Sałatka z kapusty pekińskiej

Pyszna, kolorowa, pożywna – taka jest ta sałatka! Musisz jej spróbować!

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas55 minut

 2 ziemniaki (170g)
 3 marchewki(130g)
 ¾ szklanka ciecierzycy z puszki (150g)
 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
 2 łyżeczka ziół prowansalskich (3g)
 sól i pieprz
składniki na dressing
 pęczek bazylii (10g)
 ¼ szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (60 ml)
 ¼ łyżki soli
 ¼ łyżeczka pieprzu
 Sok z 1/2 cytryny
Pozostałe składniki sałatki:
 ½ główki kapusty pekińskiej (300g)
 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu (145g)
 2 sztuka papryczki Jalapeño (60g)
 2 łyżki nasion sezamu (10g)

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Przygotować warzywa – ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Przełożyć do miski i wraz z odsączoną ciecierzycą z puszki - skropić oliwą i oprószyć ziołami oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blaszkę i piec przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3

Kiedy warzywa się pieką przygotować dressing - połączyć wszystkie składniki w rozdrabniaczu i zmiksować.

4

W misce wymieszać drobno posiekaną kapustę pekińską i dressing, aż zielenina zostanie równo pokryta. Następnie dodać pieczone warzywa z ciecierzycą i brązowy ugotowany ryż. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do misek, a następnie oprószyć sezamem

Możliwości
5

zamiast kapusty pekińskiej można użyć dowolnej zieleniny: sałaty, jarmuż, kapusta

6

zamiast ryżu można użyć kuskusu, kaszy jaglanej, komosy ryżowej

7

zamiast papryczki Jalapeño można użyć chilli

Wartości odżywcze

Ilość 1018 g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 348.5
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.25g36%
Węglowodany 30.5g11%
Błonnik pokarmowy 3.75g15%
Białko 6g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 ziemniaki (170g)
 3 marchewki(130g)
 ¾ szklanka ciecierzycy z puszki (150g)
 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
 2 łyżeczka ziół prowansalskich (3g)
 sól i pieprz
składniki na dressing
 pęczek bazylii (10g)
 ¼ szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (60 ml)
 ¼ łyżki soli
 ¼ łyżeczka pieprzu
 Sok z 1/2 cytryny
Pozostałe składniki sałatki:
 ½ główki kapusty pekińskiej (300g)
 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu (145g)
 2 sztuka papryczki Jalapeño (60g)
 2 łyżki nasion sezamu (10g)

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Przygotować warzywa – ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Przełożyć do miski i wraz z odsączoną ciecierzycą z puszki - skropić oliwą i oprószyć ziołami oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blaszkę i piec przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3

Kiedy warzywa się pieką przygotować dressing - połączyć wszystkie składniki w rozdrabniaczu i zmiksować.

4

W misce wymieszać drobno posiekaną kapustę pekińską i dressing, aż zielenina zostanie równo pokryta. Następnie dodać pieczone warzywa z ciecierzycą i brązowy ugotowany ryż. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do misek, a następnie oprószyć sezamem

Możliwości
5

zamiast kapusty pekińskiej można użyć dowolnej zieleniny: sałaty, jarmuż, kapusta

6

zamiast ryżu można użyć kuskusu, kaszy jaglanej, komosy ryżowej

7

zamiast papryczki Jalapeño można użyć chilli

Sałatka z kapusty pekińskiej
(Wyświetlono 8 309 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Marta 14 czerwca 2019 o 07:00

    Kolejny Twój przepis wypróbowany;) sałatka jest naprawdę pyszna;)

    Odpowiedz
  2. Aga 1 maja 2019 o 13:49

    Piekłam warzywa w 200 st. na teromoobiegu przez 50 min i niestety całe się wysuszyły a kulki ciecierzycy zrobiły się mocno twarde:(((

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 maja 2019 o 22:12

      termoobieg zawyża temperaturę średnio o 10 C

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.