Tak, tak! Mnie też czasami coś nie wychodzi lub się nie udaje. Ostatnio jakoś moje przepisy się mnie nie słuchają tzn. mam jakiś zamysł, ustalam proporcje i wyobrażam sobie efekt. Wtedy pojawia się tzw. kulinarny chochlik, który zupełnie inaczej interpretuje moje wizje. Tak było w tym przypadku. Marzyłam o nowej, wegańskiej wersji doskonałych ciasteczek owsianych. Zaczęłam analizować przepis główny (ten najdoskonalszy, ten TUTAJ), rozpisywać składniki, proporcje. Przystąpiłam do działania, wszystko układało się wspaniale, do momentu 6 minuty w piekarniku. Moje pięknie uformowane ciasteczka połączyły się w jedno duże ciastko. Pewnie teraz się zastanawiacie, dlaczego taki przepis publikuję? Postanowiłam pokazać Wam, jak pewne z pozoru niepowodzenie może zaprowadzić nas w zupełnie, nowe pyszne miejsce i okazać się wielkim sukcesem. Moje „ciasteczka niedane ?” to coś pomiędzy florentynką, kruchym ciastkiem, a ciastkiem owsianym. Chrupkie z zewnątrz i przyjemnie ciągnące się w środku. W ogóle nie suche, bogate w słodycz, pyszne.
Ciekawa jestem kto wypróbuje moją „nieudaną” porażkę?
Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać na drobniejsze kawałki (można też użyć czekoladowych dropsów)
Płatki owsiane zmiksować na mąkę (jeżeli nie mamy mąki owsianej). Przesiać je razem z sodą i solą.
W osobnej misce wymieszać mielone siemię lniane i mleko sojowe. Dodać cukier trzcinowy i oliwę. Ponownie całość dobrze wymieszać (około 1 minuty).
Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę i znowu wymieszać.
Łyżką wykładać ciastka na blachę w odstępach 2 cm. 1 ciastko = 1 łyżka.
Blachę włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut. Wystudzić. Kiedy ciastka się zleją, wystarczy wystudzone dowolnie je połamać tak, aby przypominały ciasteczka.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami np. żytnimi, orkiszowymi
ciasteczka można wzbogacić o dowolne przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy
można użyć dowolnego mleka
oliwę można zastąpić roztopionym olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub słonecznikowym
siemię lniane można zastąpić nasionami chia, babką płesznik lub po prostu jajkiem
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynkę, żurawinę
zamiast cukru można dodać cukier koksowy, syrop klonowy/miód/syrop z agawy wtedy należy dodać więcej o mąki owsianej (więcej o ok ¼ szklanki )
Porcji 18
- Ilość na porcję
- Kalorie 108
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 4.1g7%
- Sód 46mg2%
- Potas 69mg2%
- Węglowodany 15.7g6%
- Białko 2.4g5%
- Wapń 15%
- Żelazo 1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać na drobniejsze kawałki (można też użyć czekoladowych dropsów)
Płatki owsiane zmiksować na mąkę (jeżeli nie mamy mąki owsianej). Przesiać je razem z sodą i solą.
W osobnej misce wymieszać mielone siemię lniane i mleko sojowe. Dodać cukier trzcinowy i oliwę. Ponownie całość dobrze wymieszać (około 1 minuty).
Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę i znowu wymieszać.
Łyżką wykładać ciastka na blachę w odstępach 2 cm. 1 ciastko = 1 łyżka.
Blachę włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut. Wystudzić. Kiedy ciastka się zleją, wystarczy wystudzone dowolnie je połamać tak, aby przypominały ciasteczka.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami np. żytnimi, orkiszowymi
ciasteczka można wzbogacić o dowolne przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy
można użyć dowolnego mleka
oliwę można zastąpić roztopionym olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub słonecznikowym
siemię lniane można zastąpić nasionami chia, babką płesznik lub po prostu jajkiem
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynkę, żurawinę
zamiast cukru można dodać cukier koksowy, syrop klonowy/miód/syrop z agawy wtedy należy dodać więcej o mąki owsianej (więcej o ok ¼ szklanki )
Szukałam przepisu na który miałabym wszystkie składniki… i znalazłam ! Zachęcona widokiem ze zdjęcia wypróbowałam i uważam ze są genialne ! Moje się nie rozlały, zgodnie z przepisem nakładałam łyżką, lecz zamiast siemienia lnianego dałam chia, lecz następnym razem użyje mniej cukru 🙂 dziękuje za przepis
Kingo kochana, ciasteczka przepycha, wlasnie pochlonelam cale 4.
