Ten tydzień to dla mnie pasmo nieszczęść. Zaczęło się od awarii pieca, potem przyszła kolej na suszarkę do włosów, wirus który rozpanoszył się na dobre w komputerze, brak Internetu i świateł w skuterku, prawie nowy dywan który wrócił z pralni w stanie ruiny:). Przypominam, że jest dopiero wtorek. Jednak w całym tym powiedzmy „nieszczęściu” stała się dla mnie prawdziwa tragedia, karta pamięci z przygotowanymi w weekend zdjęciami tak sobie po prostu strzeliła. Cały dzisiejszy dzień odzyskiwałam utracone pliki i całe szczęście smaczne kąski się zachowały:)
Ten przepis powstał spontanicznie, kiedy w niedzielny wieczór mieliśmy ochotę na coś słodkiego. W moim domu zawsze są banany, które uwielbia Adam – koniecznie z Ekwadoru tylko jednego producenta:) – (to się nazywa przyzwyczajenie do marki :)) także deser powstał dosłownie w 10 minut i totalnie nas zachwycił. Smak ten chodzi cały czas za mną, mam już tysiące pomysłów na różne formy jego wykorzystania. Polecam ten przepis bo według mnie jest fantastyczny. Ja jadłam banany w towarzystwie naleśników, a mój małżonek z domowymi lodami cytrynowo-lawendowymi.
Smacznego:)
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę, cukier,jajka, mleko, sól i olej) dobrze wymieszaj i odłóż na 10 min.
Naleśnik smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoka z obu stron po ok 2 min z każdej. Olej w cieście powoduje że ciasto ładnie odchodzi od patelni i nie trzeba jej dodatkowo smarować tłuszczem.
Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i jeszcze w połowie. Z jednego banana otrzymasz 4 kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier muscovado i poczekaj chwilkę aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki metaxy i cynamon. Wymieszaj.
Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzuć banany i smaż je z każdej strony po około 1 minucie. (banany będą nadal jędrne, a karmel ładnie je oblepi)
Banany wyłóż na naleśniki. Do pozostałego na patelni syropu dodaj śmietankę, wymieszaj i polej sosem banany i naleśnika lub lody.
Nie musisz dodawać śmietanki możesz wykorzystać pozostały karmel.
6 porcji
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę, cukier,jajka, mleko, sól i olej) dobrze wymieszaj i odłóż na 10 min.
Naleśnik smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoka z obu stron po ok 2 min z każdej. Olej w cieście powoduje że ciasto ładnie odchodzi od patelni i nie trzeba jej dodatkowo smarować tłuszczem.
Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i jeszcze w połowie. Z jednego banana otrzymasz 4 kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier muscovado i poczekaj chwilkę aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki metaxy i cynamon. Wymieszaj.
Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzuć banany i smaż je z każdej strony po około 1 minucie. (banany będą nadal jędrne, a karmel ładnie je oblepi)
Banany wyłóż na naleśniki. Do pozostałego na patelni syropu dodaj śmietankę, wymieszaj i polej sosem banany i naleśnika lub lody.
Nie musisz dodawać śmietanki możesz wykorzystać pozostały karmel.