Najlepsze sushi

Przyznam szczerze, że jeszcze kilka lat temu nie byłam fanka sushi – do pewnego momentu. Nasz dobry znajomy – przyjaciel rodziny 🙂  pokazał mi jak powinno się je robić i co najważniejsze jak powinno smakować. Od tego momentu przepadłam. Czasami spotykamy się na wspólne rolowanie i powstają właśnie takie cuda, czasami inspirujemy się smakami wspólnie odwiedzając polecane właśnie przez Grzesia restauracje (zdecydowanie polecam w tym przypadku Bielsko Biała-Sushi DO i Mateusza który czyni tam cuda).

W tym przypadku cały sekret dobrego sushi tkwi w przygotowaniu ryżu i świeżości dodatków. Sushi gwarantuje dobrą zabawę i pyszny smak. Moim faworytem w tym zestawie są maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę!

PS.nie ma się czego bać – rolowanie jest proste 🙂

UWAGA: Wszystkie rodzaje sushi podaje się z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 500 g ryżu do sushi
 7 łyżek octu ryżowego
 4 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 6 listków nori
 400 g świeżego tuńczyka
 1 ogórek
 1 mango
 1 awokado
 50 g serka śmietankowego
 wasabi
 3 łyżeczka jasnego sezamu
 2 łyżeczka czarnuszki
 marynowany imbir

Przygotowanie ryżu
1

Ryż do sushi  ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną. W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Przygotowanie SUSHI
2

Maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem - PYCHA!!!Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango oraz paski zielonego ogórka i awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Maki z tuńczykiem i awokado
3

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi Podravka pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, awokado i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Urumaki z czarnuszką
4

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać czarnuszkę, ułożyć na niej wałek urumaki i równomiernie w niej obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

Urumaki z jasnym sezamem
5

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, mango i paski awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać jasny sezam, ułożyć na nim wałek urumaki i równomiernie w nim obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

Nigiri z tuńczykiem
6

Z ryżu uformować namoczonymi w wodzie dłońmi wałek długości około 4 cm i wysokości około 1,5 cm. Każdy kawałek z góry posmarować serkiem i wyłożyć na niego cienko pokrojonego tuńczyka tak aby przykrył ryż z góry.

Maki z wędzonym łososiem i mango
7

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Składniki

 500 g ryżu do sushi
 7 łyżek octu ryżowego
 4 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 6 listków nori
 400 g świeżego tuńczyka
 1 ogórek
 1 mango
 1 awokado
 50 g serka śmietankowego
 wasabi
 3 łyżeczka jasnego sezamu
 2 łyżeczka czarnuszki
 marynowany imbir

Przygotowanie

Przygotowanie ryżu
1

Ryż do sushi  ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną. W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Przygotowanie SUSHI
2

Maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem - PYCHA!!!Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango oraz paski zielonego ogórka i awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Maki z tuńczykiem i awokado
3

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi Podravka pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, awokado i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Urumaki z czarnuszką
4

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać czarnuszkę, ułożyć na niej wałek urumaki i równomiernie w niej obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

Urumaki z jasnym sezamem
5

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, mango i paski awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać jasny sezam, ułożyć na nim wałek urumaki i równomiernie w nim obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

Nigiri z tuńczykiem
6

Z ryżu uformować namoczonymi w wodzie dłońmi wałek długości około 4 cm i wysokości około 1,5 cm. Każdy kawałek z góry posmarować serkiem i wyłożyć na niego cienko pokrojonego tuńczyka tak aby przykrył ryż z góry.

Maki z wędzonym łososiem i mango
7

Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Najlepsze sushi
(Wyświetlono 10 803 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Avatar aguti 23 października 2019 o 22:03

    Uramaki, nie urumaki. ..

  2. Avatar Gosia 4 września 2019 o 11:49

    Tuńczyk bez jakiejkolwiek obróbki :)? zawsze się obawiam….

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 września 2019 o 09:46

      jeżeli ryba jest świeża i z dobrego źródła jak najbardziej

  3. Avatar Martyna 4 lutego 2019 o 09:44

    Wygląda mega apetycznie!Uwielbiam sushi i na całe szczęście mieszkam niedaleko Sushi Wesoła!!Jestem ich stałą klientką ale spiszę przepis i może kiedyś spróbuje zrobić twoje sushi w domu 😉

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:28

      polecam 🙂

  4. Avatar Pan Sushi 29 stycznia 2018 o 09:53

    Bardzo dobry przepis, fajnie, że ludzie w domu coraz częściej robią sushi 🙂

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:04

      bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂

  5. Avatar Sushi Wola 22 marca 2016 o 23:03

    piękne zdjęcia – aż się zrobiłem głodny 🙂

  6. Avatar Besuto 25 lutego 2016 o 16:53

    Musiałoby być super smaczne bo wygląda cudownie. A dodatkowo łanie podane 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *