farsz IDEALNY do pierogów

Ostatnio często wspominam dzieciństwo – to chyba oznaka starzenia się:)
Dla mnie jedzenie to również, a może przede wszystkim wspomnienia. Pamiętam jak z siostrą i kuzynkami spędzałyśmy długie dni nad brzegiem Dunajca, jak budowałyśmy tamy i baseny, jak łapałyśmy małe rybki do słoików. Całe wakacje spędzałyśmy w Pieninach, dla mnie to mój drugi dom. Może nie zwiedziłam „Świata” ale przeżywałam najwspanialsze wakacje. To z nimi kojarzę dzisiejsze danie czyli pierogi z jagodami. Najlepsze na świecie robiła nasza „Pani Gospodyni”, a Tata przynosił je nam w wielkiej emaliowanej misce nad rzekę. Jadło się je rękami, a potem podziwiało fioletowo języki:)
Aby przywrócić te wspomnienia zabrałam się za klejenie pierogów (przepis na ciasto jest fantastyczny) i tak z wersji z borówkami, malinami stworzyłam jeszcze jedną – IDEALNĄ z serkiem mascarpone i maliną. Musicie koniecznie spróbować ten farsz jest niesamowity, aksamitny, w smaku delikatnie słodki, z nutą cytryny. Już teraz jak o nim pisze mam ochotę pobiec do kuchni i gotować:)
Zapraszam:)
Przepis na ciasto z blogu Moje Wypieki

 

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Ciasto
 3 szklanki mąki (używam pasty flour lub polskiej mąki wrocławskiej)
 1 szklanka gorącej wody
 1 jajko
 ¾ łyżeczki soli
 1 łyżeczka oleju
Nadzienie serowe
 250 g mascarpone
 2 łyżki cukru
 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie owocowe
 borówki
 maliny

Ciasto
1

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Nadzienie serowe
2

Wszystkie składniki wymieszać.

pierogi
3

Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę do wyboru owoce lub nadzienie serowe w środek wkładając malinę, sklejać.

4

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie był to cukier i śmietanka 30%).

Składniki

Ciasto
 3 szklanki mąki (używam pasty flour lub polskiej mąki wrocławskiej)
 1 szklanka gorącej wody
 1 jajko
 ¾ łyżeczki soli
 1 łyżeczka oleju
Nadzienie serowe
 250 g mascarpone
 2 łyżki cukru
 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie owocowe
 borówki
 maliny

Przygotowanie

Ciasto
1

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Nadzienie serowe
2

Wszystkie składniki wymieszać.

pierogi
3

Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę do wyboru owoce lub nadzienie serowe w środek wkładając malinę, sklejać.

4

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie był to cukier i śmietanka 30%).

farsz IDEALNY do pierogów
(Wyświetlono 3 099 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.