Brownie z resztek

Moim zdaniem to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Cudownie wilgotne, proste w przygotowaniu, lekkie (1 porcja = 72 kcal), bezglutenowe i takie czekoladowe! Idealne dla dzieci, dorosłych, fanów czekolady.
Przygotowałam je dla Was podczas Live na moim fanpage (zobacz TUTAJ). Tym przepisem chce udowodnić, że w kuchni można wszystko wykorzystać! Głównym składnikiem tego Brownie są resztki – wytłoczyny z wyciskarki do skoków. Ten przepis jest nafaszerowany błonnikiem. Wielu z Was może dziwić obecność sody i proszku jednak soda w tym przypadku szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a proszek odpowiada za rośnięcie w dalszej części pieczenia.

Koniecznie dajcie znać, jak tylko wypróbujecie ten przepis! Jestem taka ciekawa Waszej opinii ?

PS. moje „resztki” – wytłoczyny po wysikaniu soku stanowiły: jarmuż, marchewka, kiwi, pomarańcza, jabłko. Polecam używać dowolnych warzyw i owoców np. pietruszki, selera naciowego, gruszki, pomidora. Gwarantuję, że ciasto wyjdzie na każdym wybranym przez Was zestawieniu.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 2 duże jaja
 2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
 ½ szklanki oleju z pestek winogron
 ½ szklanki syropu klonowego
 ¾ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 3 łyżki mąki kokosowej
 dowolne dodatki: orzechy lub owoce

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.

3

Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.

Możliwości:
5

Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować

6

Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane

7

Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy

8

Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami:  mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej

9

Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie72
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1.8g3%
Cholesterol 27mg9%
Sód 195mg9%
Węglowodany 14.5g6%
Białko 2.4g

Wapń 37mg3%
Żelazo 1mg6%
Potas 214mg5%
Witamina D 3mcg15%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 duże jaja
 2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
 ½ szklanki oleju z pestek winogron
 ½ szklanki syropu klonowego
 ¾ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 3 łyżki mąki kokosowej
 dowolne dodatki: orzechy lub owoce

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.

3

Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.

Możliwości:
5

Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować

6

Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane

7

Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy

8

Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami:  mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej

9

Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)

Notes

Brownie z resztek ?

(Wyświetlono 36 255 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)