Brownie z resztek

Moim zdaniem to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Cudownie wilgotne, proste w przygotowaniu, lekkie (1 porcja = 72 kcal), bezglutenowe i takie czekoladowe! Idealne dla dzieci, dorosłych, fanów czekolady.
Przygotowałam je dla Was podczas Live na moim fanpage (zobacz TUTAJ). Tym przepisem chce udowodnić, że w kuchni można wszystko wykorzystać! Głównym składnikiem tego Brownie są resztki – wytłoczyny z wyciskarki do skoków. Ten przepis jest nafaszerowany błonnikiem. Wielu z Was może dziwić obecność sody i proszku jednak soda w tym przypadku szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a proszek odpowiada za rośnięcie w dalszej części pieczenia.

Koniecznie dajcie znać, jak tylko wypróbujecie ten przepis! Jestem taka ciekawa Waszej opinii ?

PS. moje „resztki” – wytłoczyny po wysikaniu soku stanowiły: jarmuż, marchewka, kiwi, pomarańcza, jabłko. Polecam używać dowolnych warzyw i owoców np. pietruszki, selera naciowego, gruszki, pomidora. Gwarantuję, że ciasto wyjdzie na każdym wybranym przez Was zestawieniu.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 2 duże jaja
 2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
 ½ szklanki oleju z pestek winogron
 ½ szklanki syropu klonowego
 ¾ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 3 łyżki mąki kokosowej
 dowolne dodatki: orzechy lub owoce

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.

3

Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.

Możliwości:
5

Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować

6

Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane

7

Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy

8

Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami:  mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej

9

Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 72
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1.8g3%
Cholesterol 27mg9%
Sód 195mg9%
Potas 214mg7%
Węglowodany 14.5g5%
Białko 2.4g5%

Wapń 37%
Żelazo 1%
Witamina D 3%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 duże jaja
 2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
 ½ szklanki oleju z pestek winogron
 ½ szklanki syropu klonowego
 ¾ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 3 łyżki mąki kokosowej
 dowolne dodatki: orzechy lub owoce

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C z funkcją grzania góra - dół. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać jajka, wytłoczyny (resztki) po wyciskanym soku, olej i syrop klonowy.

3

Do drugiej miski przesiać kakao, sodę, proszek, sól i mąkę kokosową. Połączyć zawartość obu misek.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Z wierzchu posypać owocami lub orzechami. Piec 30 minut. Wyjąc i wystudzić.

Możliwości:
5

Wytłoczyny (resztki po wyciskaniu soku)- można zetrzeć dowolne warzywa i owoce na tarce lub zblednować

6

Olej z pestek winogron - można użyć oleju kokosowego, oleju rzepakowego, oliwa z oliwek lub masło klarowane

7

Syrop Klonowy można zastąpić syropem z agawy lub cukrem trzcinowy

8

Mąkę kokosową można zastąpić mąką owsianą, mąką ryżową w takich samych proporcjach lub 6 łyżkami:  mąki pszennej, mąki gryczanej lub mąki migdałowej czy orkiszowej

9

Jajka - można zastąpić jajkami z siemienia (proporcja na jedno jajko to 1 łyżka mielonego siemienia, wymieszana z 3 łyżkami wody)

Brownie z resztek ?

(Wyświetlono 35 822 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

50 komentarzy

  1. ChocoHolic 15 maja 2020 o 13:14

    Znalazłam ten przepis jakoś półmroku temu…ciasto robię cały czas! Nie ma u mnie w domu już innego ?Jest cudowne…ja jeszcze robię polewę z gorzkiej czekolady ❤️❤️ tak wygląda właśnie niebo ??

    Odpowiedz
  2. Magdalena 26 kwietnia 2020 o 18:38

    Świetny przepis! Ciasto przepyszne. Polecam!!!

    Odpowiedz
  3. Magda 18 lutego 2020 o 12:37

    Mam mrożone wytłoczyny po soku czy przed dodaniem do ciasta mam je rozmrozić?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 marca 2020 o 10:30

      tak

      Odpowiedz
  4. Agnieszka 25 stycznia 2020 o 15:15

    Potwierdzam, ciasto wyszło bardzo dobre 🙂 Polecam 🙂

    Odpowiedz
  5. Monika 4 stycznia 2020 o 17:15

    Pycha! Dałam mąkę kukurydzianą i cukier trzcinowy oraz banana,jabłko i pomarańcze a posypałam orzechami i migdałami. ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:03

      bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu

      Odpowiedz
  6. Marta 16 października 2019 o 20:44

    co prawda ciasto jest dalej w piekarniku, ale oblizałam łyżkę po masie i się zakochałam! czuję też że to będzie pierwszy przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej który polubię 🙂