Pozdrawiam cieplo 🙂
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Kingo dzisiaj z okazji dnia czekolady przygotowałam te ciasteczka i wyszły super, a co najlepsze użyłam mąki razowej i wcale się nie rozjechały w piekarniku 🙂
czuć trochę, że jest grubiej mielona ale nam to nie przeszkadza
super pomysł – muszę też wypróbować 🙂
Pyszne?? dziękuję za przepis!! Nie rozlaly mi się tylko trzymają kształt ale smak jest releelacyjny ?
najlepsze ciastka ever, moja córka stale prosi o te „nieudane”:):)
testujemy kolejne przepisy:) uwielbiamy słodycze a w wersji fit jeszcze bardziej:) pozdrawiamy
ale super! oczywiście będę sukcesywnie dodawać przepisy 🙂
Właśnie,upiekłam ciastka i nie wiem co zrobilam źle bo moje ciasto się nie rozlało po całej blaszce tylko wyszły w takim kształcie w jakim je umieściłam na blaszce??? . Ciastka mega pyszne na pewno wrócę do przepisu ?☺
Karolino właśnie tak z tymi ciasteczkami jest 🙂 może tylko mi się nie udało 🙂
Niebo w gębie! ? Dodałam żurawine i odrobinę syropu klonowego, pycha ? żurawina daje taka słodycz, że nie potrzebne dodatkowe słodzenie, czy można zupełnie pominąć ksylitol, cukier kokosowy lub syrop klonowy? Czy wpłynie to na konsystencję ciasta? ?
oczywiście można pominąć substancje słodzące – nie wpłynie to na jakość ciasteczek 🙂
Wkoncu znalazłam przepis na idealne ciasteczka owsiane. Piekłam je trochę dłużej niż w przepisie i wyszły mega chrupiące na zewnątrz i w środku A właśnie takich szukałam. A ponieważ mi wszystko wychodzi inaczej to ciasteczka się nie zlaly i mialy idealny ksztalt. Dziękuję Kingo za kolejny cudowny przepis.
polecam się na przyszłość 🙂
Kinga! Najlepsze ciasteczka ever! Dziękuję Ci bardzo za ten przepis <3 Czekam na więcej "nieudanych" przepisów 🙂
P.S. Moje się nie rozlały i nie połączyły w jeden… może dlatego, że użyłam jajka zamiast siemienia lnianego 🙂
ooooo super! miło czytać takie komentarze 🙂
Miałam dokładnie to samo! 😀
Te ciastka wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka cieknie na sam widok. Przepis sobie zapisuję i jeszcze dziś spróbuje je zrobić tylko dodam więcej bakalii. Pozdrawiam!
koniecznie proszę dać znać czy smakowały 🙂
Najważniejsze, że smaczne 🙂
Po pierwsze, dlaczego od razu nieudane. Po prostu inne, niż zwykle.
Nieudane to było ciasto, którym kiedyś chciałam zabłysnąć na imprezie. Po wyjęciu blachy z piekarnika spojrzałam na blat, a tam stała szklanka pełna cukru, którego nie dodałam…. Smakował koszmarnie, ale Przyjaciółka uznała, że jest…inny, niż zwykle. Od tego czasu nawet, jak wyprodukuję chlebowy zakalec uważam, że jest.. inny niż zwykle.
A przepis na pewno wypróbuję, jest prosty i tyle możliwości /zamienniki, a ciastka zawsze można pokroić, o ile zawierają cukier 😉
🙂 :*
Fajnie wyglądają takie ciastka nie wiem o co chodzi, przecież to jest coś pysznego sama bym zjadła z 20 🙂
haha, mimo, że nieudane to nadal ciastka, nadal słodkie, więc gra gitara ! 😀 😀 pozdrawiam
🙂
Gdyby zrobic z jajkiem zamiast siemienia wziąć jedno?
dokładnie 🙂
Wczoraj wyprobuwalam przepis. ? Ciasteczka wyszły idealnie, jak w smaku, rąk i za kształtem, pięknie się prezentują. Dziękuję bardzo za taki „nie udany przepis” :))) ?.
Zamiast czekolady dodałam rodzynek, wzbogaciłam cynamonem i imbirem melonym. ?
uffff! bardzo się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie 🙂
Od momentu kiedy karmię mojego kilkutygodniowego syna piersią i w związku z tym aktualnie jestem zmuszona do stosowania diety pozbawionej nabiału i jajek, tego rodzaju przepisy urozmaiciły moją dotychczas bardzo ubogą dietę. Dziękuję serdecznie za ten rzekomo nieudany przepis 🙂 jak i za inne np.gryczankę czy jaglankę na śniadanie, które również sprawiają, że dzień rozpoczynam z wyśmienitym humorem no i przede wszystkim jadam ze smakiem oraz zdrowo. Ten przepis wypróbowałam wczoraj – dodałam mleko kokosowe oraz odrobinę cynamonu, a czekoladę wymieniłam na żurawinę no i.. Ciastka wyszły obłędne i zachowały swój kształt w trakcie pieczenia (mnie wyszło 12 sztuk), stąd też napisałam powyżej, że dziękuję za ten rzekomo nieudany przepis :P. Przepis naprawdę fantastyczny i błyskawiczny w realizacji :). Jeszcze raz dziękuję, przede wszystkim za to, że znowu jadam ze smakiem :).
Pati to ja dziękuję za tak miły komentarz i przede wszystkim z korzystanie z przepisów :*
Zrobiłam te ciastka i wyszło mk to samo ??♀️Szklanka kroiłem ciastka Hahah były pyszne ale jak zobaczyłam jednego wielkiego ciastka myślami ze wybuchnę ?
miałam dokładnie tak samo 🙂
Zamiast sody, można użyć proszku do pieczenia?
tak
czym mozna zastapic mleko sojowe?
Każdym innym, dowolnym mlekiem. Pod przepisem Kinga podaje możliwości (zamienniki) 🙂