Pyszna, kolorowa, pożywna – taka jest ta sałatka! Musisz jej spróbować!
Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować warzywa – ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Przełożyć do miski i wraz z odsączoną ciecierzycą z puszki - skropić oliwą i oprószyć ziołami oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blaszkę i piec przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Kiedy warzywa się pieką przygotować dressing - połączyć wszystkie składniki w rozdrabniaczu i zmiksować.
W misce wymieszać drobno posiekaną kapustę pekińską i dressing, aż zielenina zostanie równo pokryta. Następnie dodać pieczone warzywa z ciecierzycą i brązowy ugotowany ryż. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do misek, a następnie oprószyć sezamem
zamiast kapusty pekińskiej można użyć dowolnej zieleniny: sałaty, jarmuż, kapusta
zamiast ryżu można użyć kuskusu, kaszy jaglanej, komosy ryżowej
zamiast papryczki Jalapeño można użyć chilli
4 porcji
1018 g
- Amount per serving
- Kalorie348.5
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 23.25g30%
- Węglowodany 30.5g12%
- Błonnik pokarmowy 3.75g14%
- Białko 6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.