Najlepsze sushi

Przyznam szczerze, 偶e jeszcze kilka lat temu nie by艂am fanka sushi – do pewnego momentu. Nasz dobry znajomy – przyjaciel rodziny 馃檪 聽pokaza艂 mi jak powinno si臋 je robi膰 i co najwa偶niejsze jak powinno smakowa膰. Od tego momentu przepad艂am. Czasami spotykamy si臋 na wsp贸lne rolowanie i powstaj膮 w艂a艣nie takie cuda, czasami inspirujemy si臋 smakami wsp贸lnie odwiedzaj膮c polecane w艂a艣nie przez Grzesia restauracje (zdecydowanie polecam w tym przypadku Bielsko Bia艂a-Sushi DO i Mateusza kt贸ry czyni tam cuda).

W tym przypadku ca艂y sekret dobrego sushi tkwi w przygotowaniu ry偶u i 艣wie偶o艣ci dodatk贸w. Sushi gwarantuje dobr膮 zabaw臋 i pyszny smak. Moim faworytem w tym zestawie聽s膮 maki z w臋dzonym 艂ososiem, awokado, mango i og贸rkiem. Zapraszam Was na prawdziw膮 uczt臋!

PS.nie ma si臋 czego ba膰 – rolowanie jest proste 馃檪

UWAGA: Wszystkie rodzaje sushi podaje si臋 z chrzanem japo艅skim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Smacznego 馃檪

Ilo艣膰 porcji1 porcja

 500 g ry偶u do sushi
 7 艂y偶ek octu ry偶owego
 4 艂y偶ki cukru
 1 艂y偶eczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 6 listk贸w nori
 400 g 艣wie偶ego tu艅czyka
 1 og贸rek
 1 mango
 1 awokado
 50 g serka 艣mietankowego
 wasabi
 3 艂y偶eczka jasnego sezamu
 2 艂y偶eczka czarnuszki
 marynowany imbir

Przygotowanie ry偶u
1

Ry偶 do sushi 聽ugotowa膰 wed艂ug instrukcji na opakowaniu. Wa偶ne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wyp艂uka膰 ry偶 z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej u偶y膰 wod臋 mineraln膮. W osobnym naczyniu po艂膮czy膰 ocet ry偶owy, cukier i s贸l, nast臋pnie uzyskany sos doda膰 do ciep艂ego ugotowanego ry偶u i dok艂adnie wymiesza膰. Ca艂o艣膰 przykry膰 foli膮 spo偶ywcz膮 i wystudzi膰.

Przygotowanie SUSHI
2

Maki z w臋dzonym 艂ososiem, awokado, mango i og贸rkiem - PYCHA!!!Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Kr贸tszy bok z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm w臋dzonego 艂ososia, mango oraz paski zielonego og贸rka i awokado. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Kroi膰 co 3-4 cm.

Maki z tu艅czykiem i awokado
3

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi Podravka pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Kr贸tszy bok z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm 艣wie偶ego tu艅czyka, awokado i paski zielonego og贸rka. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Kroi膰 co 3-4 cm.

Urumaki z czarnuszk膮
4

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Przykry膰 ca艂o艣膰 z g贸ry foli膮 spo偶ywcz膮 i odwr贸ci膰 tak aby ry偶 dotyka艂 maty bambusowej. Kr贸tszy bok listka nori z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie, r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm w臋dzonego 艂ososia, mango i paski zielonego og贸rka. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Na kolejnym kawa艂ku foli rozsypa膰 czarnuszk臋, u艂o偶y膰 na niej wa艂ek urumaki i r贸wnomiernie w niej obtoczy膰. Kroi膰 co 3-4 cm.

Urumaki z jasnym sezamem
5

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Przykry膰 ca艂o艣膰 z g贸ry foli膮 spo偶ywcz膮 i odwr贸ci膰 tak aby ry偶 dotyka艂 maty bambusowej. Kr贸tszy bok listka nori z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie, r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm 艣wie偶ego tu艅czyka, mango i paski awokado. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Na kolejnym kawa艂ku foli rozsypa膰 jasny sezam, u艂o偶y膰 na nim wa艂ek urumaki i r贸wnomiernie w nim obtoczy膰. Kroi膰 co 3-4 cm.

Nigiri z tu艅czykiem
6

Z ry偶u uformowa膰 namoczonymi w wodzie d艂o艅mi wa艂ek d艂ugo艣ci oko艂o 4 cm i wysoko艣ci oko艂o 1,5 cm. Ka偶dy kawa艂ek z g贸ry posmarowa膰 serkiem i wy艂o偶y膰 na niego cienko pokrojonego tu艅czyka tak aby przykry艂 ry偶 z g贸ry.

Maki z w臋dzonym 艂ososiem i mango
7

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Kr贸tszy bok z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm w臋dzonego 艂ososia, mango i paski zielonego og贸rka. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Kroi膰 co 3-4 cm.

