Najlepsze spaghetti bolognese

Ten przepis ewoluował w mojej kuchni latami. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami i czasem gotowania sosu. Myślę, że to już chyba ostateczna wersja, która według mnie jest doskonała.  To moja kombinacja na temat sosu bolognese, który teraz często stanowi bazę jako farsz do lasagni lub do faszerowania warzyw. Smakuje cudownie poprzez dodatek czerwonego wina, selera naciowego i  świeżej bazylii. Polecam też  zamienić parmezan na Pecorino Romano – ten ser nie rozczaruje nikogo. Ma cudowny ostry smak, który dopełnia całość potrawy. Danie to gotowe jest już do zjedzenia po 30 min jednak  dopiero po 2 godzinach gotowania na małym ogniu powstaje coś fantastycznego, a jeżeli zostanie coś na drugi dzień wtedy gwarantuje Wam kulinarny raj.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na sos dla 4-5 osób:
 500 g mięsa mielonego wołowego
 ¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
 1 duża czerwona cebula
 5 ząbków czosnku
 1 świeża bazylia
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
 5 suszonych pomidorów
 3 łodygi selera naciowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 4 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 ser dojrzewający – Pecorino
 makaron spaghetti

1

Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję  wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

3

Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera,  pomidory w puszce,  passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.

5

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i  gotuję na małym ogniu około 1,5 - 2 h.

6

Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na sos dla 4-5 osób:
 500 g mięsa mielonego wołowego
 ¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
 1 duża czerwona cebula
 5 ząbków czosnku
 1 świeża bazylia
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
 5 suszonych pomidorów
 3 łodygi selera naciowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 4 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 ser dojrzewający – Pecorino
 makaron spaghetti

Przygotowanie

1

Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję  wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

3

Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera,  pomidory w puszce,  passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.

5

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i  gotuję na małym ogniu około 1,5 - 2 h.

6

Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.

Notes

Najlepsze spaghetti bolognese
(Wyświetlono 13 981 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)