    Odpowiedz
  7. Andzia 14 stycznia 2019 o 14:02

    Boziu jakie to dobre !!! A przez dluuugi czas obawiałam się tego ciasta aż w końcu dziś zrobiłam !!! Żałuje , ze tak późno! Jest boskie. Tylko zastanawiam się , czy można dodać mniej oleju ?? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:47

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  8. cokie 29 września 2018 o 15:43

    Witam ciasto pyszne super wyszło dodała,miód bo nie mialam syropu i też pasuje :-)Dzięki 🙂

    Odpowiedz
  9. Alicja 9 września 2018 o 23:22

    Pyszne ? dziś zrobione na resztkach soku marchwiowo-jabłkowego…
    Proste i szybkie. Wszystkim smakowało ? będzie u nas często

    Odpowiedz
  10. Asia 23 sierpnia 2018 o 22:19

    Pychaaa!! Na początku nie miałam wielkich oczekiwań, ale po pierwszym kawałku byłam wniebowzięta!!! … i nie tylko ja 🙂 Ciasto tak szybko zniknęło, że zaraz trzeba było piec następne 🙂
    PS ja użyłam drobno startej marchewki

    Odpowiedz
    1. Domi 20 lutego 2020 o 19:39

      A jesli piekarnik ma funkcje pieczenia Z termoobiegiem to powinnam piec brownie W temp 170st C?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 24 marca 2020 o 10:30

        dokładnie tak

        Odpowiedz
        1. Donna 6 czerwca 2020 o 18:00

          Super przepis. Ciacho pierwsza klasa 🙂 Słodzę zblendowanymi, wcześniej namoczonymi daktylami i tez jest ok.

          Odpowiedz
  11. ALINA 21 lipca 2018 o 13:40

    Napalilam się na ciasto, jednak chciałam się upewnić 3/4 szklanki kakao gorzkiego sypkiego? Tak, dobrze rozumię? Nie chciałabym aby było za gorzkie?

    Odpowiedz
    1. admin 26 lipca 2018 o 12:13

      tak dokładnie – tak jak pisze w przepsie

      Odpowiedz
  12. Monika 3 czerwca 2018 o 12:00

    A mnie coś nie wyszło. Bylo baaardzo wilgotne chyba nie tak miało to wyglądać nie wiem co zrobiłam źle. Może za mało mąki albo za dużo oleju nie mam pojęcia ale będę próbować dalej.

    Odpowiedz
    1. admin 3 czerwca 2018 o 19:43

      Monika może też być tak że w pulpie było dużo soku wtedy należy dodać więcej mąki 🙂

      Odpowiedz
  13. Kinga 28 maja 2018 o 23:30

    Oficjalnie najlepszy przepis na brownie na swiecie <3 ! Robie i jem go bez wyrzutow sumienia, popijajac sokiem warzywnym 😉 Dziekuje Ninja Kinga 😉

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:30

      aaaa wspaniale 🙂 bardzo dziękuję za komentarz i wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  14. Tamara 23 maja 2018 o 12:28

    Witam czy można kakao zastąpić czymś innym…?

    Odpowiedz
    1. admin 3 czerwca 2018 o 19:43

      np. karobem lub pominąć 🙂

      Odpowiedz
  15. Paulina 7 maja 2018 o 22:31

    Czy zamiast syropem klonowym można posłodzić daktylami albo dojerzałym bananem ?

    Odpowiedz
    1. admin 8 maja 2018 o 10:31

      tak – oczywiście

      Odpowiedz
  16. Del 22 kwietnia 2018 o 12:57

    dziś zrobione z resztek pomarańczy, jabłka i marchewki. Ciasto miękkie i bardzo wilgotne. Dodałam erytrol i ksylitol jako słód oraz mniej oleju (50ml) i 40g masła orzechowego crunchy i trochę mixu orzechowego. Dzięki temu wyszedł pyszny posmak smaku orzecha. Polecam !

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:49

      bardzo się cieszę że przepis się sprawdził 🙂 – dzięki za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  17. Agnes 20 kwietnia 2018 o 11:12

    Witam, trafilam dzis na Twojego bloga szukajac lekkiego tortu i bardzo mi sie tutaj spodobalo 🙂 Zamierzam sprobowac zrobic to brownie, czesto robie sok a jedyne do czego do tej pory wykorzystywalam resztki (glownie warzywne) to kotleciki.
    Mam tylko pytanie: owoce na wierzch mozna dac morozone czy raczej swierze?

