Tak! Jestem fanką czekolady! Nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni. Najbardziej lubię ją solo lub w ciastach. Dlatego dziś przygotowałam coś absolutnie wyjątkowego. Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe. Wilgotne w środku, a przy tym lekkie. Są w nim tylko 2 łyżki mąki z migdałów. Może wydać Wam się zaskakujące użycie zamiast masła oleju rzepakowego – jednak on w połączeniu z czekoladą daje spektakularny efekt, a przy tym podkreśla orzechową nutę.
Dekorację pozostawiam Waszej fantazji. Można oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i podawać z kleksem śmietany lub obłożyć świeżymi owocami.
Pokochaj olej rzepakowy:
Ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych i bogactwo witamin E i K , pozytywnie wpływających na organizm, olej rzepakowy powinniśmy często używać w naszej diecie. Nie do przecenienia jest jego wszechstronne wykorzystanie , np. jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych, składnik sosów czy do przygotowywania ciast. Eksperci polecają 2 łyżki oleju rzepakowe dziennie. W takiej ilości zapewni nam pełną dawkę ALA z rodziny omega-3, których nasz organizm sam nie wytwarza, dlatego właśnie musimy dostarczać je regularnie, najlepiej z jedzeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.
Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.
Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.
Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.
Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną
♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej
10 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.
Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.
Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.
Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.
Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną
♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej
Notes