 Polecam 🙂
Pycha! Dałam mąkę kukurydzianą i cukier trzcinowy oraz banana,jabłko i pomarańcze a posypałam orzechami i migdałami. ?
bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu
co prawda ciasto jest dalej w piekarniku, ale oblizałam łyżkę po masie i się zakochałam! czuję też że to będzie pierwszy przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej który polubię 🙂
Boziu jakie to dobre !!! A przez dluuugi czas obawiałam się tego ciasta aż w końcu dziś zrobiłam !!! Żałuje , ze tak późno! Jest boskie. Tylko zastanawiam się , czy można dodać mniej oleju ?? Pozdrawiam 🙂
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Witam ciasto pyszne super wyszło dodała,miód bo nie mialam syropu i też pasuje :-)Dzięki 🙂
Pyszne ? dziś zrobione na resztkach soku marchwiowo-jabłkowego…
Proste i szybkie. Wszystkim smakowało ? będzie u nas często
Pychaaa!! Na początku nie miałam wielkich oczekiwań, ale po pierwszym kawałku byłam wniebowzięta!!! … i nie tylko ja 🙂 Ciasto tak szybko zniknęło, że zaraz trzeba było piec następne 🙂
PS ja użyłam drobno startej marchewki
A jesli piekarnik ma funkcje pieczenia Z termoobiegiem to powinnam piec brownie W temp 170st C?
dokładnie tak
Super przepis. Ciacho pierwsza klasa 🙂 Słodzę zblendowanymi, wcześniej namoczonymi daktylami i tez jest ok.
Napalilam się na ciasto, jednak chciałam się upewnić 3/4 szklanki kakao gorzkiego sypkiego? Tak, dobrze rozumię? Nie chciałabym aby było za gorzkie?
tak dokładnie – tak jak pisze w przepsie
A mnie coś nie wyszło. Bylo baaardzo wilgotne chyba nie tak miało to wyglądać nie wiem co zrobiłam źle. Może za mało mąki albo za dużo oleju nie mam pojęcia ale będę próbować dalej.
Monika może też być tak że w pulpie było dużo soku wtedy należy dodać więcej mąki 🙂
Oficjalnie najlepszy przepis na brownie na swiecie <3 ! Robie i jem go bez wyrzutow sumienia, popijajac sokiem warzywnym 😉 Dziekuje Ninja Kinga 😉
aaaa wspaniale 🙂 bardzo dziękuję za komentarz i wypróbowanie 🙂
Witam czy można kakao zastąpić czymś innym…?
np. karobem lub pominąć 🙂
Czy zamiast syropem klonowym można posłodzić daktylami albo dojerzałym bananem ?
tak – oczywiście
dziś zrobione z resztek pomarańczy, jabłka i marchewki. Ciasto miękkie i bardzo wilgotne. Dodałam erytrol i ksylitol jako słód oraz mniej oleju (50ml) i 40g masła orzechowego crunchy i trochę mixu orzechowego. Dzięki temu wyszedł pyszny posmak smaku orzecha. Polecam !
bardzo się cieszę że przepis się sprawdził 🙂 – dzięki za komentarz 🙂
Witam, trafilam dzis na Twojego bloga szukajac lekkiego tortu i bardzo mi sie tutaj spodobalo 🙂 Zamierzam sprobowac zrobic to brownie, czesto robie sok a jedyne do czego do tej pory wykorzystywalam resztki (glownie warzywne) to kotleciki.
Mam tylko pytanie: owoce na wierzch mozna dac morozone czy raczej swierze?
bardzo mi miło 🙂 kochana zachęcam do korzystania z przepisów – oczywiście możesz dodać dowolnych owoców – świeżych lub mrożonych 🙂
Robilam dzisiaj to brownie i zastanawialam sie czy sie uda. Po upieczeniu okazalo sie byc MEGA PYSZNE :-)) polecam!!!
Cześć, czy jakiś inny olej wchodzi w rachubę? Kokosowy? Rzepakowy? Lniany?
Wszystkie które podałaś mogą być wykorzystane w tym przepisie. Pominęłabym jednak lniany ponieważ nie lubi wysokich temperatur.
OMG! Pyszne, szybko zrobione, szybko zjedzone? A tyle lat wyrzucałam resztki z wyciskarki… Pozdrawiam, śledzę, biorę przykład ?
Bardzo się cieszę. Polecam się na przyszłość.
Wyglada smakowicie i do tego jest zdrowe 🙂 super przpis , na pewno wypróbuję
Koniecznie daj znać czy ci smakowało?
Super przepis! Czy możnaby użyć startej marchewki lub zblendowanej cukinii? Ewentualnie coś zmienić? Dziękuję 😉
Oczywiście możesz użyć podanych składników.
Wow. Zrobiłam na wytłoczynach z pomarańczy i jabłek i jestem pod wrażeniem! Ciasto zaspokaja ochotę na coś czekoladowego. Jest baaardzo wilgotne, pyszne 🙂 nie moge sie doczekać jak zrobię go z wytłoczyn z innych owoców albo warzyw 🙂
Tak się cieszę. Również uważam że ten przepis jest fantastyczny.
mam dość banalne pytanie, przepraszam.
Wyciskam sok z wyszorowanej, ale nieobranej marchwi – czy mogę użyć te wytłoczyny, czy powinnam jednak przed wyciskaniem obrać tę przykładową marchewkę?
PS. Fajny blog, wcześniej nie znałam. „Dołączyłam” w zeszłym tygodniu szukając przepisów na wykorzystanie dojrzałych bananów – zrobiliśmy ciasto bananowe z czekoladą i batony owsiane słodzone m.in. bananami – super i fajnie! będę częściej zaglądała 🙂
jeżeli marchew jest dobrze umyta to można użyć tych wytłoczyn 🙂
dziękuję za komentarz – cieszę się, że przepisy się sprawdzają
Właśnie jemy jeszcze cieplutkie, przepyszne. Dziękuję za ten przepis?
Witam, mam pytanie: czy zamiast wytloczyn moge uzyc resztek z sokowirowki? Sa one zazwyczaj bardziej suche niz resztki z wyciskarki (przynajmniej w przypadku moich sprzetow), stad nie jestem pewna czy ciasto bedzie mialo odpowiednia konsystencje/wilgotnosc.
tak – można użyć resztek z sokowirówki wtedy polecam dodać ok 1-2 łyżek wody lub dowolnego soku
Ja robiłam na resztkach z sokowirówki z pomarańczy i jabłka i wyszło baardzo wilgotne, bez dodawania dodatkowych płynow 🙂
bardzo dziękuję ci za cenną wskazówkę.
dziękuję ślicznie Wam obu za odpowiedź! 🙂
Witam, upiekłam i wszystko ładnie wyszło, tylko szkoda że dodałam grejpfruta do soku… i ciasto jest gorzkie. Więc może lepiej nie dodawać tego owocu do wytłoczyn. Serdecznie pozdrawiam.