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:47

      bardzo mi miło 🙂 kochana zachęcam do korzystania z przepisów – oczywiście możesz dodać dowolnych owoców – świeżych lub mrożonych 🙂

      Odpowiedz
  18. Patrycja 16 kwietnia 2018 o 20:39

    Robilam dzisiaj to brownie i zastanawialam sie czy sie uda. Po upieczeniu okazalo sie byc MEGA PYSZNE :-)) polecam!!!

    Odpowiedz
  19. Karolajna 8 marca 2018 o 10:50

    Cześć, czy jakiś inny olej wchodzi w rachubę? Kokosowy? Rzepakowy? Lniany?

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2018 o 23:41

      Wszystkie które podałaś mogą być wykorzystane w tym przepisie. Pominęłabym jednak lniany ponieważ nie lubi wysokich temperatur.

      Odpowiedz
  20. Kasia 2 marca 2018 o 15:30

    OMG! Pyszne, szybko zrobione, szybko zjedzone? A tyle lat wyrzucałam resztki z wyciskarki… Pozdrawiam, śledzę, biorę przykład ?

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:01

      Bardzo się cieszę. Polecam się na przyszłość.

      Odpowiedz
  21. Trener biznesu 2 marca 2018 o 14:37

    Wyglada smakowicie i do tego jest zdrowe 🙂 super przpis , na pewno wypróbuję

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:01

      Koniecznie daj znać czy ci smakowało?

      Odpowiedz
  22. Hanna 1 marca 2018 o 10:45

    Super przepis! Czy możnaby użyć startej marchewki lub zblendowanej cukinii? Ewentualnie coś zmienić? Dziękuję 😉

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:08

      Oczywiście możesz użyć podanych składników.

      Odpowiedz
  23. AngelikaM 28 lutego 2018 o 22:41

    Wow. Zrobiłam na wytłoczynach z pomarańczy i jabłek i jestem pod wrażeniem! Ciasto zaspokaja ochotę na coś czekoladowego. Jest baaardzo wilgotne, pyszne 🙂 nie moge sie doczekać jak zrobię go z wytłoczyn z innych owoców albo warzyw 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:06

      Tak się cieszę. Również uważam że ten przepis jest fantastyczny.

      Odpowiedz
  24. M 28 lutego 2018 o 12:55

    mam dość banalne pytanie, przepraszam.
    Wyciskam sok z wyszorowanej, ale nieobranej marchwi – czy mogę użyć te wytłoczyny, czy powinnam jednak przed wyciskaniem obrać tę przykładową marchewkę?
    PS. Fajny blog, wcześniej nie znałam. „Dołączyłam” w zeszłym tygodniu szukając przepisów na wykorzystanie dojrzałych bananów – zrobiliśmy ciasto bananowe z czekoladą i batony owsiane słodzone m.in. bananami – super i fajnie! będę częściej zaglądała 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 lutego 2018 o 16:39

      jeżeli marchew jest dobrze umyta to można użyć tych wytłoczyn 🙂
      dziękuję za komentarz – cieszę się, że przepisy się sprawdzają

      Odpowiedz
      1. Marta 25 kwietnia 2020 o 15:42

        Właśnie jemy jeszcze cieplutkie, przepyszne. Dziękuję za ten przepis?

        Odpowiedz
  25. dziabka 27 lutego 2018 o 10:39

    Witam, mam pytanie: czy zamiast wytloczyn moge uzyc resztek z sokowirowki? Sa one zazwyczaj bardziej suche niz resztki z wyciskarki (przynajmniej w przypadku moich sprzetow), stad nie jestem pewna czy ciasto bedzie mialo odpowiednia konsystencje/wilgotnosc.

    Odpowiedz
    1. admin 28 lutego 2018 o 12:21

      tak – można użyć resztek z sokowirówki wtedy polecam dodać ok 1-2 łyżek wody lub dowolnego soku

      Odpowiedz
    2. AngelikaM 28 lutego 2018 o 22:43

      Ja robiłam na resztkach z sokowirówki z pomarańczy i jabłka i wyszło baardzo wilgotne, bez dodawania dodatkowych płynow 🙂

      Odpowiedz
      1. admin 4 marca 2018 o 19:07

        bardzo dziękuję ci za cenną wskazówkę.

        Odpowiedz
        1. dziabka 7 marca 2018 o 14:28

          dziękuję ślicznie Wam obu za odpowiedź! 🙂

          Odpowiedz
  26. kasia.d 26 lutego 2018 o 15:21

    Witam, upiekłam i wszystko ładnie wyszło, tylko szkoda że dodałam grejpfruta do soku… i ciasto jest gorzkie. Więc może lepiej nie dodawać tego owocu do wytłoczyn. Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.