Granola BEZ cukru!⛔

Jeżeli przeczytaliście post o jelitach (kliknij TUTAJ, jeżeli nie ? ) wiecie, że ostatnie miesiące odpychają mnie od wszystkiego, co słodkie. Nawet specjalnie nie muszę się starać, aby unikać wszelkiej słodyczy. Nie bójcie się to nie znaczy, że fit słodkości znikną z bloga to bardziej znak, że będzie jeszcze lżej! Kiedy przygotowałam moją granolę bez cukru, wielu z Was odezwało się z prośbą o przepis. Byłam zaskoczona, że tak proste przepisy cieszą się takim zainteresowaniem. To skłoniło mnie również do stopniowego wprowadzenia na blog przepisów tzw. banalnych-np. na moją ulubioną pastę twarożkową czy sałatkę z ziemniaków. Oczywiście zaglądajcie tu stale, bo już wkrótce ruszę z nowymi publikacjami.

Dzisiejszy przepis nie zawiera cukru, ale też pieczony jest w niskiej temperaturze, co powoduje, że zachowujemy maksimum składników odżywczych. Możecie oczywiście standardowo przygotować granolę w temperaturze 180 ºC przez 15-20 minut piekąc ja, od czasu do czasu mieszając jednak gwarantuje, że ta wersja jest znacznie korzystniejsza dla naszego organizmu. Zachęcam do przeczytania przepisu-jest fantastycznie prosty i pyszny!

 

Ilość porcji1.5 porcja
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia2 godzinyCałkowity czas2 godziny 10 minut

 3 szklanki płatków owsianych (ja użyłam 1 szklankę błyskawicznych i 2 górskich)
 1 szklanka dowolnych orzechów
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki nasion słonecznika
 3 łyżki nasion siemienia lnianego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli himalajskiej
 ¼ szklanki oleju z pestek winogron
 1 duże jabłko
 1 dojrzały banan (opcjonalnie - ja pominęłam)
 Dodatki: suszone wiśnie, suszona żurawina

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 80 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce mieszamy płatki, dowolne orzechy nieco posiekane,  pestki dyni, nasiona słonecznika i siemienia lnianego oraz przyprawy sól i cynamon.

3

W drugiej misce ścieramy na tarce o drobnych oczkach jabłko, dodajemy olej z pestek winogron i mieszamy. (UWAGA! Jeżeli chcecie, aby granola była nieco słodsza w tym momencie należy dodać obranego banana i całość zblendować. Można też dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy - ale to wersja dla fanów bardzo słodkich smaków). 

4

Masę dodajemy do suchej mieszanki z płatkami i całość dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.

5

Przekładamy całość na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 120 minut co 30 minut warto zamieszać, aby całość równo się zarumieniła.

6

Wyjąć i wystudzić a następnie wymieszać z wiśniami i żurawiną. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu.

Możliwości:
7

płatki: można użyć dowolnych np. jaglanych, żytnich, orkiszowych

8

orzechy można pominąć wtedy należy zwiększyć ilośc płatków o pół szklanki i wzbogacić o nasiona

9

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

10

olej z pestek winogron - można zastąpić oliwą z oliwek, olejem koksowym lub olejem rzepakowym rafinowanym

11

cynamon - tutaj fantastycznie może zastąpić go kardamon, skórka z pomarańczy lub mielony imbir czy przyprawa do piernika

12

jabłko - można zastąpić pomarańczą lub gruszką

13

dodatki: do granoli kiedy jest WYSTUDZONA można dodać kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosa, suszone śliwki, daktyle, morele lub chipsy bananowe czy ziarna kakaowca lub owoce goji

Wartości odżywcze

1.5 porcji

Serving size

Składniki

 3 szklanki płatków owsianych (ja użyłam 1 szklankę błyskawicznych i 2 górskich)
 1 szklanka dowolnych orzechów
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki nasion słonecznika
 3 łyżki nasion siemienia lnianego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli himalajskiej
 ¼ szklanki oleju z pestek winogron
 1 duże jabłko
 1 dojrzały banan (opcjonalnie - ja pominęłam)
 Dodatki: suszone wiśnie, suszona żurawina

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 80 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce mieszamy płatki, dowolne orzechy nieco posiekane,  pestki dyni, nasiona słonecznika i siemienia lnianego oraz przyprawy sól i cynamon.

3

W drugiej misce ścieramy na tarce o drobnych oczkach jabłko, dodajemy olej z pestek winogron i mieszamy. (UWAGA! Jeżeli chcecie, aby granola była nieco słodsza w tym momencie należy dodać obranego banana i całość zblendować. Można też dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy - ale to wersja dla fanów bardzo słodkich smaków). 

4

Masę dodajemy do suchej mieszanki z płatkami i całość dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.

5

Przekładamy całość na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 120 minut co 30 minut warto zamieszać, aby całość równo się zarumieniła.

6

Wyjąć i wystudzić a następnie wymieszać z wiśniami i żurawiną. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu.

Możliwości:
7

płatki: można użyć dowolnych np. jaglanych, żytnich, orkiszowych

8

orzechy można pominąć wtedy należy zwiększyć ilośc płatków o pół szklanki i wzbogacić o nasiona

9

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

10

olej z pestek winogron - można zastąpić oliwą z oliwek, olejem koksowym lub olejem rzepakowym rafinowanym

11

cynamon - tutaj fantastycznie może zastąpić go kardamon, skórka z pomarańczy lub mielony imbir czy przyprawa do piernika

12

jabłko - można zastąpić pomarańczą lub gruszką

13

dodatki: do granoli kiedy jest WYSTUDZONA można dodać kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosa, suszone śliwki, daktyle, morele lub chipsy bananowe czy ziarna kakaowca lub owoce goji

Notes

Granola BEZ cukru!⛔
(Wyświetlono 51 054 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)