Najlepsze spaghetti bolognese

Ten przepis ewoluował w mojej kuchni latami. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami i czasem gotowania sosu. Myślę, że to już chyba ostateczna wersja, która według mnie jest doskonała.  To moja kombinacja na temat sosu bolognese, który teraz często stanowi bazę jako farsz do lasagni lub do faszerowania warzyw. Smakuje cudownie poprzez dodatek czerwonego wina, selera naciowego i  świeżej bazylii. Polecam też  zamienić parmezan na Pecorino Romano – ten ser nie rozczaruje nikogo. Ma cudowny ostry smak, który dopełnia całość potrawy. Danie to gotowe jest już do zjedzenia po 30 min jednak  dopiero po 2 godzinach gotowania na małym ogniu powstaje coś fantastycznego, a jeżeli zostanie coś na drugi dzień wtedy gwarantuje Wam kulinarny raj.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na sos dla 4-5 osób:
 500 g mięsa mielonego wołowego
 ¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
 1 duża czerwona cebula
 5 ząbków czosnku
 1 świeża bazylia
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
 5 suszonych pomidorów
 3 łodygi selera naciowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 4 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 ser dojrzewający – Pecorino
 makaron spaghetti

1

Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję  wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

3

Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera,  pomidory w puszce,  passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.

5

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i  gotuję na małym ogniu około 1,5 - 2 h.

6

Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.

Składniki

Składniki na sos dla 4-5 osób:
 500 g mięsa mielonego wołowego
 ¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
 1 duża czerwona cebula
 5 ząbków czosnku
 1 świeża bazylia
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
 5 suszonych pomidorów
 3 łodygi selera naciowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 4 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 ser dojrzewający – Pecorino
 makaron spaghetti

Przygotowanie

1

Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję  wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

3

Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera,  pomidory w puszce,  passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.

5

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i  gotuję na małym ogniu około 1,5 - 2 h.

6

Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.

Najlepsze spaghetti bolognese
(Wyświetlono 1 610 razy, 7 wyświetleń dzisiaj)

25 komentarzy

  1. Avatar Ida Borejko 22 października 2018 o 14:19

    Przy okazji wyszukiwania kolejnych, ciekawych przepisów, postanowiłam zostawić swój ślad pod tym przepisem. Wyszukał go kiedyś mój mąż i to najlepsze bolognese, jakie w życiu jadłam. Gorrrąco polecam. A Peccorino Romano to petarda sama w sobie!

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:42

      🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

  2. Avatar Celina 6 sierpnia 2018 o 13:48

    Ale pięknie to wygląda! Mniam! Jestem koneserką takiej kuchni włoskiej, wszystko co z makaronami do mnie przemawia. Najlepsze spaghetti jadłam w Oliwie i Papryce w Warszawie, ja nie umiem zrobić tak smacznego niestety 🙁

  3. Avatar Paulina 2 lipca 2017 o 17:09

    Zamiast mięsa wołowego użyłam indyka. Dodałam także dwie łyżki miodu ponieważ sos wydał mi się ciut zbyt kwaśny (może wina pomidorów albo wina?). Ostateczny efekt fantastyczny. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu. Wielkie dzięki!

  4. Avatar Xyz 29 czerwca 2017 o 11:26

    Gotujesz pod przykryciem sos ?

    1. admin admin 1 lipca 2017 o 17:25

      tak

  5. Avatar dekorator amator 22 stycznia 2017 o 21:32

    Właśnie dochodzi, będzie na jutrzejszy obiad. Próbowałam i jest super, mimo, że obawiałam się selera naciowego, na świeżo nie specjalnie pasuje mi jego armat ale w tej wersji bardzo mi smakuje.

    1. admin admin 23 stycznia 2017 o 22:22

      bardzo się cieszę, że przepis trafił w Wasz smak 🙂 seler naciowy bardzo ożywia to danie – dziękuję za komentarz :*

  6. Avatar pj 31 października 2016 o 15:21

    Pani Kingo, na mięsie wieprzowym gotujemy tyle samo? czy odradza Pani zupełnie?

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:39

      nie odradzam – można na wieprzowym również jednak smak będzie inny. Gotujemy tak samo.

  7. Avatar Ewa 9 lipca 2016 o 12:33

    ……………jeszcze tylko dodam,że zabieram panią do swoich ulubionych stron 🙂

  8. Avatar Ewa 9 lipca 2016 o 12:31

    Zrobiłam wszystko krok po kroku i ………………………..
    JEST DOSKONAŁY 🙂 Bardzo dziękuję za ten przepis ,pozdrawiam serdecznie .

    1. admin admin 10 lipca 2016 o 16:43

      uffffffffff! zaczęłam czytać i już się wystraszyłam 🙂 a tu takie miłe zaskoczenie 🙂 dziękuję :*

  9. Avatar Anita 18 listopada 2015 o 15:03

    Ale pięknie podane, będe koniecznie musiała wypróbować i sprawdzę, czy też mi tak ładnie wyjdzie. Pozdrawiam!

  10. Avatar Basia 19 marca 2014 o 14:40

    W 4 punkcie brakuje minut. Jaką ilość makaronu powinnam użyć do podanej ilości sosu i na ile osób jest to danie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

    1. admin admin 19 marca 2014 o 19:35

      minut tam miało nie być:) po dodaniu tych składników należy dusić i opisuję to w punkcie 5. JA używam garść makaronu na 2 osoby. Z przepisu wychodzi sosu na 4-5 osób

  11. Avatar anula 18 marca 2014 o 14:45

    Jakiego makaronu spaghetti używasz?

    1. admin admin 18 marca 2014 o 21:51

      obowiązkowo z pszenicy durum – do tego dania użyłam tego makaronu makaron podravka

  12. Avatar Karolina 18 marca 2014 o 09:10

    Jaką odmianę sera Pecorino polecasz?
    Pozdrawiam!

    1. admin admin 18 marca 2014 o 21:45

      Romano:)

      1. Avatar Karolina 19 marca 2014 o 08:33

        Dziękuję!:)

  13. Avatar KamKamillaKamilla 18 marca 2014 o 08:06

    Mniam….. wygląda przepysznie, aż ślinka leci…. 🙂

  14. Avatar b 17 marca 2014 o 23:25

    jakie wino do tego? półsłodkie półwytrawne? 🙂 muszę spróbować 😉

    1. admin admin 17 marca 2014 o 23:37

      wytrawne lub półwytrwane

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *