Rozgrzewająca, aromatyczna, przepyszna. Idealna na jesienne chłody. W moim domu zupy to prawdziwe królowe stołu. W kuchni na małym ogniu zawsze pyrka sobie bulion. W zależności od nastroju warzywny, z drobiu lub na kilku gatunkach mięs. Dobry bulion to baza wielu doskonałych przepisów. Polecam Wam mój przepis na takowy TUTAJ. Pamiętajcie! Im więcej warzyw w bulionie tym lepszy jego smak – tego nauczyła mnie moja Mama i to się zawsze sprawdza.
Dziś propozycja na coś bardzo prostego jednak wymagającego troszeczkę zaangażowania. Cały sekret tej zupy to pieczona papryka ? – ona wnosi coś niesamowitego do tej receptury. Julia Child mówiła „Zawsze zwracaj uwagę na detale – niewielka różnica w przyrządzaniu może stworzyć wielką różnicę w smaku.” Oddaje w Wasze ręce ten przepis, a Wy podzielcie się potem opiniami 🙂
Gorąco Was pozdrawiam ?
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć całość kolejną minutę.
Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.
można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 127
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.6g11%
- Sód 492mg21%
- Potas 326mg10%
- Węglowodany 11.2g4%
- Białko 6.2g13%
- Wapń 22%
- Żelazo 1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć całość kolejną minutę.
Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.
można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe
może moje pytanie będzie głupie, ale czy soczewicę mam dodać już wcześniej ugotowana czy takie suche ziarenka ?;)
suche ziarenka
Super przepis. Ugotowałam już drugi raz 🙂
Najlepszy krem z papryki jaki miałam okazje jeść w swoim życiu. Dziękuję za ten przepis @-)-
Hej, zupka ciekawa uwagi, jednak trochę się rozczarowałam – wyszła bardzo słodka przez co nie dodałam nawet miodu. Czy tak powinno być? Będę wdzięczna za podpowiedź, chętnie zrobię drugie podejście 🙂
może warzywa podczas pieczenia mocniej się skarmelizowały i stąd ten słodki smak
Szybkie pytanie: po co zdejmować skore z papryk skoro i tak wszystko będzie zblendowane?
aby zupa była idealnie gładka oczywiście można pominąć ten etap i zrobić tak jak piszesz – wtedy będzie równie pyszna
Zupa pyszna! następnym razem zrobie z podwójnej porcji gdyż znika w rekordowym tempie 🙂
ale się cieszę – dziękuję :*
Najlepsza zupa jaką jadłam EVER! Nie dość że cudownie wygląda to przepysznie smakuje, rozgrzewająca, lekko pikantna, przełamana mlekiem kokosowym smakuje wybornie! Dziękuję za przepis na pewno będę często do niej wracać:-)
aaaaa dzięki 🙂
bardzo się cieszę że przepis się sprawdził, dziękuję za komentarz
Ahh patrzac na twoje zdjęcia wiem,że detox to może być jedna z najprzyjemniejszych rzeczy!
Ja podeszłam do tematu odważnie i stanowczo. Czytałam wiele książek mam styczność z wieloma osobami. Zbierałam informacje z wielu źródeł i w końcu trafiłam na olej CBD ESSENZ oraz wpis o suplementacji witamin ( www konopiafarmacja pl – sklep z oryginalnymi produktami ). Połaczenie olejku CBD + witamin z gr. B + wit. C i tyle ! Nic więcej nie stosowałam a dzisiaj mam energię jak nastolatka, a mam już prawie 46 lat. Ze zmęczeniem i ogromnym stresem walczyłam odkąd skończyłam 30-tke. Tak nagle przestałam mieć siłę i ochotę na wszystko. Sen nie powodował,że wstawałam energią, a czasami wgl. nie mogłam spać. CBD jest cudowne, reguluje ciśnienie i zwalcza stany zapalne, wycisza i powoduje,że mamy ogromną cierpliwość do wielu sytuacji. Poprawia pracę mózgu i jest to zdecydowanie najlepsze co możecie dać swojemu organizmowi. PS. 5% spokojnie wystarczy ja mam buteleczke na 1,5 msc. kuracji.
Wow! Pyszna! Wczoraj gotowanie tylko i wyłącznie z Twoimi Kingo przepisami! Do zupy, chipsy z batatów i jeszcze pasztet z soczewicy upieczony! Dzięki za super inspiracje!
bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz 🙂
Kingo Twoja zupa z pieczonej papryki wymiata.Mąż był zachwycony. Pozdrawiam serdecznie ☺
Wspaniale!!! bardzo dziękuję ci za komentarz i wypróbowanie :*
Właśnie takiej zupy szukałam! Dziś wezmę się za jej zrobienie Czy zamiast miodu oprócz syropy mogę dodać coś innego? Mogę w ogóle nie dodawać słodzika? W kuchni mam oprócz zwykłego cukru tylko erytrytol może dodać go w zamian? Pozdrawiam
cukier trzcinowy, ksylitol
A czy soczewicę miksujemy? Czy dodajemy już po zmiksowaniu?
tak – dodajemy ją po zmiksowaniu
Czesc, przepis brzmi kusząco, ale tak się zastanawiam: po co jeszcze gotowac upieczona paprykę?
aby oddała cały swój smak i zapach który powstał podczas jej pieczenia
Kingo, zupka wyszła fantastyczna. Jestem na diecie i trafiłam do Ciebie przypadkiem w poszukiwaniu inspiracji – zapisałam już co najmniej kilka przepisów do wypróbowania.
Zupa jest aromatyczna, lekko słodka, pikantna i rozgrzewająca – niebo w gębie!
Kingo!
Ja, absolutna fanka twoich zup i fit slodkosci dzis ugotowałam tę pyszną zupke . Moj maz, ktory nienawidzi zup zajada az sie uszy trzesą ! Dziękuję !!
aaa i takie słowa uwielbiam! to prawdziwa nagroda dla mojej pracy 🙂
Po co wkładamy upieczone papryki do foliowej torby?
aby ładnie i łatwo odchodziła z nich skóra
Wczoraj znalazłam Cię w Kuchni Lidla i obejrzałam już chyba większość filmików z Twoim udziałem 😉 Twoja energia i pasja są do pozazdroszczenia! Właśnie skończyłam robić krem z papryki i wyszedł przepysznie – kremowy, delikatny i słodki. Zaraz biorę się za stir fry z ciecierzycy.
aaaaaaa uwielbiam takie wiadomości 🙂 kochana dziękuję że napisałaś i znalazłaś czas dla mnie – doceniam to i jest mi bardzo radośnie 🙂
PS. polecam się na przyszłość :*
Bardzo smaczna zupa, z dostępnych łatwo składników. Skradła serca domowników. Dzięki Kingo za podzielenie sie przepisem.
cieszę się że przypadła Wam do smaku 🙂 dziękuję za informacje :*
Bardzo smaczny jest ten krem, przypadł mi do gustu, wydaje mi się że każdy kto lubi lekkie dania powinien go spróbować 🙂
🙂 dziękuję za komentarz :*