Sk艂adniki

 500 g ry偶u do sushi
 7 艂y偶ek octu ry偶owego
 4 艂y偶ki cukru
 1 艂y偶eczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 6 listk贸w nori
 400 g 艣wie偶ego tu艅czyka
 1 og贸rek
 1 mango
 1 awokado
 50 g serka 艣mietankowego
 wasabi
 3 艂y偶eczka jasnego sezamu
 2 艂y偶eczka czarnuszki
 marynowany imbir

Przygotowanie

Przygotowanie ry偶u
1

Ry偶 do sushi 聽ugotowa膰 wed艂ug instrukcji na opakowaniu. Wa偶ne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wyp艂uka膰 ry偶 z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej u偶y膰 wod臋 mineraln膮. W osobnym naczyniu po艂膮czy膰 ocet ry偶owy, cukier i s贸l, nast臋pnie uzyskany sos doda膰 do ciep艂ego ugotowanego ry偶u i dok艂adnie wymiesza膰. Ca艂o艣膰 przykry膰 foli膮 spo偶ywcz膮 i wystudzi膰.

Przygotowanie SUSHI
2

Maki z w臋dzonym 艂ososiem, awokado, mango i og贸rkiem - PYCHA!!!Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Kr贸tszy bok z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm w臋dzonego 艂ososia, mango oraz paski zielonego og贸rka i awokado. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Kroi膰 co 3-4 cm.

Maki z tu艅czykiem i awokado
3

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi Podravka pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Kr贸tszy bok z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm 艣wie偶ego tu艅czyka, awokado i paski zielonego og贸rka. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Kroi膰 co 3-4 cm.

Urumaki z czarnuszk膮
4

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Przykry膰 ca艂o艣膰 z g贸ry foli膮 spo偶ywcz膮 i odwr贸ci膰 tak aby ry偶 dotyka艂 maty bambusowej. Kr贸tszy bok listka nori z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie, r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm w臋dzonego 艂ososia, mango i paski zielonego og贸rka. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Na kolejnym kawa艂ku foli rozsypa膰 czarnuszk臋, u艂o偶y膰 na niej wa艂ek urumaki i r贸wnomiernie w niej obtoczy膰. Kroi膰 co 3-4 cm.

Urumaki z jasnym sezamem
5

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Przykry膰 ca艂o艣膰 z g贸ry foli膮 spo偶ywcz膮 i odwr贸ci膰 tak aby ry偶 dotyka艂 maty bambusowej. Kr贸tszy bok listka nori z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie, r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm 艣wie偶ego tu艅czyka, mango i paski awokado. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Na kolejnym kawa艂ku foli rozsypa膰 jasny sezam, u艂o偶y膰 na nim wa艂ek urumaki i r贸wnomiernie w nim obtoczy膰. Kroi膰 co 3-4 cm.

Nigiri z tu艅czykiem
6

Z ry偶u uformowa膰 namoczonymi w wodzie d艂o艅mi wa艂ek d艂ugo艣ci oko艂o 4 cm i wysoko艣ci oko艂o 1,5 cm. Ka偶dy kawa艂ek z g贸ry posmarowa膰 serkiem i wy艂o偶y膰 na niego cienko pokrojonego tu艅czyka tak aby przykry艂 ry偶 z g贸ry.

Maki z w臋dzonym 艂ososiem i mango
7

Na macie u艂o偶y膰 listek nori, nast臋pnie zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi r贸wno roz艂o偶y膰 ry偶 do sushi pozostawiaj膮c na ko艅cu oko艂o 2 cm wolnej przestrzeni co u艂atwi sklejenie brzeg贸w rolki. Kr贸tszy bok z jednej strony posmarowa膰 serkiem 艣mietankowym i delikatnie r贸wnolegle wasabi. Na serek wy艂o偶y膰 pokrojonego w paski grubo艣ci 1 cm w臋dzonego 艂ososia, mango i paski zielonego og贸rka. Ca艂o艣膰 zwin膮膰 za pomoc膮 bambusowej maty tak aby utworzy膰 wa艂ek. Kroi膰 co 3-4 cm.

Najlepsze sushi
(Wy艣wietlono 4 143 razy, 2 wy艣wietle艅 dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Avatar Martyna 4 lutego 2019 o 09:44

    Wygl膮da mega apetycznie!Uwielbiam sushi i na ca艂e szcz臋艣cie mieszkam niedaleko Sushi Weso艂a!!Jestem ich sta艂膮 klientk膮 ale spisz臋 przepis i mo偶e kiedy艣 spr贸buje zrobi膰 twoje sushi w domu 馃槈

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:28

      polecam 馃檪

  2. Avatar Pan Sushi 29 stycznia 2018 o 09:53

    Bardzo dobry przepis, fajnie, 偶e ludzie w domu coraz cz臋艣ciej robi膮 sushi 馃檪

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:04

      bardzo dzi臋kuj臋 za mi艂y komentarz 馃檪

  3. Avatar Sushi Wola 22 marca 2016 o 23:03

    pi臋kne zdj臋cia – a偶 si臋 zrobi艂em g艂odny 馃檪

  4. Avatar Besuto 25 lutego 2016 o 16:53

    Musia艂oby by膰 super smaczne bo wygl膮da cudownie. A dodatkowo 艂anie podane 馃檪

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *