Moim zdaniem to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Cudownie wilgotne, proste w przygotowaniu, lekkie (1 porcja = 72 kcal), bezglutenowe i takie czekoladowe! Idealne dla dzieci, dorosłych, fanów czekolady.
Przygotowałam je dla Was podczas Live na moim fanpage (zobacz TUTAJ). Tym przepisem chce udowodnić, że w kuchni można wszystko wykorzystać! Głównym składnikiem tego Brownie są resztki – wytłoczyny z wyciskarki do skoków. Ten przepis jest nafaszerowany błonnikiem. Wielu z Was może dziwić obecność sody i proszku jednak soda w tym przypadku szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a proszek odpowiada za rośnięcie w dalszej części pieczenia.
Koniecznie dajcie znać, jak tylko wypróbujecie ten przepis! Jestem taka ciekawa Waszej opinii ?
PS. moje „resztki” – wytłoczyny po wysikaniu soku stanowiły: jarmuż, marchewka, kiwi, pomarańcza, jabłko. Polecam używać dowolnych warzyw i owoców np. pietruszki, selera naciowego, gruszki, pomidora. Gwarantuję, że ciasto wyjdzie na każdym wybranym przez Was zestawieniu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.
Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.
Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować
Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane
Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy
Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami: mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej
Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)
12 porcji
- Amount per serving
- Kalorie72
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 1.8g3%
- Cholesterol 27mg9%
- Sód 195mg9%
- Węglowodany 14.5g6%
- Białko 2.4g
- Wapń 37mg3%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 214mg5%
- Witamina D 3mcg15%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.
Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.
Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować
Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane
Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy
Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami: mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej
Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)